İlgi Çekici Çevrimiçi Değerlendirmeler Tasarlamanın 8 Yolu –

İlgi Çekici Çevrimiçi Değerlendirmeler Tasarlama

E-Öğrenim profesyonellerinin karşı karşıya kaldığı mücadelelerden biri, öğrencilerin güçlü yönlerini ve boşluklarını belirlemede etkili olan ve aynı zamanda onların ilgisini canlı tutan değerlendirmeler oluşturmaya çalışmaktır. Yenilikçi değerlendirmeler, öğrencilerin bilgi ve becerilerini göstermelerine izin vermede ve eğitmenlere öğretim planlarını mükemmelleştirmek için ihtiyaç duydukları içgörüleri sunmada daha etkilidir. Bu makalede, ilgi çekici çevrimiçi değerlendirmeler oluşturmaya ve bunların hem eğitmenler hem de öğrenciler için neden gerekli olduğuna ilişkin ipuçlarını keşfedeceksiniz.

Dikkat Çekici Çevrimiçi Değerlendirmeler Oluşturmak İçin 8 İpucu

1. Net Öğrenme Hedefleri

Çevrimiçi değerlendirmeleriniz için belirlediğiniz hedefler spesifik ve ölçülebilir olmalıdır. Öğrencilerin tam olarak ne üzerinde test edileceğini ve modülü veya kursu tamamladıktan sonra onlardan ne beklendiğini göstererek, kaydı en başından düz bir şekilde belirlemelisiniz. Ayrıca, hedefler öğrenme materyali ve genel öğretim hedefleriyle ilgili olmalıdır.

2. Çeşitli Soru Türleri

Sadece tipik çoktan seçmeli sorulara güvenmemelisiniz. Bunun yerine, öğrencilerin kendi sözcüklerini kullanarak bir yanıt yazmalarını ve fikirlerini daha özgürce ifade etmelerini gerektiren açık uçlu sorular veya yalnızca kısa bir yanıt gerektiren ve belirli konuları değerlendirmeyi amaçlayan kısa yanıtlı sorular gibi diğer türleri uygulamayı düşünün. İnteraktif olan oyun tabanlı sorular, bilgilerini ölçmek ve tamamen meşgul olmalarını sağlamak için başka bir harika alternatiftir.

3. Multimedya Elemanları

Videolar, resimler, animasyonlar ve diğer etkileşimli araçlar gibi multimedya öğeleri, öğrencilerin dikkatlerini dış etkenlere teslim etmek yerine değerlendirmeye odaklamalarına yardımcı olan sürükleyici bir deneyim sağlar. En önemlisi, multimedya öğeleri kavramları metnin sunamayacağı şekillerde sunabilir. Örneğin, resimler ve videolar kavramların görsel temsillerini verir. Animasyonlar, öğrencilerin daha karmaşık konuları anlamalarına yardımcı olan daha basit tasarımlar kullanır. Son olarak, simülasyonlar öğrencilere daha uygulamalı bir deneyim fırsatı verir.

4. Anında Geri Bildirim

Öğrenciler performansları hakkında anında geri bildirim aldıklarında, daha motive olurlar ve iyileştirmeye ihtiyaç duydukları alanları tanırlar. Ek olarak, anında geri bildirim, onları daha çok çalışmaya ve öğrendiklerini daha kolay akılda tutmaya sevk edecektir. Bununla birlikte, öğrencilerin performanslarının tam bir resmini görmeleri için hem doğru hem de yanlış cevaplar için geri bildirim olmalıdır.

5. Senaryolar ve Vaka Çalışmaları

Öğrencilere gerçek dünya senaryolarını ve vaka çalışmalarını göstererek, öğrendiklerini pratik bir ortamda ne düzeyde uygulayabileceklerini değerlendirebilirsiniz. Senaryoların öğrencilere farklı bakış açıları ve çözümler sunduğundan emin olun. Ayrıca, süreci daha işbirlikçi hale getirmek ve öğrencilerin katılımını sağlamak için öğrencileri problem çözmek üzere gruplar halinde çalışmaya teşvik edebilirsiniz.

6. Değerlendirmeleri Kişiselleştirin

Öğrencilere değerlendirmeleriyle ilgili seçenekler sunun veya test edilmek istedikleri konuları seçmelerine izin verin. Ayrıca, öğrencilerin performansına dayalı olarak soruların zorluk seviyesini ayarlamak için uyarlamalı testi kullanabilirsiniz. Cevaplar çok kolay geldiği için hüsrana uğramalarını veya daha da kötüsü sıkılmalarını istemezsiniz, bu yüzden onlara buna göre meydan okunduğundan emin olun.

7. Oyunlaştırma

Değerlendirmelere oyun öğeleri ekleyerek, öğrencilerinizi motive etme ve değerlendirme süreciyle ilgilenmelerini sağlama şansınız daha yüksektir. Ayrıca oyunlaştırma, değerlendirmeleri daha rekabetçi hale getirir, böylece öğrenciler bunları tamamladıktan sonra bir başarı duygusuna sahip olurlar. Ancak, oyun öğelerinin anlamlı olduğundan emin olun ve öğrencileri değerlendirmenin amacından uzaklaştırmayın.

8. Değerlendirmeleri Değerlendirin

Değerlendirme sürecine başlamadan önce, seçtiğiniz türü küçük bir öğrenci grubuyla test edin. Bu, oluşabilecek sorunları veya sorunları daha geniş bir kitleye yayınlamadan önce belirlemenizi ve gerekli ayarlamaları yapmanızı sağlar. Test sırasında soruların ne kadar basit olduğu, içeriğin alakalı olup olmadığı ve değerlendirmeyi ne kadar ilginç buldukları dahil olmak üzere geri bildirim istemeyi unutmayın. Ayrıca, öğrencilerinizin performansını önceki değerlendirmelerle karşılaştırarak değerlendirmenin etkili olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

Çevrimiçi Değerlendirmelerle İlgilenmenin Faydaları

Artan Elde Tutma

Öğrenciler, kendilerine ilginç materyaller sunulduğunda daha fazla odaklanma eğilimindedir ve ilgi çekici değerlendirmeler aynı etkiye sahiptir. Ayrıca öğrenciler, etkileşimli değerlendirmeler sunulduğunda öğrendiklerini uygulama ve uygulama fırsatlarına sahip olur, böylece materyali daha iyi kavrayabilir ve yeni buldukları bilgileri koruyabilirler. Ancak akılda tutma, çekici buldukları derslere devam etme olasılıkları daha yüksek olduğundan öğrencilerin katılımı için de geçerlidir.

kişiselleştirme

Değerlendirmelerinin zorluk derecesini seçme yeteneği, öğrenci katılımı için temel bir unsurdur. Ancak kişiselleştirme, görsel, işitsel veya fiziksel engelli kişilere de fayda sağlar. Öğrencilerin yazı tipi boyutunu ve renk kontrastını ayarlamasına olanak tanıyan değerlendirmeler tasarlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda öğrencilerin materyalle daha bağlantılı hissetmelerini sağlar ve öz-değerlendirme söz konusu olduğunda onlara daha fazla özerklik verir. Herkesin hareket halindeyken bunlara erişebilmesi için değerlendirmeleri mobil kullanıcıları da göz önünde bulundurarak tasarladığınızdan emin olun.

Geliştirilmiş Değerlendirme Verileri

Öğrenci performansı verilerini analiz ederek, öğretme stratejinizi hedef kitlenizin öğrenme ihtiyaçlarına uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ek olarak, değerlendirmelerden toplanan veriler, öğrencilerinizin performansındaki eğilimleri ve kalıpları belirlemenize yardımcı olabilir, böylece içerik geliştirme, hedefler belirleme vb. konularda daha bilinçli kararlar verebilirsiniz.

Azaltılmış Hile

Rastgele soru setleri ve çeşitli soru türleri eklerseniz kopya çekme azaltılabilir. Ayrıca, öğrencilerin bunları tamamlarken dış kaynaklara erişmesini veya akranlarıyla iletişim kurmasını engellemek için çevrimiçi değerlendirmeler tasarlayabilirsiniz.

Çözüm

Doğru yaklaşımı araştırmanız ve etkileşimli soru setleri oluşturmanız gerektiğinden zaman alan bir süreç olsa da ilgi çekici değerlendirmeler, öğrencilerin anlama düzeylerini ve kavramları gerçek dünyada uygulama becerilerini belirlemenize yardımcı olur. Yukarıdaki ipuçları, öğrencilerinizin bilgilerini nasıl test ettiğinizi ve genel olarak öğrenme sürecini nasıl algıladıklarını değiştirmenize yardımcı olabilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.