Herkese Açık Eğitim Web Siteleri İçin UI/UX

Kullanıcı Deneyimini İyileştirme Adımları

Halka açık eğitim web sitenize çok fazla emek harcıyorsunuz. Siz (veya ekibiniz) bir içerik yönetim sistemi seçtiniz, Kullanıcı Arayüzünü tasarladınız ve içeriği hazırladınız. Güncellemeler yapmak ve her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için sayısız saat harcadınız.

Ve henüz.

Beklediğiniz arama trafiğini alamıyor olabilirsiniz. Belki de kullanıcılar sizin fark edemeyeceğiniz bir sebep olmadan ayrılırlar. Belki bu tür geri bildirimler duyuyorsunuzdur:

  • İnsanlar doğru sayfayı bulamıyor
  • Aradıkları kaynakları bulamıyorlar
  • Kullanıcılar web sitesini telefonlarına yükleyemiyor

Tanıdık geliyor mu?

Web Sitem Neden Daha İyi Performans Göstermiyor?

Tüm web siteleri, değişen teknolojiler, arama motoru algoritmaları ve kullanıcı beklentilerinden oluşan karmaşık bir ekosistemde var olur. Onları korumak hem bir sanat hem de bir bilimdir.

“Kullanıcı Deneyimi” terimine zaten aşina olabilirsiniz. Bir kullanıcının bir siteyi ziyaret ederken yaptığı etkileşimlerin kalitesini tanımlar. Bu şunları içerebilir:

  • Sitede gezinme kolaylığı
  • Sayfaların yüklenmesi için geçen süre
  • Düzen ne kadar sezgisel
  • Site, kullanıcı ihtiyaç ve beklentilerini karşılıyorsa

İyi bir Kullanıcı Deneyimi, sitenize eğitici bir avantaj sağlayabilir. Ayrıca, gezinme gibi şeyler için çok fazla zihinsel çaba harcamadıkları için, kullanıcıların içeriğinizden öğrenmesini kolaylaştırır. Diğer bir deyişle, öğrencinin katılımı, motivasyonu ve kalıcılığının önüne hiçbir şey geçemez.

İyi bir Kullanıcı Deneyimi, arama sıralamalarınızı bile yükseltebilir. Google gibi arama motorları, bir sitenin kalitesini, alaka düzeyini ve otoritesini belirlemek için karmaşık algoritmalar kullanır. Kullanıcı katılımı, bu algoritmalarda önemli bir faktördür. Kullanıcılar sitenizde olumlu bir deneyim yaşarsa içeriğinizle etkileşim kurma ve içeriğinizi paylaşma olasılıkları daha yüksektir. Bu da arama motorlarına sitenizin kullanıcı ihtiyaçları ile alakalı olduğunu gösterir.

Kullanıcılarınızı Tanıyın

Web sitenizin deneyimini iyileştirmenin ilk adımı, kullanıcılarınızı anlamaktır. Bu, temel ihtiyaçların ve demografinin ötesine geçer. İnsanlar, davranışlarını şekillendiren benzersiz düşünceleri, duyguları ve bağlamları ile karmaşıktır.

Kendine sor:

  • Kullanıcılar web sitenizi ziyaret ederek hangi öğrenme hedeflerine ulaşmak istiyor?
  • Hangi bilgileri arıyorlar?
  • Ürününüzü veya hizmetinizi tanımlamak için hangi kelimeleri kullanıyorlar?
  • Masaüstü bilgisayar mı yoksa cep telefonu mu kullanıyorlar?
  • Aceleci veya rahat hissetme olasılıkları daha mı yüksek?

Anketler veya röportajlar gibi kullanıcı araştırmaları, bu soruları yanıtlamanıza yardımcı olabilir. Web sitenizdeki kullanıcı davranışını da analiz edebilirsiniz. Google Analytics gibi araçlar, kullanıcıların her bir sayfada ne kadar zaman geçirdiklerini, hangi cihazları kullandıklarını ve nerelere gittiklerini ortaya çıkarabilir. Bu veriler, yaygın kullanıcı akışlarını anlamanıza ve potansiyel hayal kırıklığı kaynaklarını belirlemenize yardımcı olabilir.

Kullanıcı davranışına ilişkin daha derin içgörüler mi istiyorsunuz? Kullanılabilirlik testini düşünün. Test sırasında, katılımcılara web sitesinde tamamlamaları için görevler verilir. Genellikle bir moderatör veya bir web tarayıcısı eklentisi yardımıyla, etkileşimlerini ve geri bildirimlerini anında kaydederler.

UserTesting.com platformunda gerçekleştirilen, denetlenen bir kullanıcı testi oturumu.

UserTesting.com platformunda gerçekleştirilen, denetlenen bir kullanıcı testi oturumu.

Geçmişte testler, yüksek teknolojili kullanılabilirlik laboratuvarlarında, genellikle büyük masraflar pahasına yapılıyordu. Günümüzde testler genellikle kullanıcıların web sitesini günlük yaşamlarında kullanma olasılıklarının en yüksek olduğu kendi cihazlarında uzaktan yapılmaktadır. Bu, yatırımı en aza indirir ve doğru bulguların sağlanmasına yardımcı olur.

Eğitim Sitenizin Kullanıcı Deneyimini İyileştirin

Araştırmanız ve testleriniz, sitenizin Kullanıcı Arayüzünü güncellemeniz gerektiğini ortaya çıkarabilir. Ya da belki daha modern bir tasarımın zamanı gelmiştir. Aslına uygun, tam renkli tasarımlar etkileyici olabilir, ancak aynı zamanda pahalıdır ve revize edilmesi zaman alıcıdır. Kökü tasarım düşüncesine dayanan daha çevik bir yaklaşım düşünün.

Tasarım düşüncesinin kökenleri, tasarım endüstrisindeki sorunları çözmenin bir yolu olarak tanıtıldığı 1960’lara kadar izlenebilir. Bugün, anlamlı dijital deneyimler yaratmak için de kullanılıyor. Tasarım odaklı düşünme süreci, kullanıcılarla empati kurarak ve onların ihtiyaçlarını anlayarak başlar. Oradan, UX tasarımcıları, çözümler tasarlamak için geliştiriciler ve içerik ekipleriyle birlikte çalışır.

Anlayın, gözlemleyin, sentezleyin, fikir oluşturun, prototip testi yapın, uygulayın.

Kaynak: Wikimedia Commons

Bu genellikle gri tonlamalı tel çerçeveler biçimini alır: site yapısının ve içeriğinin basitleştirilmiş görsel temsilleri. Tel çerçeveler aracılığıyla ekipler, Kullanıcı Arayüzünün gezinme öğeleri, içerik düzenleri ve web formları gibi temel bileşenlerini görselleştirebilir. Buradan, daha ayrıntılı modellere yatırım yapmadan önce test edebilir ve hassaslaştırabilirler.

Web Sitesi Erişilebilirliği Tüm Kullanıcılara Fayda Sağlar

Bu işlem, çoğu kullanıcı ihtiyacını karşılamanıza yardımcı olabilir. Ancak tüm kullanıcılar aynı yeteneklere sahip değildir. Bazıları görme engelli olabilir ve belirli metinleri okumakta zorlanabilir. Diğerleri, iyi çalışması için teknik kurulumunuza dayanan yardımcı teknolojiyi kullanıyor olabilir.

Kullanıcılar videonuzu gürültülü bir kafede izliyor olabilir ve içeriği anlamak için alt yazılara ihtiyaç duyabilir. Başparmaklarıyla mobil arayüzünüzde gezinmeye çalışırken bir bebeği sallıyor olabilirler.

Web erişilebilirliği, yalnızca engellilere değil, tüm kullanıcılara fayda sağlar. Aynı zamanda Amerikan Engelliler Yasası (ADA) kapsamında korunan yasal bir haktır. Web sitelerini engelli kişiler için erişilebilir hale getirmeyen işletmeler ve kuruluşlar yasal işlem yapma riskiyle karşı karşıya kalır.

Kapsayıcılık taahhüdünüzü gösterirken bu riski azaltın. Başlamak için, web sitenizin Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri (WCAG) ile uyumlu olduğundan emin olun. Genellikle minimum olarak kabul edilen WCAG 2.0 AA ile üç uygunluk seviyesi vardır. Resimler için alt etiketleri ve videolar için altyazıları kullanın. Okunabilirlik için web sitenizin renk düzenini ve yazı tipi seçeneklerini test edin. Saygın bir web iş ortağı tarafından gerçekleştirilen bir web erişilebilirlik denetimi, mevcut sorunları ortaya çıkarmanıza ve yenilerinin ortaya çıkmasını önlemenize yardımcı olabilir.

Özetle

Herkese açık web sitenize ne kadar koyarsanız koyun, işiniz asla bitmez. Eğitim web sitenizin Kullanıcı Deneyimini iyileştirmek veya iyi bir Kullanıcı Deneyimini sürdürmek, devam eden bir süreçtir. Kullanıcılarınızı anlamayı ve yinelemeli iyileştirmeler yapmayı gerektirir. Kullanıcı araştırması, optimizasyon ve erişilebilirlik taahhüdü gerektirir. Ancak bu sürece bağlı kalarak, web sitenizin hem şimdi hem de gelecekte kullanıcılar için hem etkili hem de eğlenceli olmasını sağlayabilirsiniz.

e-Kitap Yayını: d'Vinci Interactive

d’Vinci Etkileşimli

d’Vinci Interactive, K-12 ve yetişkin öğrenciler için olağanüstü sonuçlar elde etmek için öğrenme deneyimlerinde ve eğitim web sitelerinde devrim yaratıyor.

İlk olarak www.dvinci.com adresinde yayınlanmıştır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.