Annelik Ve Öğrenme Deneyimi Tasarımı
Annelik ve Öğrenme Deneyimi Tasarımı: Öğrenilen Dört Ders
Dokuz yoğun ay, dört derste zar zor özetlenebilir. İşte anneliğin Öğrenme Deneyimi Tasarımı (LXD) hakkında bana öğrettikleri:
1. En İyisinden Kurtulun
Ona bir oyuncak aldım; geldiği kutuyla oynamak istedi. Tüm anneler gibi ben de bebeğimin gelişimini desteklemek için elimden gelen her şeyi yapmak istiyorum. Her yaş için motor beceri gelişimini destekleyebilecek “en iyi” oyuncaklar hakkında sayısız makale var. Ben de gidip ona bir tane aldım: el-göz koordinasyonu, şekil tanımlama vb.
Farklı zamanlarda, farklı öğrenme stratejileri oldukça popüler hale geldi. Deneyimsel öğrenmeden oyunlaştırmaya, mikro öğrenmeye kadar… bazı savunucular şu veya bu stratejinin “en iyisi” olduğunu iddia edebilir. Aslında böyle bir şey yok. Bir öğrenme stratejisi tam da budur, öğrenciyi A noktasından B noktasına yönlendiren bir stratejidir. A ve B noktalarının nerede olduğunu anlamak, yolculuk için en uygun stratejiyi belirlemek için çok önemlidir. Bazen boş bir kutu yeterlidir.
2. Sürece Güvenin
Sık sık Lila’nın başını dik tutacağından, oturacağından, kıkırdayacağından veya bir kelime söyleyeceğinden şüphe ettiğim anlar oldu. Şüphe etmem için hiçbir sebep yoktu; sağlıklı bir bebekti. Ama o dönüm noktalarının çok uzak göründüğü şimdiki ana kapıldığım için, bunların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini sorgulamadan edemedim. Onun sessiz yanıtına karşılık “anne” kelimesini tekrarlayıp durmamın bir önemi var mıydı? Bir gün birdenbire “anne” dedi.
Öğrenme Deneyimi Tasarımcıları olarak, tasarladığımız öğrenme deneyiminin öğrenci için belirlediğimiz öğrenme etkisini yaratmada başarılı olup olmayacağından bazen şüphe duyabiliriz. Küçük ayrıntılara harcadığımız zaman, örneğin bir ünite başlığının ifade edilmesi, öğrenme yolculuğu için önemsiz görünüyor. Ancak başarılı Öğrenme Deneyimi Tasarımcıları, LXD’nin yapılandırılmış ve büyük ölçüde bilimsel bir süreç izlediğini bilirler. Zor işi yapıyoruz ve sorunsuz ve etkili bir öğrenme yolculuğu için sonunda yerine oturacağına güveniyoruz. “Anne” zamanında gelecek.
3. Mesafe Çalışmaları
Lila üç aylıkken ona birçok duyusal aktivite içeren bir kitap aldım. Bir ay boyunca neredeyse her gün ona verdim. Zamanının çoğunu sayfalarla buruşuk sesler çıkararak geçirdi. Sonra yeni oyuncaklar geldi ve ben kitabı unuttum. Bir süre sonra ona verdiğimde, onu çeşitli yeni şekillerde kullandı: asılı diş kaşıyıcıyı, sallanan ağacı ve küçük aynayı keşfetti. Eski oyuncak, yeni oyun.
Harika vaka senaryolarında bile, öğrencilerin ilk öğrenme yolculukları sırasında sağlanan bilgilerin yalnızca bir yüzdesini kazanmayı ve uygulamayı başardıklarını görüyorum. Ancak bir süre sonra ona geri dönme fırsatı verildiğinde, artık ilk seferki acemiler değildirler ve bu nedenle içerikle yeni ve değerli şekillerde ilişki kurabilirler. Öğrenme Deneyimi Tasarımcıları olarak, birkaç isim vermek gerekirse sorular, etkileşimli etkinlikler veya vaka çalışmaları aracılığıyla öğrenmenin aralıklı uygulaması için öğrenme yolculuğundaki fırsatları entegre edebiliriz. O oyuncağın tozunu alma zamanı.
4. Eleştirel Düşünme Çağı
Nasıl uçurulacağını öğrenirken bir uçağı uçurmak gibi: Annelik böyle bir şey, ancak daha da zor, çünkü bir şeyi yapmanın nadiren tek bir yolu var. Annem bana bir şey söylerdi, çocuk doktoru başka bir şey söylerdi ve internette okuduklarım tamamen farklı olurdu. Bebek sizinle yatakta uyumalı. Bebek asla sizinle yatakta uyumamalıdır. Talep üzerine emzirin. Her üç saatte bir emzirin. Onu fazla tutma. Onu mümkün olduğunca tut. Emzik vermek ya da vermemek işte bütün mesele bu.
İnanılmaz bilgiye erişebildiğimiz bir çağda yaşıyoruz. Bir kursu tasarlarken, içindeki tüm materyallerin zaten dışarıda olması mümkündür ve bununla çelişen materyallerin de olması mümkündür! Öğrenme Deneyimi Tasarımcıları olarak, bu bilgi çeşitliliğini bütünleştirerek ve öğrencilerin eldeki konu hakkında eleştirel düşünmelerini sağlayarak tasarladığımız bazı öğrenme yolculuklarını zenginleştirebiliriz. Bir anne olarak en sevdiğim kaynak kitaptı. Ne Beklemeli: İlk Yıl, genellikle çeşitli bakış açılarından alıntı yapan, bazı durumlarda bir öneri sunarken bazılarında önermez. Öğrencileri öğrenme yolculuklarında aktif, eleştirel düşünürler olmaları için güçlendirelim.
Geleceğin neler getireceğini görmek için heyecanlıyım!
Resim Kredisi:
- Görüntü Kashida tarafından oluşturuldu ve yazarın izniyle kullanıldı.
Kashida
Basitçe öğrenmekle ilgiliyiz. Özel öğrenme içeriği tasarlayıp oluşturuyoruz ve bunu birden fazla platformda sunarak öğrenmeyi her zaman teknolojiyle zenginleştiriyoruz. Learning Technologies Awards UK 2018’de En İyi Öğrenme Teknolojileri Projesi dalında altın kazananlar