Düşünce Lideri Soru-Cevap: Dr. Panos Vlachopoulos
Yapay Zeka Destekli Sosyal Ağ Analizini ve Uzaktan Uygulamalı Deneyimi Keşfetme
Dr. Panos Vlachopoulos, Yunanistan Amerikan Koleji Deree’de Akademik İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısıdır. Başkanın kabinesinin bir üyesi olarak, dünya çapında yüksek öğretimde gelecekteki gelişmeler ve bunların üniversite üzerindeki etkileri hakkında tavsiyelerde bulunur. Panos aynı zamanda yüksek öğretim geliştirme, dijital öğrenme ve deneyimsel öğrenme alanlarında 20 yıllık deneyime sahip bir Kıdemli Akademik Liderdir. Müfredat yeniliği, politika yenileme ve üniversite-sanayi ortaklığı geliştirme alanlarında ondan fazla tamamlanmış stratejik proje ile Akademide Kıdemli Lider olarak on yılı aşkın kanıtlanmış bir deneyime sahiptir. Bugün, uzaktan eğitim zorlukları ve ekip tabanlı öğrenim hakkındaki içgörülerini paylaşıyor.
Başlıca liderlik sorumluluklarınızdan biri, Deree College’ın eğitim programlarını planlamak, uygulamak ve koordine etmektir. Müfredatı sektörle uyumlu hale getirmek için geliştirdiğiniz müfredat mimarisi programından okuyucularımıza biraz daha bahseder misiniz?
Müfredatın endüstrinin ihtiyaçları ile uyumlu hale getirilmesi, özellikle endüstride ihtiyaç duyulan beceriler ile Yunanistan’daki kamu ve özel yüksek öğretimden mezun olan öğrencilerin becerileri arasında büyük bir uçurumun olduğu Yunanistan gibi bir ülkede, öğrenicileri iş gücüne hazırlamak için çok önemlidir. kurumlar. Boşluğu kapatmak, çeşitli işler için gerekli becerileri ve temel teorik ve teknik bilgiyi anlamayı ve müfredatın öğrencilere gerekli yetenekleri sağlamasını sağlamayı içerir. American College of Greece Deree’de, iş piyasasının mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını belirlemek için endüstri temsilcileriyle iletişim kuruyoruz.
Amacımız, yalnızca “işe hazır” programlar ve kurslar oluşturmak değil, aynı zamanda endüstrinin (ve toplumun) müfredatın tasarlanması, sunulması, değerlendirilmesi ve kalite güvencesi sürecinde aktif ortaklar olmasını sağlamaktır. Yunanistan’ın en etkili endüstrilerinden bazılarıyla geliştirilmiş bir Yetenek Çerçevesine sahip olmayı ve ardından bu çerçeveyi çevrimiçi programlarımız dahil her programa uygulamayı ve geleceğin öğrencilerine kursları, mikro kursları ve sürekli mesleki gelişimi karıştırma ve eşleştirme fırsatı sunmayı amaçlıyoruz. öğrenme ihtiyaçlarına ve/veya mevcut veya planlanan kariyer aşamalarına dayalı fırsatlar. Alışılmışın dışında düşünmeli ve gelecek nesil öğrencilere çalışma biçimlerinde kalite, çeviklik ve disiplinlerarasılık sunmalıyız. Burada bir örnek, önde gelen öğrenme teknolojileri şirketlerinden uygulayıcılar da dahil olmak üzere, alandaki küresel uzmanların danışmanlığıyla oluşturulan ve görmeyi umduğumuz iş türlerine dayalı olarak güçlü bir uygulamalı odağa sahip olan, yakın zamanda başlatılan Öğrenme Tasarımı ve Teknolojisi Yüksek Lisansımızdır. pazarda, örneğin öğrenen tasarımcılar ve esnek öğrenim koordinatörleri gibi, ama aynı zamanda öğrenen girişimciler.
Sizce, uzaktan yüksek öğretimle ilgili genellikle gözden kaçan bir zorluk nedir ve yöneticiler ve öğretim üyeleri, yenilikçi bir çözüm geliştirmek için modern teknolojiden nasıl yararlanabilir?
Uzaktan yüksek öğretimle ilgili genellikle gözden kaçan bir zorluk, öğrencilerin deneyimleyebileceği sosyal etkileşim ve topluluk duygusu eksikliğidir. Öğrenciler uzaktan çalıştıklarında, motivasyonlarını ve katılımlarını etkileyebilecek şekilde akranlarından yalıtılmış ve kopuk hissedebilirler. Bir çözüm, öğrencilerin birbirleriyle ve öğretim üyeleriyle etkileşime girebilecekleri sanal topluluklar oluşturmaktır. Bu, çevrimiçi tartışma forumları, video konferans ve sosyal medya platformları aracılığıyla yapılabilir. Bunları kurmak kolay olsa da, çoğu zaman katılım eksikliği nedeniyle iyi bir ölümle ölen bu tür toplulukları sürdürmek çok zordur. Etkileşimler için anlamlı ve otantik fırsatlar tasarlamak ve öğrencilerin çevrimiçi topluluklarına geri dönmeleri için nedenler sunmak için kolaylaştırıcının (öğretmen) kasıtlı bir çaba göstermesini gerektirirler.
Analitiği ve yapay zekayı öğrenmek de burada önemli bir rol oynayabilir. Bir araştırmacı ve uygulayıcı olarak kişisel olarak, öğretmenlerin ve yöneticilerin çevrimiçi öğrenme topluluklarının sosyal dinamiklerini anlamalarına yardımcı olabilecek yapay zeka destekli sosyal ağ analizini kullanıyorum. Bu, etkili öğrenicileri belirlemeye, işbirliği ve etkileşim modellerini belirlemeye ve sosyal öğrenmeyi ve topluluk oluşturmayı teşvik etmeye yardımcı olabilir. Aynı şekilde, yapay zeka destekli duygu analizi araçları, öğretmenlerin ve yöneticilerin öğrencilerin katılım düzeylerini izlemelerine ve olası sorunları belirlemelerine yardımcı olabilir. Örneğin, duygu analizi, öğrencilerin tartışma forumu gönderilerini, ayrılma veya hayal kırıklığı kalıplarını tespit etmek için analiz edebilir ve öğretmenlerin müdahale etmesine ve destek sağlamasına olanak tanır.
Okurlarımızın bilmesini istediğiniz bir akademik araştırma projesi veya başka bir girişim var mı?
Beş yıldan fazla bir süredir, takım tabanlı öğrenme (TBL) ile aktif olarak ilgileniyorum ve bu pedagojik metodolojinin tamamen çevrimiçi kurslar ve maruz kalmamış öğrenci popülasyonları için çalışmasını sağlamanın yollarını deniyorum. daha önce böyle bir işbirliğine dayalı öğrenme modeli (örneğin, ilk ve orta dereceli okullar). TBL, öğrencilerin bilgilerini otantik problemlere ve gerçek dünyadaki zorluklara uygulamasına odaklanır. Hem bireysel hem de grup çalışmasını kapsayan organize bir yapıyla TBL, öğrencileri gelecekteki kariyerlerine hazırlayacak becerilerle donatır.
Daha önce pasif olan ders süresi, öğrencilerin kısa vadeli bir süreç, tek bir proje veya tek bir sınıf için yapılandırıldığı TBL modelinde grup öğrenme etkinliklerine katılması için serbest bırakılır. TBL, öğrencilerin belirlenen müfredat içeriğini dersten önce bireysel olarak öğrendikleri ve bu bilgiyi sınıf grubu aktivitelerinde uygulama fırsatı verildiği ters yüz edilmiş sınıf yaklaşımını benimser. Projemiz hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyabilirsiniz. Burada yayınlanan projenin ilk değerlendirmesini de yaptık.
Deneyimsel öğrenme, uzmanlık alanlarınızdan biridir. Eğitimcilerin uygulamalı deneyim sağlamak ve öğrencileri bilgiyi uygulamaya koymaya teşvik etmek için dijital öğrenme araçlarını kullanabilecekleri en yenilikçi yollardan biri nedir? Ayrıca, dikkat etmemiz gereken herhangi bir deneyimsel öğrenme eğilimi veya gelişen teknoloji var mı?
Sanırım bu sorunun cevabı, koşullarını yaratmayı hedeflediğimiz deneyimsel öğrenme türüne bağlı. Örneğin, öğrencilerin gerçek dünyada bir deneyimi denemeden önce gelecekteki bir uygulamaya bir göz atmaları veya sahte bir ortamda güvenli bir şekilde pratik yapmaları için bir deneyimi simüle etmek istiyorsak, sanal simülasyonlar keşfetmeye çok değer bir teknoloji olabilir. . Örneğin, sağlık eğitiminde, tıp öğrencilerini ve sağlık profesyonellerini klinik prosedürler ve senaryolar konusunda eğitmek için sanal simülasyonlar kullanılabilir (ve kullanılmıştır). Bu, acil durum simülasyonlarını, cerrahi prosedürleri ve hasta konsültasyonlarını içerebilir. Öğrenciler, gerçek hastaları riske atmadan güvenli ve kontrollü bir ortamda bu senaryolara yanıt verme pratiği yapabilirler.
Eğitimcilerin uygulamalı deneyim sağlamak ve öğrencileri örneğin beşeri bilimler gibi daha az mesleki alanlarda bilgiyi uygulamaya koymaya teşvik etmek için dijital öğrenme araçlarını kullanabilecekleri yenilikçi bir yol, dijital hikaye anlatımıdır. Dijital hikaye anlatımı, öğrencilerin kendi hikayelerini oluşturmak ve paylaşmak için video, ses ve resimler gibi multimedya araçlarını kullanmalarına olanak tanır. Yine yakın geçmişte, beşeri bilimler için dijital hikaye anlatımını teşvik etmek üzere Adobe ile bir ortaklık kurmaya dahil oldum. Bu, kişisel anlatıları, tarihsel anlatımları ve bilgi ve anlayışın yaratıcı ifadelerini içerebilir. Örneğin, edebiyat derslerinde öğrenciler, öyküleri hayata geçirmek için multimedya araçlarını kullanarak edebi eserlerin kendi yorumlarını oluşturmak için dijital öykü anlatımını kullanabilirler. Tarih derslerinde öğrenciler, ilgi çekici ve etkileşimli sunumlar oluşturmak için multimedya araçlarını kullanarak tarihi olayları ve figürleri araştırmak ve sunmak için dijital hikaye anlatımını kullanabilirler.
Mevcut veya gelişmekte olan herhangi bir eğilimle ilgili olarak, herhangi bir deneyimsel öğrenme fırsatının özünde, öğrencinin kendi öğrenme deneyimlerini yansıtma ve geleceği nasıl iyileştirebileceğini düşünme sürecini ifade eden “üst biliş” dediğimiz şeyle meşgul olma yeteneği yatar. öğrenme. Çevrim içi veya dijital portfolyolar, öğrencilere deneyimsel öğrenme ve derinlemesine düşünme konusunda yardımcı olmak için uzun yıllardır kullanılmaktadır, ancak öncelikle kişiselleştirme eksikliği ve uyarlanabilir geri bildirim sağlama yeteneği nedeniyle sınırlı bir başarı elde etmiştir. Yapay zeka ve Makine Öğreniminin günümüzde hızla gelişmesiyle birlikte, bu teknolojilerin öğrencilerin ihtiyaç ve tercihlerine uyum sağlayan kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sağlamak için kullanılabileceğini umuyorum. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi, öğrencilere gerçek zamanlı geri bildirim ve destek sağlamak için de kullanılabilir ve onların doğru yolda kalmalarına ve öğrenme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.
Sarma
Soru-Cevap bölümümüze katıldığı ve görüşlerini sunduğu için Dr. Panos Vlachopoulos’a çok teşekkür ederiz. Üniversitenin web sitesini ziyaret ederek Panos ve Deree – The American College of Greece hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.