Kanban Panoları: Metodoloji, İlkeler ve Olasılıklar
Kanban Panolarının Kavramı ve Çeşitleri
Kanban (Japonca’dan “sinyal kartı”), proje görevlerinin etkili bir şekilde devredilmesi ve hem iş akışının hem de sonuçların izlenmesi için tasarlanmış Çevik projeleri görselleştirmenin temel bir yoludur. Basitçe söylemek gerekirse, bir projenin tüm yaşam döngüsünü (somut veya sanal) baştan sona kağıda dökmenizi ve böylece istenen sonuçları mümkün olan en kısa sürede elde etmenizi sağlayan bir araçtır. Bu tekniğin amacı, zamanında müdahale ve hataların toplu olarak düzeltilmesi için gerekli olan maksimum şeffaflığı sağlamaktır.
Metodolojinin kökenleri, zamanın en büyük Japon şirketi Toyota’nın, planlama ve tedarik sistemleri hakkında bilgi kartlarının yardımıyla bu görsel organizasyon tekniğini ilk kez “” ilkesine göre tanıttığı 1959 yılına dayanmaktadır. tam zamanında.” Birkaç on yıl sonra, Kanban tekniği, Microsoft ve Motorola gibi büyük şirketlerde proje yönetimi alanında önde gelen bir uzman olan David Anderson’ın yenilikçi fikirleri sayesinde yazılım geliştirme alanında daha da yayıldı. Entelektüel emeği yönetmenin bir yolu olarak Kanban kurulunun öncüsü olarak kabul edilir.
Kanban Pano Çeşitleri
Metodolojinin uygulama alanına bağlı olarak (bu arada, BT alanıyla sınırlı değildir), iki çeşit Kanban panosu vardır:
1. Fiziksel
Bu durumda ekip, proje aşamalarını simgeleyen çizgili sütunlar ve görev çıkartmaları ile gerçek bir işaret panosu ile çalışır. Görevler tamamlandıkça, ekip üyeleri çıkartmaları bir sütundan diğerine taşır.
2. Sanal
Tabii proje ve ekip sayısı arttığında fiziksel beyaz tahta kullanmak oldukça sorunlu hale geliyor. Teknoloji imdadınıza yetişiyor: sanal bir beyaz tahta, tüm ekip üyeleri için projelere istedikleri zaman uzaktan erişim sağlıyor.
Bu Yaklaşımın Avantajları
Kanban panolarını korumanın oldukça bariz avantajlarını özetleyelim:
- Yüksek derecede özelleştirme ile esnek metodoloji
- Şeffaf iş akışı ve hızlı değişiklik yapma yeteneği
- Ekip iş yükünün optimum dağılımı
- Geliştirilmiş etkinlik
- Çalışanlar arasında etkili iletişim için ön koşul
Bir Kanban Panosunun Bileşenleri
1. Kartlar
Herhangi bir projenin ana bileşenleri görevlerdir. Kanban’da görevin tüm detaylarını ve durumunu (bitiş tarihi, sorumlu kişi, açıklama vb.) içeren kartlar şeklinde sunulurlar. Birkaç projeyi sürdürmek için farklı renkler önerilir.
2. Sütunlar
Her sütun, projenin belirli bir aşamasına eşittir. Böylece ilgili kartı tahtanın sütunları arasında hareket ettirerek tek bir görevin ilerleyişini görsel olarak takip edebilirsiniz.
3. Devam Eden Çalışmalar (WIP’ler) Üzerindeki Sınırlamalar
Her sütunda, tamamlanmamış görevlerin sayısı için belirli sınırlar belirleyebilir ve böylece projenin tüm aşamalarında yeterli iş yükünü dağıtabilirsiniz.
4. Yüzme Kulvarları
Tablodaki satırlar, görevleri belirli bir özelliğe göre gruplandırmanıza izin verir: örneğin, bir ekip üyesinin rolüne göre.
5. Taahhüt Noktası ve Teslim Noktası
Bunlar, belirli bir görevi gerçekleştirmenin başlangıcını (bekleme listesinden “devam ediyor” durumuna taşıma) ve bunların tamamlanmasını gösteren iki zaman noktasıdır.
Terminolojiye aşina olduktan sonra, Kanban metodolojisinin ilkesini gözden geçirelim. Genellikle en basit Kanban panosu, projenin ana aşamalarına karşılık gelen üç sütun içerir: yeni görevler veya biriktirme listesi (“yeni”), üzerinde çalışılan görevler (“devam ediyor”) ve çözülmüş görevler (“çözümlendi”). Renkli kartlar, her proje için görevleri ve bunların uygulanmasından sorumlu ekip üyeleri hakkında bilgileri gösterir. Herhangi bir sütundaki tamamlanan görevlerin sayısı Devam Eden Çalışma sınırını aşarsa, sütun adındaki sayı kırmızı renkle vurgulanır. Bu, ekip liderine bu aşamanın aşırı yüklendiğinin sinyalini verir.
Bir Kanban panosu oluşturmanın yanı sıra onu iş gereksinimlerine göre özelleştirmenin tamamen karmaşık olmayan bir süreç olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca, tek tek görevler için renk seçme, kayan yollar, filtreler ve bitmemiş görevlerin sayısıyla ilgili sınırlamalar ayarlama seçeneğiniz de vardır. Sonuç olarak: Hangi proje yönetimi yöntemini seçerseniz seçin, önemli olan iş görevlerinizde ve istediğiniz sonuçları almanızda size gerçekten yardımcı olmasıdır!
RedmineUP
Açık Kaynaklı Redmine çözümüne dayalı ve ek işlevsel modüllerle donatılmış hepsi bir arada proje yönetim aracı. Çevik projeleri SCRUM/Kanban ile yönetin, faturalama, CRM, Yardım masası, İK, BT geliştirme ve diğer süreçleri sunun.