Bir LMS Seçmeden Önce Sorulması Gereken 10 Soru

Ekiplerinizin İhtiyaç Duyduğu Çözümü Bulun

Günümüzün hızlı tempolu dünyasında, teknoloji çalışma ve öğrenme şeklimizi değiştirdi. Sürekli gelişen manzaraya ayak uydurmak için kuruluşlar, ekipleri eğitmenin, dahil etmenin ve yönetmenin bir yolu olarak Öğrenme Yönetim Sistemlerine (LMS) giderek daha fazla yöneliyor. Aslında, on işletmeden dokuzu 2018’de bir şekilde çevrimiçi öğrenmeye geçiş yaptı. Ama bu yapman gerektiği anlamına mı geliyor?

Veriler, tüm şirketlerin çevrimiçi öğrenmeden yararlanabileceğini gösteriyor; şirketlerin %72’si, öğrenme teknolojilerini uygulamanın bir sonucu olarak değişime daha fazla esneklik ve uyum sağlama yeteneği bildiriyor. [1]. LMS teknolojilerinin uygulanması aynı zamanda %18’e kadar daha fazla çalışan bağlılığına yol açabilir, bu da her büyüklükteki ekibe bunların eklenmesinin bir şirketin genel başarısı için çok önemli olabileceğini düşündürür. [1].

O zaman soru şu olur: LMS’ler ekibimi daha iyi hale getirme gücüne sahipse, ekibimi ve iş hedeflerimi desteklemek için bir LMS’de nelere dikkat etmeliyim? Bu yazıda, bir LMS seçmeden önce kendinize sormanız gereken temel soruları inceleyeceğiz. Ekibiniz, hedefleriniz ve ihtiyaçlarınız için doğru olanı seçebilmeniz için birçok LMS platformunda gezinmenize yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

LMS Nedir?

Öğrenme Yönetim Sistemleri, eğitim kurslarını veya eğitim programlarını sunmaya, yönetmeye ve izlemeye yardımcı olan yazılım uygulamaları veya platformlardır. LMS’ler, çevrimiçi öğrenme ve eğitim fırsatları sağlamak için eğitim kurumlarında, şirketlerde ve diğer kuruluşlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir LMS Seçmeden Önce Sorulması Gereken Temel Sorular

Şu Anda Bir LMS’ye İhtiyacım Var mı?

Kendinize sormanız gereken ilk soru, “Şu anda bir LMS’ye ihtiyacım var mı?” Her ne kadar geçtiğimiz yıllarda çevrimiçi öğrenme işyerine taşınmış olsa da, tüm çevrimiçi öğrenme eşit yaratılmamıştır. Örneğin, KAÇD’lere kaydolanların yarısından fazlası (%52) çevrimiçi kursa hiç katılmıyor. Öte yandan, uzaktan çalışmaya geçişten önce bile çalışanların yalnızca %12’si eğitim programlarındaki becerileri işlerine uyguladı. [2]. Bir LMS, aşağıdaki eğitim sorunlarını çözmenize yardımcı olabilir:

  • Şu anda ekibinizin beceri geliştirme ilerlemesini ölçmüyorsunuz
  • Katılım sisteminiz yapılandırılmış veya kolaylaştırılmamış
  • Eğitiminiz, takip veya tartışma olmaksızın çalışanlara gönderdiğiniz tek yönlü bir bilgi akışıdır (slayt desteleri ve videolar gibi).
  • Çalışanların gerçekten eğitime katılıp katılmadıklarını veya katılıyorlarsa, bilgileri koruyup uygulamadıklarını izleyemezsiniz.
  • ROI sağlayan, ekiplerinizin katılımını sağlayan ve onları destekleyen eğitim programları oluşturmak istiyorsunuz ve bunu mümkün olan en basit şekilde nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsunuz.
  • Çalışanlarınız uzak (veya hibrit) ve öğrenme esnekliğine ihtiyaç duyuyor (çevrimiçi, yüz yüze veya eğitim yaklaşımlarının bir karışımı yoluyla)

Bir LMS Uygulayarak Neye Ulaşmak İstiyorum?

Çalışanları iki katına çıkarmak, bir satış ekibini belirli bir satış taktiği konusunda eğitmek veya ilk yapılandırılmış eğitiminizi oluşturmak zorunda kalsanız da, ilk hedefin bir resmini çizin. Amacı anladıktan sonra, teknolojiden ihtiyaç duyduğunuz özellikleri ve teknik gereksinimleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin, sertifika vermeniz gerekiyor mu? LMS’nin sertifika teslimini etkinleştirdiğinden emin olun. Belki yenilikçiliği ve eleştirel düşünme ve iletişim gibi sosyal becerileri teşvik etmek veya yalnızca teknik bir eğitim programı oluşturmaya odaklanmak istiyorsunuz. Bu tür sorular, LMS’nizin farklı özellikler sunup sunmayacağına karar verecektir.

  • Güç sorusu
    Hangi süreçleri geliştirmek istiyorum ve ekibimin hangi konularda daha iyi olmasını istiyorum?

Eğitim ve Öğrenme Felsefem Nedir?

Hepimizin aynı şekilde öğrenmediği gibi, aynı takım kültürlerine de sahip değiliz. Bazı ekipler uzaktır ve diğerleri yüz yüze etkinliklere güvenir. Bazı takımlar grup eğitimi gerektirirken diğerleri bire bir yaklaşım gerektirir. Bu, ekibinizin kültürüne, boyutuna, tercihlerine ve yapısına bağlıdır. Eğitim felsefelerini kategorize etmenin iki basit yolu vardır:

  1. Yukarıdan aşağıya eğitim
    Yukarıdan aşağıya eğitim, eğitim hakkında kararlar veren küçük bir üst düzey liderler grubunu içerir. Perakende ve üretim gibi rutin görevleri olan şirketlere uygundur. Uyumluluk gibi zorunlu eğitimi destekleyen bir LMS bu yaklaşım için idealdir.
  2. Aşağıdan yukarıya eğitim
    Öte yandan, aşağıdan yukarıya eğitim, inovasyona ve bireysel büyümeye odaklanan şirketler tarafından tercih edilmektedir. Start-up’lar, çevrimiçi ve hibrit ekipler ve bilgi yoğun sektörler için faydalıdır. Bu tür eğitim, akran liderliğindeki ve kendi kendine yönetilen öğrenmeye dayanır. Akran liderliğindeki eğitimde çalışanlar, beyin fırtınası, koçluk ve akran değerlendirmeleri gibi etkinlikler aracılığıyla işbirliği yapar. Kendi kendine öğrenme, çalışanları öğrenme ihtiyaçlarını belirlemeye, hedefler belirlemeye, öğrenme yollarını tasarlamaya ve bir kolaylaştırıcının rehberliğinde sonuçları değerlendirmeye teşvik eder. İşbirliğini vurgulayan bir LMS, aşağıdan yukarıya öğrenme felsefesini benimseyen çalışanlar tarafından oldukça değerli olacaktır.
  • Güç sorusu
    Ne tür bir öğrenme ekibimin kültürüyle örtüşüyor?

Öğrenciler Kimlerdir ve Tercihleri ​​Nelerdir?

Kendinizi LMS’nin son kullanıcısının yerine koyun. Dijital anlayışa sahipler mi? Okuyarak mı, dinleyerek mi yoksa video izleyerek mi öğrenmeyi tercih ediyorlar? İhtiyaç duydukları becerileri öğrenmek için başkalarıyla işbirliği yapmaları gerekecek mi? Programları, kendi hızlarında öğrenmelerine izin veriyor mu, yoksa belirli zamanları taahhüt edebilirler mi? Ekibinizin gereksinimlerini ve tercihlerini anlamak, onları eğitime katılmaya hazırlayan bir LMS seçmeden önce doğru soruları sormanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, kurumsal çalışanların %82’si, etkileşimli videoların etkileşimli olmayan videolardan daha etkili bir şekilde dikkatlerini çektiğini ortaya koydu.

  • Güç sorusu
    Ekibiniz nasıl öğrenmeyi tercih ediyor ve neleri taahhüt edebilirler?

Büyüdükçe LMS Ölçeklendirilebilir mi?

Bedeniniz ne olursa olsun, bir LMS seçmeden önce sorulması gereken önemli bir soru, sizinle birlikte büyüyüp büyüyemeyeceğidir. Ölçeklenebilir bir LMS seçmek sizi en başından başarıya hazırlar. Ekibinize yatırım yapıyorsanız, muhtemelen bir şekilde büyümek istiyorsunuz. Şu anda neyi çözmeniz gerektiğini, aynı zamanda orta ve uzun vadede neye ihtiyacınız olabileceğini de düşünün. Bu, tercih ettiğiniz LMS’nin ölçeklenebilirlik söz konusu olduğunda rehberlik ve şeffaflık sunduğundan emin olmanın iyi bir yoludur. Bugün size nasıl yardımcı olabilirler? Özellikleri, artan ihtiyaçlarınızı nasıl şekillendirecek?

  • Güç sorusu
    Öğrenme gereksinimlerim zaman içinde nasıl değişecek?

Olmazsa Olmaz ve Olsa Güzel Olur Özelliklerim Nelerdir?

Oyunlaştırma, öğrenme senaryoları ve simülasyonlar gibi etkileşimli özelliklere sahip LMS’ler, çalışan katılımını %92 oranında artırabilir. Ancak bu özelliklerin sizin için doğru olup olmadığı hedeflerinize bağlı olacaktır. Sahip olunması gereken, sahip olunması güzel ve ilgisiz özelliklerin bir listesini yapın. Ardından, hangi özelliklere kesinlikle ihtiyacınız olduğunu, araç bütçenizi aşarsa hangilerinden vazgeçebileceğinizi ve hangilerinin gerçekten önemli olmadığını değerlendirin. Bir LMS’nin özelliklerini göz önünde bulundurmak için üç ana bileşeni şunlardır:

  • Kurs yazma
    Tüm LMS’lerin bir geliştirme aracı vardır, ancak farklılıklar vardır. Tek başına araçlar, dosyaları LMS’ye içe veya dışa aktarırken uyumluluk kontrolleri gerektirebilir. Bu, sürekli eğitimi engelleyebilir. Sorunsuz kurs oluşturma için, öğrencilerin uyumluluk endişesi olmadan öğrenme materyalleri oluşturmasına, yüklemesine ve değiştirmesine izin veren yerleşik bir yazma aracına sahip bir LMS seçin.
  • Yönetim ve etkileşim
    Kullanıcılarla sürekli gidip gelmeye mi ihtiyacınız var yoksa yalnızca platform etkinliklerini mi izlemeniz gerekiyor?
  • Raporlama ve analitik
    Bu mutlak bir zorunluluk mu yoksa olması güzel bir şey mi? Büyük ölçüde eğitim gereksinimlerinize ve eğitimin amacına bağlı olacaktır. Örneğin, personeli belgelendirmek için eğitirseniz, tamamlama oranları çok önemli olacaktır. Bir müşteri eğitim programı geliştiriyorsanız, müşterilerin neyle ilgilendiğini anlamak için katılım oranlarını ölçmekle daha çok ilgilenebilirsiniz.

Öğrenim İçeriğimi İletmeyi ve Yönetmeyi Nasıl Planlarım?

Öğrenme içeriğinin dağıtımı basit olsa da, LMS’nizi seçmeden önce sormanız gereken bir soru, esnek bir içerik dağıtım süreci sağlayıp sağlamadığı veya sabit olup olmadığıdır. Sürükle ve bırak kadar basit mi yoksa teknoloji dışı kullanıcıların kafasını karıştırabilecek katmanlı bir süreç mi? Satıcılarla konuşurken aşağıdaki işlevleri tamamen anladığınızdan emin olun:

  1. içerik nasıl yüklenir
  2. Kullanıcılar içeriğe nasıl erişebilir?
  3. Kullanıcı davranışını yönetmek ne kadar kolay
  • Güç sorusu
    LMS’nin içerik yükleme, dağıtım ve erişilebilirlik süreci nasıldır?

Eğitim Girişimlerim İçin İşbirliği ve Sosyal Öğrenme Ne Kadar Önemli?

Çoğu LMS, bir dereceye kadar işbirliği sunar. Araştırmalar, sosyal öğrenmenin kuruluşlar için diğer öğrenme ve geliştirme yöntemlerinden 75 kat daha yüksek yatırım getirisine sahip olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, bilgi paylaşımını teşvik eden, potansiyel olarak bilginin yayılmasını hızlandıran ve karar vermeyi ve üretkenliği iyileştiren işbirlikçi öğrenme ortamlarını kolaylaştırmasıdır. Bu özelliklerden yararlanıp yararlanamayacağınızı anlamak için hedeflerinizi, öğrenme felsefenizi ve kullanıcı tercihlerinizi tekrar gözden geçirerek ilginizi çekebilecek bir şey olup olmadığını daha iyi anlayın. Ardından, öğrenme deneyimlerinize dahil etmek istediğiniz etkileşim ve katılım düzeyini düşünün. Tartışma forumları, canlı sohbetler, oyunlaştırma öğeleri veya sosyal öğrenme fırsatları gibi özelliklere ihtiyacınız olup olmadığını belirleyin.

LMS’nin Mevcut Yazılımımla Entegrasyonu Kolay mı?

Sizinle birlikte büyüyen bir LMS seçmenin önemine paralel olarak, bir LMS’nin entegrasyon yeteneklerini göz önünde bulundurmak, ileriyi planlamak için akıllı bir yoldur. Şu anda entegrasyonlar olmadan yönetebilseniz bile, ekibiniz büyüdükçe ve süreçler düzene girdikçe entegrasyonlar giderek daha önemli hale gelecektir.

LMS Kapsamlı Bir Ücretsiz Deneme Sunuyor mu?

Bir LMS’ye yatırım yapmadan önce, hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan emin olmak için ücretsiz bir kurulum dönemi aldığınızdan emin olun. Küçük veya orta ölçekli bir ekipseniz, size eğitim süreciyle ilgili gerçek zamanlı bir deneyim yaşatan, tamamen işlevsel bir pilot uygulama sağlayan satıcılar arayın. Daha büyük ekipler koşulsuz bir denemeden yararlanabilir ve ardından bir karar vermeden önce Kullanıcı Deneyimi hakkında geri bildirim toplamak için farklı departmanlardan temsilcileri dahil edebilir.

Çözüm

TLDR: Bir LMS hayatınızı zorlaştırmalı, kolaylaştırmalıdır. Teknoloji, eğitimi daha karmaşık değil, daha basit hale getiren bir araçtır. Burada ana hatları verilen sorular, bir LMS seçiminde kilit karar vericilerdir çünkü her ekibin benzersiz öğrenme ve eğitim ihtiyaçları vardır ve bu nedenle, hedeflerine daha basit ve daha etkili bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olacak bir araca ihtiyacınız vardır.

Referanslar:

[1] Kuruluşunuzda E-Öğrenmeyi Uygulamak İçin 3 Neden

[2] Şirketlerin Öğrenme ve Gelişim Konusunda Yanlış Yaptığı Yerler

Daha fazla okuma:

Editörün Notu: eÖğrenim Endüstrisinin En İyi LMS Yazılımını bulmak, seçmek ve karşılaştırmak için dizinimize göz atın.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.