ABD, Çinli Kuantum Bilgi Süreç Şirketleriyle Ticareti Durdurdu

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin, Japonya, Pakistan ve Singapur merkezli 27 yabancı kuruluşla muahedeleri yasakladı. Bu kuruluşların sekiz tanesi ise ABD’nin artık bir ulusal güvenlik sorunu olarak kabul ettiği kuantum bilgisayar teknolojileri geliştiriyor.

Kuantum bilgi süreç teknolojileri geliştiren sekiz kuruluşun tamamının Çin hükümeti ismine potansiyel askeri uygulamaları takip ettiği tespit edildi. Ayrıyeten bunlardan üçünün Amerikan teknolojilerini edindiği yahut bunun için çalıştığı söyleniyor. Ticaret Bakanlığı, kuantum hesaplamanın “karşı-gizli ve karşı-denizaltı uygulamalar ile birlikte şifrelemeyi kırma yahut kırılmaz şifreleme geliştirme yeteneği” dahil olmak üzere Çin’in ilgilendiği bir dizi askeri uygulamayı destekleyebileceğine inanıyor.

Yasaklanan sekiz kuruluştan biri, bu yılın başlarında dünyanın en süratli kuantum bilgisayarını inşa ettiğini sav eden Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kuantum hesaplama ünitesiydi. Geliştirilen sistemin Amerika’nın en âlâ bilgisayarından teorik olarak iki ile üç kat daha süratli olduğu bildirildi.

Nikkei Asia‘ya nazaran QuantumCTek, durumu “yönetilebilir” olarak nitelendiriyor. Temel teknolojilere sahip olduğu ve çoğunlukla Çin kaynaklarına dayandığı için asla ABD’ye bağımlı olmadığını söyledi. Yani bu şirkete nazaran yasaklar pek de bir şey söz etmiyor.

Yasaklanan 19 kuantum dışı bilgi süreç kuruluşundan üçü Çin, Japonya ve Singapur merkezli şirketlerdi. Bu noktada Japonya ve Singapur merkezli şirketlerin de Çin’e ilişkin olduğunu ekleyelim. Ayrıyeten İran’ın askeri ve uzay programlarına ve Kuzey Kore paravan şirketlerine Amerikan teknolojisi sattığı sav ediliyor.

Kalan 16 kuruluş ise Pakistan’ın “korumasız nükleer faaliyetlerine yahut balistik füze programına” katkıda bulundukları için kara listeye alındı. Kimileri Pakistan merkezliydi ve öbürleri tekrar Çin kaynaklı.

Ticaret Bakanlığı, yasaklı kuruluşlar listesine ek olarak Military End User (MEU) Listesine Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nü de ekledi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.