Amaçlı Öğrenme Ortamları Rehberi

Amaçlı Öğrenme Ortamları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Eğitimciler ve eğitmenler, öğrencilerin ihtiyaç ve tercihlerini karşılarken becerilerini ve bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için her zaman yeni yollar ararlar. Amaçlı bir öğrenme ortamı, problem çözme becerilerini ve eleştirel düşünmeyi geliştirmek ve öğrencilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için farklı yöntemler içerir. Birincil amaç, öğrencilerin bilgilerini genişletmek için motive olurken kendilerini rahat ve özgür hissettikleri bir alan yaratmaktır. Aşağıda, kasıtlı öğrenme ortamlarının unsurlarını ve bunların e-Öğrenime nasıl uygulanacağını analiz edeceğiz.

Amaçlı Öğrenme Ortamlarının Unsurları

Öğretme teknikleri

Amaçlı öğrenme ortamlarında kullanılan üç temel öğretim yöntemi vardır. Birincisi, öğrencilerin sorular sorarak ve bilgileri bağımsız olarak keşfederek öğrenme materyalini keşfettiği sorgulamaya dayalı öğrenmedir. Öte yandan, eğitmen proje tabanlı öğrenmeyi seçtiğinde, öğrenciler gerçek dünya problemlerini incelemek ve çözmek veya daha işbirlikçi görevleri tamamlamak için gruplar halinde çalışırlar. Benzer şekilde, probleme dayalı öğrenme, öğrencilerin eleştirel düşünme ve analitik becerilerini geliştirerek çözmesi gereken karmaşık bir konuya odaklanır.

Malzemeler

Ders kitapları daha geleneksel bir öğretim materyalidir; ancak yine de derin öğrenme için bir fırsat sağlarlar. Bu nedenle, genellikle amaçlı öğrenme ortamlarında kullanılırlar. Eğitmenler ayrıca daha ilgi çekici ve öğrencilerin ilgi alanlarına göre uyarlanabilen videolar, podcast’ler ve resimler aracılığıyla dersler verebilir. Son olarak, eğitmenler, öğrencilere çok çeşitli bilgiler sağlamak için e-Kitaplar ve simülasyonlar gibi çevrimiçi kaynaklardan yararlanabilir.

Fiziksel alan

Amaçlı bir öğrenme ortamı yaratma söz konusu olduğunda sınıf düzeni çok önemlidir. Ekipman, işbirliğini teşvik edecek ve öğrencilerin akranlarıyla etkileşime girmesine ve iletişim kurmasına izin verecek şekilde düzenlenmelidir. Örneğin, eğitimciler, öğrencilerin grup halinde çalışmasını kolaylaştırmak için sıraları ve masaları karşı karşıya gelecek şekilde düzenleyebilir. İdeal olarak, sınıf ayrıca ayakta duran masalar veya ergonomik sandalyeler gibi ayarlanabilir mobilyalarla donatılmalıdır.

E-Öğrenimde Amaçlı Öğrenme Ortamları

teknoloji

Her şeyden önce eğitmenler, dersleri daha etkili bir şekilde yönetmek ve sunmak için hangi LMS’yi kullanacaklarını dikkatli bir şekilde seçmelidir. Doğru LMS, grup sohbetleri, ilerleme takibi ve geri bildirim gibi özellikleri içermelidir. Eğitmenler, yukarıda belirtilen multimedya kaynaklarının yanı sıra Sanal Gerçeklik ve diğer sürükleyici öğrenme yaklaşımlarını deneyebilirler. Son olarak, katılımı teşvik etmek için gerçek zamanlı derslerle sanal sınıflar oluşturabilirler.

Eğitici tasarım

Etkileşimli öğrenme etkinlikleri, öğrencilere öğrenme sürecinin kontrolünü verdiği için kasıtlı bir e-Öğrenim ortamı için Öğretim Tasarımının mükemmel bir örneğidir. Sınavlar ve oyunlar, kullanıcıların öğrenirken kendi yollarını çizmelerine olanak tanır ve aynı zamanda anında geri bildirim sağlayabilir. Ek olarak kişiselleştirme, Öğretim Tasarımının çok önemli bir yönüdür ve çevrimiçi derslerin her bir öğrencinin ihtiyaç ve tercihlerine göre uyarlanmasını içerir. Son olarak, kurslar, çevrimiçi tartışma forumları, grup projeleri ve çevrimiçi toplantı platformları aracılığıyla işbirliğini teşvik edecek şekilde tasarlanmalıdır.

Stratejileri öğretmek

Eğitmenler ayrıca çevrimiçi kurs sırasında izleyecekleri öğretim stratejilerini önceden planlamak zorundadır. Örneğin, bilişsel aşırı yüklenmeyi önlemek ve konuya anlam atamaya teşvik etmek için öğrencinin önceden var olan bilgisini kademeli olarak geliştirmeyi içeren yapı iskelesi uygulaması yapabilirler. Ek olarak, öz-değerlendirme gibi yansıtıcı etkinlikler, öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemelerine yardımcı olur.

Amaçlı Öğrenme Ortamları Neler Sunar?

Katılım ve Motivasyon

Kasıtlı öğrenme ortamları aktif öğrenmeyi teşvik eder, bu da öğrenenlerin kendilerini sürece daha ilgili ve duygusal olarak bağlı hissetmelerini sağlar. Ayrıca, dersler onlara ve kişisel deneyimlerine odaklandığından, öğrenme hedeflerine ulaşmak için daha çok çalışmaya motive olurlar.

Daha İyi Öğrenme Çıktıları

Eğitimciler derin öğrenme ve eleştirel düşünme gibi becerileri teşvik ettiğinde öğrenciler fikirleri ve kavramları kolayca hatırlayabilir ve bu da onların bilgiyi günlük yaşamlarında uygulamalarını kolaylaştırır. Ayrıca derslerini öğrenme tercihlerine ve gereksinimlerine göre uyarlayabilirler, bu da onları yol boyunca kilometre taşlarına ulaşma ve hatta ek öğrenme fırsatlarını takip etme konusunda güçlendirir.

İşbirliği

Öğrenciler grup tartışmalarına katılmalı ve grup projeleri üstlenmelidir. Bu, onları gelecekteki veya mevcut kariyerleri için hazırlar ve kritik sosyal beceriler geliştirmelerine ve başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurmayı ve çalışmayı öğrenmelerine olanak tanır. Ayrıca, bilgilerini akranlarından farklı bakış açılarıyla zenginleştirirler ve çatışma ve anlaşmazlıkları nasıl yöneteceklerini öğrenirler.

Çözüm

Eğitimciler, teknolojiyi ve diğer yaratıcı öğretim yöntemlerini kullanarak idari görevlere genellikle daha az zaman harcarlar. Bunun yerine, öğretmeye ve öğrencilerin deneyimlerini olumlu yönde etkileyen öğrenme etkinlikleri oluşturmaya odaklanırlar. Ek olarak, kasıtlı öğrenme ortamları, eğitimcilerin daha yapıcı geribildirim vermek ve gerektiğinde kişiselleştirilmiş destek sunmak için öğrencilerin performansını izlemelerine olanak tanır. Ancak, bu yaklaşımın bir sonraki Öğretim Tasarımı projeniz için en iyisi olup olmadığından hala emin değilseniz, kapsamlı Öğretim Tasarımı modelleri ve teorileri listemizdeki diğer stratejileri de keşfedebilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.