Kapsayıcı Kurslar Tasarlamanın 10 Yolu

Eğitimde Erişilebilirlik Nasıl Sağlanır?

Herkes, çalışan eğitiminin herkes tarafından erişilebilir olması gerektiğini savunur. Ancak bu ifadede yanıltıcı bir şeyler var. “Erişilebilir eğitim” ifadesinin kendisi, eğitim için bir yer olduğunu ima eder. değil erişilebilir. Ve o yer varken yaptı varsa, şimdiye kadar haritanın epey dışında olmalıdır.

Eğitim herkes için eğitim olmalıdır. Aksi takdirde, eşitsizlikler, kaçırılan fırsatlar ve kuruluşunuz içinde bir dengesizlik yaratır. Kapsayıcı eğitim tasarlamak sadece “yapılacak doğru şey” değil, aynı zamanda “karşılıklı olarak en faydalı” şeydir. Ama kendi kendine olmuyor. Bunu doğru yapmak için düşünmek ve planlamak gerekir.

Ve erişilebilir eğitim kursları tasarlayarak tam olarak ne yapmaya çalıştığınızı belirlemekle başlar.

Engelli Kişilerin Karşılaştığı Eğitim Zorlukları

Herkes farklı. Ve insanların e-Öğrenim tasarımıyla karşılaşabilecekleri zorlukların kesin bir kontrol listesini oluşturmak başlı başına bir zorluk olabilir. Evet, çoğu kullanıcı ihtiyacını belirleyen web erişilebilirlik standartları vardır. Ve bu standartlar, e-Öğrenim tasarımınızın temelini oluşturmalıdır. Ancak özellikle e-Öğrenim ile nasıl bir ilişkileri var?

Bu ikisini birbirine bağlamaya yardımcı olmak için en yaygın erişilebilirlik zorluklarından bazılarını vurguladık ve bunları çevrimiçi eğitim bağlamına yerleştirdik:

  • Canlı eğitim seansları: İşitme engelli kişiler için bunları takip etmek zor olabilir.
  • Önceden kaydedilmiş eğitim oturumları: Açıklama veya ek destek isteyememek, duyusal veya öğrenme güçlüğü olan kişiler için sorun teşkil edebilir.
  • Sürükle ve bırak egzersizleri: Hareket bozukluğu olan kişiler, bu egzersizi gerçekleştirmek için gereken fiziksel beceriyle mücadele edebilir.
  • PDF belgeleri: PDF’lerde metne benzeyen şey genellikle bir metnin görüntüsüdür. Bu, görsel ekran okuma yazılımı kullanan kör veya az gören kişiler için kafa karıştırıcı olabilir.
  • Zamanlanmış değerlendirmeler ve testler: DEHB, AHD, ADD, disleksi veya diğer öğrenme güçlükleri olan kişiler için sabit ödevler ve süreli testler zorlayıcı olabilir.
  • Tamamen renk odaklı bir kullanıcı arayüzü: Tek gezinme aracı olarak rengi kullanan bir kullanıcı arabirimini takip etmek, renk körü olan kişiler için daha az kolay olacaktır.
  • Mobil öğrenme: Küçük ekran boyutları, potansiyel fiziksel rahatsızlıklar, çevresel gürültü ve telefon tarafından oluşturulan bildirimler, bazı duyusal veya öğrenme engelleri olan kişiler için stresli olabilir.

Bunlar birkaç yaygın örnektir. Ancak, gerçekten kapsayıcı bir eğitim programı oluşturmak ve genel web erişilebilirlik yönergelerinin ötesine geçmek istiyorsanız, neden doğrudan çalışanlarınıza gitmiyorsunuz?

Örneğin, yeni çalışanları işe alıp onları Öğrenme Yönetim Sisteminizle (LMS) tanıştırdığınızda, makul ayarlamalar veya özel eğitim gereksinimleri istemek için bu iyi bir fırsat olabilir. Ve mevcut çalışanların ihtiyaçlarını öğrenmek için neden kısa bir şirket içi anket yapmıyorsunuz?

E-Öğrenimde Erişilebilirliği Arttırmanın 10 Yolu

Peki, erişilebilir eğitim sunmak için ne yapmanız gerekiyor? Aşağıda, e-Öğrenim tasarımınızı erişilebilir ve kapsayıcı hale getirmenin 10 özel yolu listelenmiştir. Bu liste kesin değildir, ancak başlamak için iyi bir yerdir.

Ve unutma, bunları kendi başına halletmek zorunda değilsin. Yerleşik erişilebilirlik özelliklerine sahip bir LMS’ye sahip olmak oyunun kurallarını gerçekten değiştirebilir. Videolara altyazı ekleyebilmek veya canlı oturumların kayıtlarını LMS’nizin içinden depolayabilmeniz ve paylaşabilmeniz için web konferansı platformlarıyla entegre edebilmek, sizin ve öğrencileriniz için işleri kolaylaştırır.

Şimdi ayrıntılara inme zamanı.

1. Kontrastı Sağlayın

Renk erişilebilirliği (arka plan ve metin renkleri arasında yeterince yüksek bir karşıtlık ayarlamak), görme engelli veya renkli görme eksikliği olan kişilerin, görme engelli olmayan öğrencilerle aynı deneyimi yaşamasını sağlar.

En iyi uygulama, ürün paletinizde/erişilebilir öğrenme gezinme tasarımınızda yüksek (en az 4,5:1) kontrast oranına sahip renkleri kullanmaktır. Ve bu karşıtlığı klavyenizin odak durumu göstergesine uygulamayı unutmayın; bu, kullanıcının web sayfasında nerede olduğunu gösteren görsel renkli taslaktır.

2. Gökkuşağına Bak

Doğru oranda renkler, gezinme ve Kullanıcı Arayüzü açısından iyi çalışır. Ama bütün işi yapamazlar. Semboller ve metin ekleyerek önemli bilgilerin (örneğin sistem bildirimleri, hatalar, uyarılar ve sonuçlar) görme engelli kişiler için öne çıkmasını sağlayın.

Grafiklerde ve çizelgelerde blok renkleri kullanmak yerine, verilerdeki farklılıkları belirtmek için dokular veya desenler ekleyin.

3. Her Şeyi Karıştırın

Aynı içeriği farklı şekillerde sunun. Herkesin öğrenme tercihleri ​​benzersizdir. Bu nedenle, bir format kombinasyonu (metin, video, ses, grafik veya resimler) kullanın ve tüm öğrencilerinizin kendileri için en uygun formatı seçmelerini sağlayın.

4. Mola Verin

İhtiyacı olabilecek kişilere testlerde veya eğitim modüllerinin tamamlanmasında fazladan zaman tanıyın. Veya eğitiminizin içeriği veya doğası bunu destekliyorsa, zaman sınırlarını tamamen kaldırmayı düşünün.

Gerektiğinde doğru desteğin hazır olmasıyla, kendi hızınızda öğrenme herkes için daha nazik ve daha erişilebilir bir yaklaşım olabilir.

5. Açık ve Tutarlı Olun

İçeriğinizi nasıl sunacağınız ve gruplandıracağınız herkes için önemlidir, ancak özellikle bazı öğrenme güçlükleri ve görme bozuklukları olan kişiler için önemlidir. Bunu akılda tutarak şunları unutmayın:

  • Farklı sayfalarda aynı yapıyı takip edin.
  • Farklı sayfalardaki içerik uzunluğunu kısa ve tutarlı tutun (uzun bölümleri farklı parçalara ayırın).
  • Öğrencilere çeşitli sunum yöntemlerini kullanarak kursta nasıl gezineceklerini gösterin.
  • Hiyerarşik başlıkları, kontrol listelerini ve madde işaretlerini ekran okuyucuları göz önünde bulundurarak biçimlendirin. Örneğin, bir kelimeyi vurgulamak, kalınlaştırmak ve başlık oluşturmak için büyütmek, ekran okuyucular tarafından algılanmayacaktır. Bunun yerine içeriğinizi yapılandırmak için LMS’nizde veya belgenizde yerleşik olan stil özelliklerini kullanın.

6. Açıklayıcı Olun

Ekran okuyucular, bağlantı başlıklarını bir arada gruplandırır ve bunları kullanıcıya okur. Köprüler eklerken, gösterdiğiniz veya bağlantı verdiğiniz şeyi benzersiz bir şekilde açıklayın. Örneğin, “burayı tıklayın” yerine “bilgi öğrenme kaynakları”nı seçin.

Aynı şey görüntüler için de geçerli. Her bir görseli kısaca ama benzersiz bir şekilde tanımlamak için alternatif metni kullanın.

7. Görsel-İşitsel İçeriği Büyütün

Altyazıları veya dökümleri ve sesli açıklamaları kullanarak görme veya işitme engelli kişiler için videoların ve ses içeriğinin erişilebilirliğini en üst düzeye çıkarın. Canlı bir eğitim oturumu düzenliyorsanız, çeviri yapmak için işaret dili tercümanları kullanmayı düşünün.

Bir Öğrenim Yönetim Sistemi ile videolara altyazı eklemek, bir dosya yüklemenin basit bir örneğidir. Ve canlı oturumlar için, kaydedilen sunumu, transkript ve ek kaynaklarla birlikte paylaşma seçeneğiniz vardır.

8. Asenkron İletişimi Destekleyin

Bazı insanlar için, düşünceleri anında veya gerçek zamanlı bir ortamda ifade etmek ve iletmek zor olabilir. Örneğin, yazma hızı, bazı öğrenme güçlükleri veya belirli hareketlilik sorunları olan kişiler için bir sorun olabilir. Yardımcı teknolojiyi kullanan kişiler de iletişim kurabilme konusunda gecikme yaşayabilir.

Sosyal etkileşim kavramının kendisi bazı insanlar için zorlayıcı olabilir. Diğerleri için zorluk, aynı anda gerçekleşen farklı konuşma dizilerini takip etmek olabilir. Eğitim kurslarınızı tasarlarken, öğrenciler ve eğitmenler arasında eşzamansız iletişim fırsatlarını dahil ettiğinizden emin olun. Örneğin, metne dayalı iletişim (e-postalar ve mesajlar gibi) ve tartışma panoları, kullanıcıların kendi zamanlarında soru sormalarını ve yanıtlamalarını sağlar.

Aynı şey grup ödevleri için de geçerli. Öğrencilerden daha küçük gruplar halinde çalışmalarını isterseniz, bunun yoğun bir yüz yüze veya çevrimiçi toplantıda olmadığından emin olun. Bunun yerine, belirlenmiş bir çevrimiçi kanal (örn. Slack’te) veya fikirlerini paylaştıkları bir forum aracılığıyla etkileşim kurabilirler.

9. Fareyi Taklit Et

Yardımcı teknolojiler bir klavyenin işlevlerini taklit edebilir, ancak bir farenin işlevlerini taklit edemez. E-Öğrenim tasarımınızın erişilebilir olduğundan emin olmak için, klavyenin işlevini, ok tuşlarının bir farenin gezinme özelliğini ve diğer işlevlerini çoğaltmak için kullanılabileceği şekilde yükseltmeniz gerekir.

10. Sade Bir Dil Kullanın

Jargon, kısaltmalar, teknik terimler ve deyimlerin tümü, e-Öğrenim içeriğinin genel olarak erişilemezliğine katkıda bulunur. Kısa, net cümleler ve olabildiğince açık ve anlaşılır bir dil kullanın.

Devam eden bir çalışma

Eğitiminize herkes erişemiyorsa, çalışmak için gerçekten kapsayıcı bir yer olamazsınız. Ancak eğitim videolarınıza altyazı eklemek veya doğru yazı tipi rengini seçmek, uzun vadeli erişilebilir eğitimi garanti etmez.

Erişilebilir tasarım, bir kere bakıp kutuyu işaretledikten sonra unutabileceğiniz bir şey değildir. Bu, başarılı olması için kuruluşunuz genelinde düzenli inceleme ve anlayış ve saygı içeren bir zihniyet gerektiren sürekli bir taahhüttür.

Bu nedenle, iletişim hatlarını açık tutun, farklılıkları tanımlayın ve kucaklayın ve eğitiminizi ve genel operasyonlarınızı ihtiyaç duyduğunuzda ve zamanda ayarlayın. O zaman insanlarının gelişmesini izle. Çeşitlilikte güç vardır. Ve eğitimin herkes için işe yaradığı bir iş yeri, başarı için kurulmuş bir iş yeridir.

e-Kitap Sürümü: TalentLMS

YetenekLMS

Öğrenmesi, kullanması ve beğenmesi kolay TalentLMS, üst düzey yöneticiler, bütçe yöneticileri ve meşgul çalışanlar dahil herkesten “evet” almak üzere tasarlanmıştır. Artık kontrol etmek yerine, tüm kuruluşunuz eğitime yöneliyor.

İlk olarak www.talentlms.com adresinde yayınlanmıştır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.