Pedagojik Formasyon nedir, hangi bölümler alabilir?


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı‘nın tekrardan başlatılacağını duyurdu.

YÖK tarafınca meydana getirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı içinde imzalanan ‘Eğitimde İş Birliği Protokolü’ güncellenmekte olup, 2021 – 2022 eğitim öğretim yılından itibaren ‘Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı’, ilgili usul ve esaslar çerçevesinde tekrardan başlatılacaktır.

Yapılan açıklamanın peşinden, pedagojik formasyon ile ilgili ayrıntılar merak edilmeye başlandı.

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Pedagojik formasyon, bilimsel niteliği olan tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, değişik şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimi. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonrasında, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanmıştır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş benzer halde derslerden oluşmaktadır.

Yükseköğretim Kurumu, 2010-2011 yılından itibaren bu öğretmenlik eğitimini Tezsiz Yüksek Lisans adı altından çıkarıp Pedagojik formasyon eğitimi olarak değiştirmiştir. Eskiden ALES notuna nazaran sıralama yapılırken 2010-2011 yılından itibaren mezuniyet belgesi not averajına nazaran sıralama yapılmakta ve üniversiteler bu averajlara nazaran öğrenci almaktadırlar.

Pedagojik formasyon, pedagoji biliminde eğitim pedagojisi ile ilgili bilgilerin verilmesini kapsar.

Alıntıdır

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.