Maria Logotheti: Düşünce Lideri Soru-Cevap
Geribildirimin Önemini Keşfetmek ve Öğrenme ve Geliştirme Boşluklarını Kapatmak İçin Verileri Kullanmak
2015’ten beri Epignosis üyesi olan Maria Logotheti, Müşteri Mutluluğu Uzmanından Eğitmenliğe yükseldi ve bugün Müşteri Eğitim Müdürü olarak kendi ekibine liderlik ediyor. Destek ve eğitim alanında bir geçmişe sahip olan Maria, rolüne zengin bir uzmanlık katıyor. Videolar, web seminerleri ve eğitim oturumları ile farklı öğrencilerin ve kuruluşların benzersiz ihtiyaçlarını karşılayan ilgi çekici ve etkili öğrenme deneyimleri yaratma konusunda yeteneklidir. Bu Soru-Cevap bölümünde, eğitim yatırım getirisi, öğrenme ve geliştirme etkinliğini ölçme ve LMS yanılgıları hakkındaki benzersiz içgörülerini paylaşıyor.
Kuruluşların eğitim girişimlerinin etkinliğini ölçmeleri neden bu kadar önemlidir? Ayrıca, deneyiminize dayanarak, toplamaları gereken en önemli niteliksel ve niceliksel veri nedir?
Kuruluşlar, kaynaklarını akıllıca kullandıklarından ve çalışanlarının işlerinde daha iyi performans göstermeleri için gerekli tüm becerileri edinip geliştirdiklerinden emin olmak için eğitim girişimlerinin etkinliğini ölçmelidir.
L&D programlarının belirli alanlarını iyileştirmeye ve gerekli ayarlamaları yapmaya yardımcı olabilecek toplayabilecekleri veriler karşısında şaşıracaklar.
Niteliksel veriler açısından kuruluşlar, katılımcılardan öğrenme deneyimleri hakkında geri bildirim toplamalıdır:
- İçerik alakalı ve faydalı mı?
- Aldıkları eğitimden memnunlar mı?
- Öğrendiklerini işlerinde hemen uygulayabiliyorlar mı?
- Eğitimden sonra kendilerini daha güvende hissediyorlar mı?
Tüm bu sorular, organizasyonun ve bireysel öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Nicel veriler için kuruluşlar, eğitimlerini tamamlayan çalışanların yüzdesi, eğitim için harcanan süre ve iş performansı üzerindeki etki gibi metrikleri izlemelidir. Eğitim etkinliğini ölçmek için değerlendirmeleri kullanabilirler. Örneğin, eğitim öncesi ve sonrası beceri boşluk testleri yapabilir ve sonuçları karşılaştırabilirler.
Öğrenme Yönetim Sistemleri ile ilgili en yaygın yanılgılardan biri, bunların yalnızca eğitim vermek için kullanılabileceğidir. Kuruluşlar ayrıca başarıyı ölçmek ve iyileştirme alanlarını belirlemek için bunlardan nasıl yararlanabilir?
Bu doğru; çoğu kişi, Öğrenme Yönetim Sistemlerinin (LMS) çevrimiçi eğitim vermek için kullanıldığına inanır, ancak bu bundan çok daha fazlası olabilir.
İlk olarak, bir LMS, tamamlama oranları, eğitim için harcanan süre ve test puanları gibi eğitim etkinliği hakkında raporlar ve veriler sağlayabilir. Bu bilgi, kuruluşların eğitim programlarının genel etkinliğini değerlendirmelerine ve iyileştirilebilecek alanları belirlemelerine yardımcı olabilir.
Örneğin, çoğu öğrenci bir sınavda başarısız olduğunda, sağlanan ders materyalinin doğru ve kolay anlaşılır olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ya da, öğrencilerin bir kursta çok fazla zaman geçirmelerinin nedeni genellikle dikkatlerini dağıtmaları ve içeriği birden çok kez izlemeleri veya okumaları gerekmesidir. Videolar ve canlı oturumlar gibi farklı türde birimleri kullanarak, öğrencilerin tamamlamak isteyeceği daha ilgi çekici kurslar oluşturabilirsiniz.
İkinci olarak, öğrencilerin ilerlemesini ve kalıplarını izleyerek bilgi boşluklarını belirleyebilirsiniz. En popüler modüllerin veya öğrencilerin en çok mücadele ettiği alanların neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu bilgilerle, öğrencilerinizin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek için eğitim içeriğinizi (örneğin, zor kısımları açıklamak için ek destek sunabilirsiniz) ve uygulama yöntemlerinizi (örneğin, öğrenmeyi pekiştirmek için hedefli koçluk sağlayabilirsiniz) ayarlayabilirsiniz.
Üçüncüsü, doğrudan öğrencilerinizden geri bildirim toplamak ve eğitiminizin kalitesi hakkında fikir edinmek için bir LMS kullanılabilir. Örneğin, her kursun sonuna eğitim sonrası anketler ekleyebilir ve içerik akıllarında hala tazeyken öğrenci geri bildirimlerini ölçebilirsiniz.
Bir LMS’nin tüm potansiyelini açığa çıkarırsanız, eğitim başarısını ölçmek, iyileştirme alanlarını belirlemek ve öğrenme yatırım getirinizi artırmak için güçlü bir araca sahip olursunuz.
Kuruluşların yatırım getirisini ölçmek için kullanabilecekleri bir başka değerli veri kaynağı da çalışan geri bildirimleridir. Bir LMS ile nasıl geri bildirim toplayabilirler ve bu neden bu kadar önemlidir?
Geri bildirim toplamak, eğitim girişimleri için yatırım getirisini ölçmenin kritik bir bileşenidir. Bunu başarmanın bir yolu, LMS’nizdeki anket işlevini kullanmaktır. Bir anket, içeriğin uygunluğu ve yararlılığı, eğitim materyallerinin kalitesi ve sunum yönteminin etkinliği dahil olmak üzere genel eğitim deneyimiyle ilgili ayrıntıları toplamalıdır.
Çoktan seçmeli sorular, serbest metin soruları ve Likert ölçekli sorular kullanabilirsiniz. Bu şekilde anlaşmayı, memnuniyeti, sıklığı, olasılığı, kaliteyi ve daha fazlasını ölçebilirsiniz. Ve eğitim programlarınızın tüm yönleri hakkında soru sorabilirsiniz. Gerçek içerikten (örneğin, kolay mı zor mu, ilginç mi yoksa sıkıcı mı, vb.) platforma (örneğin, gezinmenin kolay olup olmadığı) eğitmene (örneğin, onları ilgi çekici ve anlaşılması kolay bulup bulmadıkları) .)
Öğrencilerden doğrudan ve dolaylı geri bildirim almak ve onları pasif alıcılardan aktif katılımcılara dönüştürmek için tartışma forumlarını da kullanabilirsiniz. Öğrencileri samimi bir ortamda iletişim kurmaya teşvik etmek, bağlantılar kurmanıza yardımcı olacaktır. Bilgilerin bu şekilde paylaşılması, daha iyi geçme ve kurs tamamlama oranlarına yol açar.
Anketleri web seminerlerinde kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bazı öğrenciler, tartışmalara veya yüz yüze canlı bir ortama katılmaktan çekinirler, ancak web seminerleri sırasındaki anketlerde güvenlerini ve “seslerini” bulurlar. Yukarıdakilerden herhangi biriyle uğraşan öğrencileri ödüllendirmek iyi bir fikirdir. Örneğin, bir tartışmaya katıldıkları için onlara oyunlaştırma puanları atayabilirsiniz. Bu girişim onları motive edecek, daha fazla paylaşmak istemelerini sağlayacak bir “kanca” oluşturacak ve diğer öğrenicileri de katılmaya teşvik edecektir.
Okurlarımıza, hangi özelliklerin ve taktiklerin eğitim yatırım getirisini takip etmelerine yardımcı olacağına dair bazı içgörüler sunabilir misiniz?
Elbette! Bu, diğer kuruluşların eğitim yatırım getirisini izlemesine yardımcı olabilecek kısa özellik ve taktik listemdir:
- Açıkça tanımlanmış öğrenme hedefleri: Ekibiniz, her eğitim programı için net öğrenme hedefleri toplamalı ve oluşturmalıdır. Kuruluşun iş hedefleri ile uyumlu olduğunuzdan ve eğitim programının başarısının ölçülebilir olduğundan emin olun.
- Eğitim öncesi ve sonrası değerlendirmeler: Eğitim öncesi değerlendirmeleri yöneterek, öğrencilerinizin hangi alanlarda daha yetkin veya daha az bilgili olduğunu kolayca belirleyerek ihtiyaçlarına özel eğitim verebilirsiniz. Eğitim sonrası bir değerlendirme yaptırarak, kullanıcıların eğitimleri sonucunda edindikleri bilgileri de ölçebilirsiniz.
- ÖYS raporları: Verilerinizin size ne söylediğini öğrenin. Standart ve özel raporlar aracılığıyla, hangi kursların daha popüler olduğunu ve hangilerinin daha fazla dikkat gerektirdiğini hızlı bir şekilde görebilirsiniz.
- Geribildirim analiz ediliyor: Çalışanlardan alınan anket verileri, iyileştirilmesi gereken alanları belirlemenize yardımcı olabilir.
İş sonuçları: Eğitimin işletmeniz üzerinde olumlu bir etkisi olup olmadığını öğrenmek için eğitimin sonuçlarını çalışan verimliliği, satış veya müşteri memnuniyeti gibi temel iş ölçütleriyle karşılaştırın.
Verileri bir kez topladıktan sonra, eğitim profesyonelleri bunu amaçlarına ve eksikliklerine göre L&D programlarını geliştirmek için nasıl kullanabilir?
Eğitim uzmanları, programlarını geliştirmek için toplanan verileri çeşitli şekillerde kullanabilir:
- İyileştirme alanlarını belirleyin: Çalışanlar en çok nerede mücadele etti? Eğitim nerede hedeflerini karşılamadı? Ek kaynaklar sağlayarak, içeriğinizi güncelleyerek veya dağıtım yöntemini değiştirerek bu alanları iyileştirmeye odaklanın. Örneğin, düz metin yerine daha fazla video kullanın.
- Öğrenme deneyimini optimize edin: Artık çalışanların eğitim materyalleriyle nasıl etkileşim kurduğunu biliyorsunuz. Öğrenme deneyimini kişiselleştirmek ve optimize etmek için bu verileri kullanın. Örneğin, çalışanların bilgi eksikliklerini gidermek için konular önerin veya devam eden sınavlarla bilgilerini pekiştirin.
- Kurs materyallerini güncel ve basit tutun: İçerik, verilerinizi analiz ederek alakalı, ilgi çekici ve etkili kalabilir. Örneğin, çoğu çalışan belirli bir bölümün genel olduğunu ve işlerine değer katmadığını söylüyorsa, o bölümü tamamen kaldırabilir, kursu kısaltabilir ve daha hedefli eğitim sunabilirsiniz.
- Öğrenme hedeflerini yeniden değerlendirin: İş ihtiyaçları değiştikçe eğitmenler öğrenme hedeflerini gözden geçirebilir ve ayarlayabilir. Bu sayede çalışanlar, bireysel, takım ve organizasyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak eğitimler alacaktır. Eğitim profesyonellerinin iş ve eğitim hedeflerinin uyumlu olduğundan emin olmak için raporları üst yönetim ve departman başkanlarıyla paylaşması mantıklıdır (bir LMS ile, raporları belirli kişilere düzenli olarak otomatik olarak gönderebilirler).
Okuyucularımızın bilmesi gereken yeni bir geliştirme projesi, ürün lansmanı veya başka bir girişim var mı?
Egzersiz verilerinizi toplamak ve bunlara göre hareket etmek bunaltıcı gelebilir. Bu nedenle, en iyi uygulamaları tartıştığımız ve LMS’nizde raporları nasıl ayarlayıp izleyeceğinize ilişkin örnekleri paylaştığımız düzenli web seminerleri düzenliyoruz. Önceden kaydedilmiş bir oturumu burada bulabilirsiniz.
Sarma
Soru-Cevap bölümümüze katılmak üzere zaman ayırdığı ve e-Öğrenim topluluğumuza tavsiyelerde bulunduğu için Maria Logotheti’ye teşekkür ederiz. Ayrıca, daha etkili geri bildirim toplamak ve yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için L&D programınızdaki iyileştirme alanlarını belirlemek için eğitim sonrası değerlendirme anketinizde soracağınız 99 soruya da göz atabilirsiniz.