Kitleniz İçin Bir Podcast Nasıl Oluşturulur

7 Kolay Adımda Kendi e-Öğrenim Podcast’inizi Geliştirme

Son on yılda, podcast’ler insanlar için en sevilen eğlence haline geldi ve onlara kendilerini bilgilendirmek ve eğlendirmek için eğlenceli ve ilgi çekici bir yol sağladı. Ve son zamanlarda, giderek daha fazla kuruluş podcast’lerin öğrenen katılımı ve akılda tutma seviyeleri üzerindeki olumlu etkilerini fark ettikçe, öğrenme alanına geçiş yaptığını görüyoruz. Öğrenme amacıyla podcast kullanmanın faydalarını keşfetmekle ilgileniyorsanız, bunun düşündüğünüzden daha kolay olduğunu duyunca mutlu olacaksınız. Bu makalede, izleyicilerinizin becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak bir podcast oluşturmak için izleyebileceğiniz 7 temel adımı inceliyoruz.

Eşsiz uzmanlığınıza ve endüstri otoritenize sesinizi duyurun!

Sponsorlu podcast’lerle marka bilinirliğini artırın.

Podcast Oluşturmak İçin Hangi Ekipmana İhtiyacınız Var?

Pek çok kuruluş, sürecin yürütülmesi çok karmaşık olacağından veya ekipmanın öğrenme stratejisi bütçelerini karşılayamayacak kadar pahalı olacağından korktukları için kendi podcast’lerini yapmaya cesaret edemiyorlar. Ancak, basit bir podcast yalnızca aşağıdakiler kullanılarak oluşturulabileceğinden, bu gerçeklerden uzaktır.

kulaklıklar

Kulaklıklar olmadan kayıt yapmak mümkün olsa da, podcast’i dinleyicilerinizin yaptığı gibi deneyimlemenizi sağlar. Ses kalitesini ölçmek ve düzenlenmesi gereken hataları veya sesleri belirlemek için yakından dinleyebilirsiniz. Halihazırda ortalıkta kulaklığınız olduğundan eminiz, ancak yoksa işi bitirmek için en son modele ihtiyacınız olmadığını unutmayın.

Mikrofon

Mikrofon, sesinizi yakaladığı ve dinleyicilerinize yüksek ve net bir şekilde ulaşmasını sağladığı için muhtemelen en önemli ekipmandır. Çoğu akıllı telefonun ve dizüstü bilgisayarın yerleşik mikrofonları vardır, ancak harici mikrofon size daha fazla ses ayarı seçeneği sunar ve ses kalitesini en üst düzeye çıkarır. Bağlı bir mikrofonla birlikte gelen bir kulaklığı seçerek satın aldığınız ürünleri birleştirebilirsiniz.

Bilgisayar

Bir bilgisayar, özellikle taşınabilirlik nedeniyle bir dizüstü bilgisayar, podcast’inize son şeklini verecek araçtır. Kaydı gerçekleştirmek için kulaklığınızı ve mikrofonunuzu bağlayacağınız ve nihai sonucu düzenlemek için özel yazılımı indireceğiniz yer burasıdır. Bu işlem genellikle oldukça fazla bellek alanı ve düzgün bir işletim sistemi gerektirir, bu nedenle bu ekipman parçası muhtemelen en büyük masrafınız olacaktır.

Kayıt Ve Düzenleme Yazılımı

Burada çok pahalı ve sağlam çözümlerden ücretsiz olarak indirip çalıştırabileceğiniz yazılımlara kadar pek çok seçenek var. Podcasting konusunda yeniyseniz, kesinlikle ikinci yazılım çözümlerine bakmalısınız, çünkü bunların çoğu podcast geliştirmenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan daha fazlasını sağlayabilir. Bunları çalıştırma becerisini edinmenize yardımcı olması için çevrimiçi video eğitimlerine bakın.

Bonus: Kamera

Podcast’ler yalnızca sesli ortamlardır, ancak içerik oluşturucular genellikle sese bir videoyla eşlik etmeyi seçer. Kulağa yapmak istediğiniz gibi geliyorsa, öğrenme amaçlı videoların öğrencileri çekmek için yüksek kalitede olması gerektiğinden, daha büyük bir bütçe tahmin etmeniz gerekir. Bu nedenle, profesyonel veya en azından yarı profesyonel kamera ve video düzenleme yazılımlarına yatırım yapmayı düşünün.

Kendi Podcast’inizi Oluşturmak İçin 7 Adım

Podcast’lerin geliştirilmesi oldukça kolaydır, bu nedenle son yıllarda popülariteleri bu kadar artmıştır. Ancak yine de oluşturduğunuz içeriğin başlangıçtaki amacınızı karşıladığından emin olmak için belirli adımları izlemeniz gerekir. İşte başarılı bir podcast oluşturmak için yapmanız gerekenler.

1. Podcast Konseptini Belirleyin

Mikrofonu alıp işe koyulmak için can atıyor olabilirsiniz, ancak başarılı bir podcast biraz düşünmeyi gerektirir. Öncelikle, podcast’inizin hedeflerini tanımlamanız gerekir. Kitlenizin ondan ne öğrenmesini istiyorsunuz? Ele almak istediğiniz konular hangileri? Diğerlerinin yanı sıra bu sorular, içeriğinizi daraltmanıza ve dinleyicileri çeken bir niş bulmanıza yardımcı olacak ve onlara başka herhangi bir yerde bulabilecekleri genellemeler yerine anlamlı bilgiler verecektir. Podcast’inize amacına özel, ancak özlü ve akılda kalıcı bir ad verdiğinizden emin olun.

2. Bir Podcast Formatı Seçin

Çeşitli podcast türleri vardır, ancak nihai kararınızı dinleyicileriniz belirlemelidir. Hangisinden daha çok zevk alacaklarını düşünüyorsun? İki veya üç konuşmacı arasındaki bir konuşma mı yoksa tek başına konuşan biri mi? Başarı şansınızı artırmak için dinleyicilerinizin tercihlerini ölçmek için resmi olmayan bir anket yapabilirsiniz. Aşağıda, en popüler podcast türlerini bulabilirsiniz:

  • Monolog podcast’leri. Bu türde, tek bir sunucu, diğer taraflardan herhangi bir dış katılım olmadan tüm bölümü yönetir. Konuşmacı genellikle bir Konu Uzmanıdır ve asıl amacı belirli bir konuyla ilgili değerli bilgiler ve bilgiler aktarmaktır.
  • Röportaj/sohbet podcast’leri. Bu çok popüler podcast türünde, bir veya iki toplantı sahibi konu hakkında daha rahat bir konuşma yapar veya konuklarla bu konuda röportaj yapar. Bu format, dinleyicilere çok çeşitli bakış açıları ve içgörüler sunar.
  • Kurgusal olmayan hikaye anlatımı podcast’leri. Hikaye anlatımı, insanların vaka çalışmaları ile ilişki kurmasına ve daha anlayışlı bilgiler elde etmesine yardımcı olma konusunda büyük bir güce sahiptir. Ek olarak, insanlar teşvik ettikleri sürükleyici ve ilgi çekici öğrenme deneyimi için anlatı podcast’lerine çekiliyor. Böyle bir podcast oluşturmak için, eldeki konu hakkında derinlemesine bilgiye sahip olmanız ve onu ilginç bir şekilde iletebilmeniz gerekir.
  • Yeniden tasarlanmış içerik podcast’leri. Bu format, başarılı bir şekilde sese dönüştürülebilen farklı formatlarda içerik olabileceğinden, eğitim ortamlarında çok yararlı olabilir. Örneğin, canlı dersleri, sunumları, makaleleri ve blogları kaydedebilir ve bunları podcast’inize dahil edebilirsiniz.
  • Hibrit podcast’ler. Bu, hedef kitleniz ve öğrenme gereksinimleriniz için en iyi sonucu veren bir melez oluşturmak için yukarıdaki seçenekleri karıştırıp eşleştirmenize olanak tanır. Örneğin, monolog bölümlerinin çoğuna sahip olabilirsiniz, ancak bunları zaman zaman uzman röportajları veya bazı yeniden tasarlanmış içeriklerle zenginleştirebilirsiniz.

3. Ayrıntılı Bir Öykü Panosu Oluşturun

Kayda başlamadan önce, söylemek istediklerinizin ayrıntılarını bilmeniz çok önemlidir. Bir podcast’e hazırlıksız girmek, yapılandırılmamış tartışmalara, garip duraklamalara ve genel olarak hoş olmayan bir deneyime neden olur. Tüm bunlardan kaçınmak için her bölüm için ayrıntılı bir taslak geliştirin. Bazı insanlar hiçbir şeyi kaçırmamak için podcast’leri için tam bir senaryo oluşturmayı severken, diğerleri minimum veya hiç not kullanmadan organik konuşmayı sever. Kulağa robotik gelmekten kaçınmak ama aynı zamanda düşüncelerinizi düzene sokmak için birkaç nota sahip olmak için orta yollu bir çözüm öneriyoruz.

4. Kur ve Kaydet

Bu noktada, sonunda podcast’inizi kaydetmeye hazırsınız. Ekipmanınızı kurun, senaryonuzu veya notlarınızı hazırlayın ve başlayın. Arka plan gürültüsünü olabildiğince en aza indirmek için kaydınızı yapmak için sessiz bir yer seçtiğinizden emin olun. En iyi seçim, dolgu görevi görecek çok sayıda mobilya ve kilim bulunan daha küçük bir oda olacaktır. Mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için, kayıt ekipmanınız ve/veya alanınızla ilgili sorunları tespit etmek için önce bir test parçası kaydetmenizi ve son içeriğinizi kaydetmeden önce bunları gidermenizi öneririz.

5. İçeriğinizi Düzenleyin

Düzenleme işlemi, sesi temizlemek ve podcast’in sorunsuz çalışmasını sağlamak içindir. Düzenleme yazılımının kullanımı, siz onu öğrenene kadar yanıltıcı olabileceğinden, iki temel öğeye odaklanmanızı öneririz: içerik hataları ve ses sorunları. Bu nedenle, tekrarları, hataları veya saçma sapan şeyleri keserek başlayın ve ardından ses bozulmalarını, arka plan gürültüsünü, nefes alma seslerini vb. kaldırın. Bu zorunlu değildir, ancak bu aşamada izleyicilerinize anlatacak ilgi çekici bir giriş ve çıkış oluşturabilirsiniz ne duymayı beklemeleri gerektiğini ve buna göre onları sonraki bölümler için geri davet etmeleri gerektiğini.

6. Podcast’inizi Yükleyin

Düzenleme tamamlandığında, dinlenmeye ve izleyicilerinizle paylaşmaya hazır bir WAV veya MP3 ses dosyası kalır. Bu noktada seçim sizin ve bol miktarda var. Podcast’inizi mevcut birçok ses akışı platformundan birine (Spotify, Apple Music, Amazon Music ve daha fazlası gibi) veya sizin ve öğrencilerinizin eğitim programınızın bir parçası olarak kullandığınız çevrimiçi öğrenme platformuna yükleyebilirsiniz. Yaptığınız seçim ne olursa olsun, podcast’inizin erişimini artırmak için kolayca erişilebilir olmalıdır.

7. Podcast’inizi Dünyayla Paylaşmak

İnsanları içeriğinize yönlendirmek, çevrimiçi eğitim programınızın başarısı için çok önemlidir. Onlara söylemezseniz, insanların bir podcast oluşturduğunuzu bilmelerini bekleyemezsiniz. Neyse ki, kuruluşunuzun sosyal medyasına bir gönderi yüklemek, dahili iletişim platformunuz aracılığıyla çalışanlarınızı bilgilendirmek veya amacını açıklayan ve ona bağlantı veren bir blog yazısı yazmak gibi podcast’inizi tanıtmanın çeşitli yolları vardır. Çalışmanızı pazarlamak için ne kadar çok çaba harcarsanız, o kadar çok kişiye ulaşacak ve çekecektir.

Çözüm

Umarız bu makale size podcast’ler ve kendi podcast’lerinizi oluşturmaya nasıl başlayacağınız hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri vermiştir. Paylaştığımız anlayışlı ipuçlarını takip edin ve öğrencilere becerilerini geliştirmeleri için yeni, ilgi çekici ve verimli bir yol sunun.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.