Hayalinizdeki İşe Ulaşmanıza Yardımcı Olacak 13 İş Görüşmesi İpucu –

Bir Sonraki İş Görüşmenizde Nasıl Başarılı Olursunuz?

Bir görüşmeden önce herkes gergin hisseder; evrensel bir deneyimdir. Ancak, tüm mesele bakış açınızı değiştirmek ve bunu becerilerinizi ve en iyi niteliklerinizi potansiyel işvereninize sergilemek için mükemmel bir fırsat olarak görmektir. Anahtar, harika bir ilk izlenim bırakmak için ihtiyacınız olan güvene sahip olmanız için büyük günden çok önce hazırlanmaktır. Bu yazıda, istediğiniz rolü elde etmenize yardımcı olabilecek 13 iş görüşmesi ipucunu ele alıyoruz.

İş Görüşmesine Hazırlanmak

1. Şirketi Araştırın

Görüşme yaptığınız kuruluş hakkında, geçmişi, misyonu ve vizyonu, değerleri ve tabii ki hizmetleri veya ürünleri gibi öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin. Yıllık raporlar veya sosyal medya hesapları için bile faydalı olabilecek her türlü bilgi için internette arama yapın. Ödevinizi yapmak, görüşmede temel soruları yanıtlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, pozisyonu bilinçli olarak seçen, şirketle gerçekten ilgilenen biri olarak karşımıza çıkacaksınız.

2. Rol Hakkında Her Şeyi Öğrenin

İşverenin rolle ilgili beklentilerini daha iyi anlamak için iş tanımını olabildiğince çok okuyun. Bu, pozisyon için gerçek bir eşleşme olup olmadığınızı ve gereken deneyime sahip olup olmadığınızı görmenize yardımcı olması için çok önemlidir. Ayrıca konumu genel olarak araştırabilir ve tipik bir günün nasıl geçeceği hakkında fikir edinebilirsiniz. Bu, doğru soruları sormanız ve işe alım görevlileri tarafından hatırlanmanız için size avantaj sağlayacaktır.

3. Cevaplarınızı Hazırlayın

Her görüşmede, kendinizden, güçlü ve zayıf yanlarınızdan, şirkette neden çalışmak istediğinizi ve hedeflerinizden bahsetmenizi istemek dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere bazı standart sorular vardır. Cevaplarınızı önceden hazırlayın ve yaratıcı cevaplar bulmaya çalışın. Ardından, odadaki atmosfere veya görüşmecinin tavrına göre bunları uygun şekilde ayarlayabileceksiniz. Örneğin, görüşmecinizin rahat davrandığını fark ederseniz, biraz mizah ekleyebilir veya kesinlikle profesyonel tutabilirsiniz.

4. Kıyafetinizi Planlayın

Kıyafetleriniz, bıraktığınız izlenimde önemli bir rol oynayabilir, bu nedenle şirketin kültürüne göre giyin. Örneğin, çalışanların bir kıyafet kuralı olduğunu biliyorsanız, takım elbise, blazer ceket veya resmi kıyafet giyin. Öte yandan, daha rahat giyinirlerse gömlek veya süveter tercih edin. Röportaj ister sanal ister yüz yüze olsun, detaylara dikkat ettiğinizi göstermek için kıyafetinizi dikkatlice seçmelisiniz.

5. Belgelerinizi Unutmayın

Evinizden ayrılmadan veya çevrimiçi toplantıya girmeden önce, özgeçmişinizin, kapak mektubunuzun ve referanslarınızın bir kopyasının yanınızda olduğundan emin olun. Projeleriniz gibi çalışmalarınızdan bazılarını göstermeniz gerekiyorsa portföyünüzü de getirin. LinkedIn profilinizi görmek isteyebileceklerini unutmayın, bu nedenle gerekli değişiklikleri önceden yapın. Görüşmecilerin genellikle önlerinde bu belgeler bulunur, ancak bunları da yanınızda getirmeniz sizi daha iyi hazırlar ve profesyonelliğinizi gösterir.

Görüşme boyunca

6. Erken Gel

Görüşme yerine en az on beş dakika önce gelmeli veya ev sahibi başlamadan beş dakika önce çevrimiçi toplantıya girmelisiniz. Bu, kendinizi toparlamanız ve cevaplarınızı yeniden gözden geçirmeniz için size daha fazla zaman verecektir. Ayrıca, işe alım görevlilerine görüşmeye istekli olduğunuzu ve onların zamanına ve emeğine saygı duyduğunuzu gösterecektir.

7. İlk İzlenim

Görüşmecinizle tanıştığınızda, gülümsemeye devam edin ve pozitif olun. Uygun olduğunda el sıkışmak için de gidebilirsiniz. Duruşunuzu düzeltin, sözlerine dikkat edin ve sohbete ilgi gösterin. Sözlerini bölmekten kaçınmalısınız ve bazı açıklamalarının net olmadığını düşünüyorsanız, sonunda açıklamalarını isteyin. Aktif dinleme pratiği yaparsanız, sorularınızın ve cevaplarınızın daha spesifik olacağını göreceksiniz.

8. Kendinize Güvenin

Cevaplarınız ve sorularınız iyi konuştuğunuzu göstermelidir, bu nedenle uygun terimler kullanın ve üslubunuzu konuşmanın genel havasına göre ayarlayın. Görüşmeyi yapan kişi arkadaş canlısı olsa bile argo kullanmaktan veya fazla kişiselleşmekten kaçının. Ayrıca, doldurucu kelimeleri en aza indirmeye çalışın ve bunun yerine ifadelerinizi duraklatın. Hoş olmayan deneyimleri anlatırken bile olumlu kelimeler kullanmak önemlidir. Örneğin, önceki iş yerinizin toksik olduğunu açıklamanız gerekiyorsa, “Zorluklara rağmen çatışma çözme becerileri kazandım” demeyi deneyin.

9. Niteliklerinizi Sergileyin

Mülakatlar, profesyonel olarak başardığınız ancak ölçülü bir şekilde yaptığınız her şeyi paylaşma şansınızdır. Sahada deneyiminizi kullandığınız tüm zamanları belirtebilir ve onlara becerilerinizin kuruluş için neden değerli varlıklar olduğunu açıklayabilirsiniz. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili başarı öykülerinden bahsetmeyi unutmayın ve tamamen dürüst olun. Güçlü yönlerinizi biliyorsunuz, bu yüzden onları özgürce ifade edin, ancak aynı zamanda iyileştirme alanlarınızı ve boşlukları kapatma planlarınızı da belirtin. Mükemmel görünmek istemezsiniz; bunun yerine, onlara gerçekçi olduğunuzu ve sınırlarınızı kabul edebileceğinizi gösterin.

10. Soru Sor

Dürüst olsanız ve görüşmecinin bilmek istediğiniz her şeyi kapsadığını hissetseniz bile, görüşmenin sonunda herhangi bir soru sormamak olumsuz olarak algılanabilir. Bu nedenle, ilgilendiğinizi gösterin ve şirketin kültürü, geleceğe yönelik hedefleri ve diğer gerçekler hakkında daha fazla bilgi alın. Ancak, maaş veya yan haklar hakkında soru sormaktan kaçının; bu soruları bir sonraki görüşme için saklayın.

Görüşmeden Sonra

11. Teşekkür E-postası

Röportajı bitirdikten sonra, fırsat için minnettarlığınızı gösteren bir takip e-postası gönderin. Görüşmecinin ayırdığı zaman için takdirinizi ekleyin ve deneyime yönelik olumlu duygularınızı ifade edin.

12. Nasıl Yaptığınızı Düşünün

Neleri iyi yaptığınızı ve gelecekteki bir görüşme için nelerin iyileştirilmesi gerektiğini belirlemek için kendinize zaman tanıyın. Cevaplarınızdan bazılarının yerinde olduğunu hissettiniz mi? Onları yazın ve bir dahaki sefere hatırlayın. Aksine, bazı sorularda zorlanıyorsanız, yanıtlarınıza nasıl ince ayar yapabileceğinizi görün. Ancak, fazla düşünmeyin ve görüşmenin sonucunu tahmin etmemeye çalışın.

13. Şirketin Size Uygun Olup Olmadığını Değerlendirin

Görüşmede duyduklarınıza dayanarak, pozisyonun size uygun olup olmadığını görebilirsiniz. Şirketin değerleri sizinkilerle örtüşüyor mu? Hedeflerinizi onlarınkiyle uyumlu hale getirebilir misiniz? Görüşmecinin tonu veya ofis ortamı gibi bir şey size doğru gelmediyse yeniden düşünmek isteyebilirsiniz. Görüşmeden öğrendiğiniz her şeyi dikkatlice değerlendirin ve bunun sizin için ideal iş olup olmadığına karar verin.

Çözüm

İş görüşmeleri ile çıktığınız yolculukta hazırlık ve özgüven esastır. Şirket hakkında gerekli tüm bilgileri bilmek ve yeteneklerinize inanmak başarıya götürebilir. Yukarıdaki ipuçları, iş görüşmeye hazırlanırken alışılmışın dışında düşünmenize yardımcı olabilir ve size potansiyel işvereninizi etkileme ve hayalinizdeki pozisyonu güvence altına alma fırsatı verir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.