E-Öğrenimde Sürükleyici Teknoloji – e-Öğrenim Endüstrisi
E-Öğrenimde VR ve AR’nin Büyümesini ve Etkisini Keşfedin
Sürükleyici öğrenme ortamları, öğrenciler için ilgi çekici, unutulmaz deneyimler yaratmak için en son teknolojiyi kullanır. Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) başlıklarından sanal dünyalara (VW) kadar olasılıklar sonsuzdur; nasıl daha yaratıcı olabileceğimiz güvenli bir ortamda öğrenme potansiyelimizi keşfetmemiz için artık birçok yol var. öğrenin ve çevrenizdeki diğer kişilerle iletişim kurun.
Sürükleyici Teknoloji: Temel Bilgiler
Sürükleyici teknoloji, yeni bir ortam yaratmak için Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik ve Yapay Zekanın (AI) bir kombinasyonunun kullanılmasıdır. Öğrencilere, geleneksel e-Öğrenim yöntemlerinden daha ilgi çekici, zenginleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sağlamak için kullanılabilir. E-Öğrenim için sürükleyici teknolojinin faydaları şunları içerir:
- Öğrencileri simüle edilmiş bir ortama yerleştirerek daha gerçekçi bir deneyim sunmak. Bu, etkileşimi artırır ve daha gerçek görünmesini sağlayarak bilgileri daha iyi tutmalarına yardımcı olur.
- Çoğu Öğrenme Yönetim Sisteminde (LMS) olduğu gibi metin tabanlı öğrenme etkinliklerine güvenmek yerine, öğrencileri tetikte tutan etkileşimli öğretim sağlamak.
- İnsanlara, uzayda uçmak veya ünlü biriyle tanışmak gibi başka türlü sahip olamayacakları yeni deneyimlere erişim sağlamak. Bu, motivasyonu ve akılda tutmayı artırır çünkü sanki statik içeriği tek başına okuyormuş gibi bir ekrandan yönergeleri izlemek yerine yaptıklarıyla ilgilenirler.
Sürükleyici Teknoloji Dökümü
Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik, son yıllarda e-Öğrenimde giderek daha popüler hale gelen iki tür sürükleyici teknolojidir. Kullanıcıları başka bir dünyaya taşıma yetenekleri benzer olsa da, aralarındaki fark, o dünya üzerinde ne kadar kontrole sahip olduğunuzda yatmaktadır. AR, gerçek dünya görüntüsünün üzerine bindirilmiş bir dijital içerik katmanıdır; VR ise, kullanıcıların tamamen sanal bir ortama daldırıldığı sürükleyici bir deneyim ile bunun yerini tamamen alır. Her iki form da e-Öğrenim boyunca yaygın olarak kullanılır, ancak bunlardan herhangi biriyle ilgili kaynaklar ararken bunların ne anlama geldiğini bilmek önemlidir.
1. Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış Gerçeklik, dijital bilgileri gerçek dünyanın üzerine yerleştiren bir teknolojidir. AR, görüntülere ve video kliplere etiket eklemek veya veri noktalarını 3B formatında görselleştirmek gibi dijital bilgilerle Kullanıcı Deneyimini geliştirmek için kullanılabilir. Artırılmış Gerçeklik, eğitim ve pazarlama dahil olmak üzere birçok endüstri tarafından benimsenmektedir. Örneğin öğretmenler, öğrencilerin etkileşimli görselleştirmeler ve simülasyonlar kullanarak kavramları görselleştirmelerine yardımcı olmak için sınıflarında Artırılmış Gerçekliği kullanabilir. Pazarlamacılar bunu tüketicilere satmaya çalıştıkları ürünler hakkında daha ayrıntılı bilgi sağlamak için kullanabilir; örneğin, müşterilerin kıyafetleri çevrimiçi satın almadan önce üzerlerinde nasıl göründüğünü görmelerini sağlamak gibi.
2. Sanal Gerçeklik
Sanal Gerçeklik, bir kulaklık veya diğer cihazlar aracılığıyla deneyimlenebilen bilgisayar simülasyonlu bir ortamdır. Ses, dokunma ve koku gibi gerçek dünya öğelerini içeren Artırılmış Gerçeklik ve Karma Gerçeklikten (MR) farklıdır. VR, 1990’lardan beri oyun, eğitim ve öğretim, tıp, mimari tasarım ve diğer birçok uygulamada kullanılmaktadır. Sanal Gerçeklik kulaklıkları, üzerimizdeyken gerçek görünen ve hissedilen sanal bir ortam yaratmamızı sağlar. Tamamen başka bir yerde olma yanılsaması yaratırlar. Bir kullanıcı, Oculus Rift veya HTC Vive gibi bazı ileri teknoloji sistemler tarafından sağlanan hareket kontrol cihazlarını kullanarak bu ortamla etkileşim kurabilir.
3. Sanal Dünyalar
Sanal dünyalar (VW), uzun yıllardır eğitim ve öğretim sektörlerinde kullanılan bir tür sürükleyici teknolojidir. Sanal dünyaların kullanımı son on yılda daha yaygın hale geldi, ancak e-Öğrenimdeki en heyecan verici gelişmelerden biri olmaya devam ediyor. Sanal dünyalar, insanlara yeni öğrenme ve başkalarıyla etkileşim kurma yollarını deneyimleme fırsatı sunar; Bu deneyimler daha sonra, çalışanlar kendi kuruluşlarında farklı rollere geçtikçe veya daha fazla sorumluluk üstlendikçe gerçek hayatta uygulanabilir.
Peki sanal dünya tam olarak nedir? Kullanıcılara avatarlarla (kullanıcıların dijital temsilleri) gerçek yerler gibi görünen simüle edilmiş ortamlar sunan bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler (CGI) kullanılarak oluşturulurlar. Bu dijital simülasyonlar, eğitimcilerin, fiziksel sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye veya güvenlikle ilgili herhangi bir endişeye yol açmadan, normalde sınıf ortamının dışında (farklı becerilere veya kültürel geçmişlere dayalı ekipler arasındaki işbirlikçi görevler gibi) gerçekleşecek etkileşimli senaryolar oluşturmasına olanak tanır. tehlikeli alanlara girmek gibi gerçek hayatta gerçekleştirilen bu faaliyetler.
Nasıl Öğrendiğimizi Değiştirmek
Heyecan verici bir zamanda yaşıyoruz. Sürükleyici teknoloji öğrenme şeklimizi değiştiriyor, içeriği tüketme şeklimizi değiştiriyor ve aynı zamanda birbirimizle etkileşim kurma şeklimizi de değiştiriyor. Sürükleyici teknolojinin hayatımızı nasıl etkilediğini tam olarak anlamak için önce tanımını ve onu geleneksel öğrenme yöntemlerinden bu kadar farklı kılan şeyin ne olduğunu anlamamız gerekir.
Sürükleyici teknoloji, kullanıcılara başka bir dünya veya ortamda fiziksel olarak var olma hissi veren teknoloji olarak tanımlanır. Bu, kullanıcıların sanki gerçekten oradaymış gibi görmelerini, duymalarını ve hissetmelerini sağlayan VR kulaklıkları aracılığıyla başarılabilir; Kullanıcıların gerçek dünya görüşlerinin üzerine bindirilmiş görselleri görmelerini sağlayan AR kulaklıkları; kullanıcılara titreşimler gibi dokunsal geri bildirim sağlayan dokunsal geri bildirim cihazları; kullanıcı sorularına veya komutlarına göre gerçek zamanlı olarak yanıt veren Siri/Alexa gibi sesli asistanlar; veya herhangi bir tuşa veya ekrana gerek duymadan, kullanıcıların ellerini yüzlerine doğru kaldırarak görüntülü görüşme gibi işlemleri yapabilmelerini sağlayan akıllı gözlükler. Tüm bu teknolojiler, onlardan ne tür bir deneyim istediğinize bağlı olarak aynı anda veya ayrı ayrı kullanılabilir!
Çözüm
Sürükleyici teknoloji, öğrencilerin ilgisini çekmenin ve öğrenme deneyimlerini geliştirmenin güçlü ve yeni bir yolu olduğunu kanıtlıyor. Eğitmen için yeni öğrenme deneyimleri yaratmanın yanı sıra başkalarıyla öğretmek, öğrenmek ve iletişim kurmak için kullanılabilir. Gördüğünüz gibi, sürükleyici teknoloji, gelecek için büyük bir potansiyele sahip, heyecan verici yeni bir alandır. E-Öğrenmede sürükleyici teknolojinin yükselişi, muhtemelen önümüzdeki yıllarda öğrenme ve öğretme şeklimizi değiştirecek.
zeka
30 yılı aşkın deneyime sahip kanıtlanmış bir sağlayıcı olan Intellek ile eLearning’i yükseltin. Bulut tabanlı LMS’miz, Kurs Yazma Aracımız, DAP ve kapsamlı eğitim yazılımı kitaplığımızla kolaylaştırın. Ekibinizi yenilikçi teknoloji ve sezgisel eğitimle güçlendirin.