Bilmen gereken her şey

Çoklu Zekâ Kuramı Nedir?

1983’te Howard Gardner adlı bir psikolog tartışmalı bir şey yaptı: Zekanın ölçülebilir tek bir varlıktan başka bir şey olmadığı şeklindeki geleneksel inanca meydan okudu. Önerdiği şey, birbirine bağımlı birden fazla zeka olduğu ve herkesin her bir zeka türünden farklı derecelerde sahip olduğuydu. Bununla birlikte, yaklaşımıyla ilgili eleştiriler vardı – örneğin, teorinin geniş olduğu ve zekadan çok yeteneklerle ilgili olduğu. Buna rağmen, çoklu zeka kuramı onlarca yıldır eğitimde uygulanmakta ve herkesin nasıl farklı öğrendiğini vurgulamaktadır ki bu da farklı öğrenme deneyimleri gerektirir. Bu yazıda Gardner’ın teorisini inceleyeceğiz ve nerede uygulanabileceğini değerlendireceğiz.

9 Zeka Türü

1. dilsel

Bu zeka türü, bireyin dil kullanımıyla ilgilidir. Dil zekasına sahip kişiler düşüncelerini başarılı bir şekilde iletebilir ve fikirlerini ifade edebilirler. Ayrıca insanları ikna etme yetenekleri vardır ve düşünce ve bakış açılarını nazikçe ifade edebilirler.

2. Mantıksal-Matematik

Mantıksal-matematiksel zekaya sahip olanlar analitik düşünürlerdir. Bu nedenle, matematik ve bilimde iyidirler ve karmaşık problemleri kolayca çözebilirler. Ayrıca muhakeme konusunda da bir hünerleri vardır ve davranışlarda, fikirlerde ve farklı durumlarda kalıplar bulabilirler ve sonuç olarak neredeyse zahmetsizce çözümler ve keşifler bulabilirler.

3. Müzikal

Müzik zekası, bireylerin müziği anlamalarına ve daha kolay yaratmalarına yardımcı olur. Bu tür zekaya sahip insanlar ritmi, melodiyi ve uyumu hissedebilirler. Ayrıca şarkı söylemeye ve enstrüman çalmaya ilgi duyarlar. Genellikle, farklı müzik türlerini dinlemekten hoşlanırlar ve müzik duygularını ifade etmenin başlıca yollarından biri olduğu için bunları hızlı bir şekilde tanımlayabilirler.

4. Bedensel-Kinestetik

Bu tür zekaya sahip insanlar genellikle spordan hoşlanırlar ve hareket, koordinasyon ve denge konusunda ustadırlar. Dans, el sanatları ve atletizm gibi konularda ustalaşmak için bedenlerini kullanabildikleri için fiziksel aktiviteler yoluyla öğrenmeyi tercih ederler. Bir diğer güçlü takım elbise, gelişmiş el-göz koordinasyonudur.

5. Mekansal

Uzamsal zeka, görsel sanatlara yönelen insanlarla ilişkilendirilir. Yön duygusu, 3D görselleştirme ve grafik tasarım gibi yeteneklere sahiptirler. Genellikle harita çizme ve okumanın yanı sıra bulmacaları ve tasarıma odaklanan etkinlikleri tamamlamada çok başarılıdırlar.

6. Kişilerarası

Bu zekaya sahip insanlar, diğer insanları daha etkili bir şekilde anlama ve onlarla etkileşim kurma yeteneğine sahiptir. Genellikle hassas ve empatiktirler, bu nedenle hem kişisel hem de profesyonel olarak güçlü ilişkiler geliştirebilirler.

7. Kişisel

Öte yandan, kişisel zeka, kişinin duygu ve düşünceler de dahil olmak üzere kendini anlama yeteneğini ifade eder. Bu yeteneğe sahip kişiler kendilerinin farkındadır ve genellikle hayatlarının her alanında ne zaman yardım arayacaklarını bilirler. Ayrıca kendi üzerine düşünmekten ve kendi davranışlarını analiz etmekten çekinmezler.

8. Natüralist

Bu bireyler doğaya yakındır ve bitkiler ve hayvanlar da dahil olmak üzere canlılarla bağ kurmaktan hoşlanırlar. Ayrıca çevrelerindeki değişiklikleri belirleme ve öğrenme sürecinde faydalı olan bilgileri kategorize etme yeteneğine de sahiptirler.

9. varoluşsal

Bu, Gardner’ın teorisine yapılan en yeni eklemedir. Yüksek derecede varoluşsal zekaya sahip insanlar genellikle hassastır ve yaşam ve ölümün anlamı üzerine kafa yormaya eğilimlidir. Büyük planı görebilirler ve küçük eylemlerin uzun vadeli hedefler üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu belirleyebilirler.

Çoklu Zekâ Kuramını Nerelere Uygulayabiliriz?

Eğitici tasarım

Teori, eğitimde, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve güçlü yönlerine uyan öğrenme deneyimleri tasarlamak gibi müfredat geliştirmeye yeni yaklaşımlar oluşturmak için kullanılmıştır. Örneğin, kişiler arası zekaya daha yatkın olan öğrenciler, akranlarıyla işbirliği yapmalarına izin veren sosyal öğrenme aktivitelerini tercih edebilirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Geleneksel olarak zeka, bir IQ testi veya diğer akademik başarı ölçütleriyle ölçülür. Bunlar bilgilendiricidir ancak kişinin bilişsel yeteneklerinin tamamını kapsamaz. Çoklu zeka kuramı, birinin güçlü yanlarını ve geliştirilmesi gereken alanları anlamak için bir değerlendirme olarak kullanılması gerektiğini öne sürer. Bunu yapmak için, öğrencilerin sahip olduğu zeka türlerini belirlemeye yönelik bir dizi soru veya görev içeren bir çoklu zeka değerlendirme aracı kullanabilirsiniz.

İş yeri

İşverenler, doğru becerilere sahip iş adaylarını belirlemek için çoklu zeka değerlendirmelerini kullanabilir. Örneğin, satış veya insan kaynakları gibi bazı işler kişiler arası zeka gerektirir ve bir değerlendirme, birinin bu rol için yeterince empatik olup olmadığını size gösterebilir. Ek olarak, yöneticiler farklı zeka ve güç türlerine sahip insanlardan oluşan bir ekip oluşturabildikleri için, teori ekip oluşturmada yararlıdır.

tartışmalar

Çoklu zeka teorisi bazı tartışmalara yol açtı. Çoklu zekanın varlığını kanıtlayacak yeterli kanıt olmadığı için teorinin desteklenmediğine inanan bazı eleştirmenler var. Bazıları, Gardner’ın orijinal teorisine dahil etmemiş olabileceği daha fazla zeka olduğunu iddia ediyor. Diğer bir eleştiri de teorinin genetik, çevre, sosyal statü ve eğitim gibi faktörleri dikkate almamasıdır.

Çözüm

Eleştirilere rağmen, çoklu zeka kuramı birçok açıdan zeka ve bireysel bilişsel yetenekler hakkındaki düşüncelerimizi değiştirmiştir. Teori, zekanın sadece bir özellik olmadığını, insanları benzersiz güçlerini ve tercihlerini belirlemeye yönlendirmek için farklı şekillerde beslenebileceğini öne sürüyor. Gardner’ın teorisi, belirli davranış ve eğilimleri ve hatta kişisel çıkarları açıklamak için günlük yaşamın çeşitli yönlerinde de uygulanabilir. Sonuç olarak, e-Öğrenim profesyonelleri bunu öğretim stratejilerini şekillendirmek ve öğrencilerin deneyimlerini optimize etmek için kullanabilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.