NVIDIA, 144 Çekirdekli Grace CPU Superchip’i Duyurdu
NVIDIA CEO’su Jensen Huang, Hopper mimarili H100 GPU’nun yanı sıra şirketin data merkezi için tasarlanan ve özel ARM mimarisine dayanan yeni 144 çekirdekli Grace CPU Superchip‘i tanıttı. Neoverse tabanlı sistem, NVIDIA’nın yeni markalı NVLink-C2C orta ilişki teknolojisi ile kaynaşmış iki CPU olarak geliyor. Şirket Grace CPU Superchip’in kendi DGX A100 sunucularındaki son jenerasyon 64 çekirdekli AMD EPYC işlemcilerine nazaran bir SPEC karşılaştırmasında 1.5 kat daha fazla performans ve günümüzün önde gelen sunucu çiplerinin iki katı güç verimliliği sunduğunu sav ediyor.
NVIDIA, Grace CPU Superchip’in hiper ölçekli hesaplama, bilgi analitiği ve bilimsel hesaplama üzere çok çeşitli uygulamalar için kullanılacağını bildirdi. Şirket ayrıyeten Grace’in 2023’ün başlarında piyasaya çıktığında en süratli işlemci olacağını söylüyor.
Hopper CPU Superchip ARM v9’u birinci destekleyen N2 Perseus platformuna dayanıyor ve PCIe Gen 5.0, DDR5, HBM3 üzere en son temas teknolojilerinin tümünü destekleyen 5nm süreciyle üretiliyor. Ek olarak NVIDIA, daha evvel duyurulan CPU+GPU yongası Grace Hopper Superchip hakkında yeni detaylar paylaştı. Bunun yanında bellek tutarlılığını destekleyen bir kalıptan uca ve yongadan yongaya orta ilişki olan yeni NVLink-C2C arabirimini duyurdu. NVLink-C2C 25 kata kadar daha fazla güç verimliliği sağlayabiliyor ve şirketin şu anda kullandığı PCIe 5.0 PHY’lerden 90 kat daha fazla alan verimliliği sunuyor. Ayrıyeten 900 GB/sn’den daha yüksek bilgi transferini destekliyor.
Grace Hopper Superchip, anakart üzerinde bir CPU ve bir GPU olmak üzere iki farklı çipe sahip. CPU 72 çekirdek taşırken Arm v9’u destekleyen Neoverse tabanlı bir tasarım kullanıyor ve bir Hopper GPU ile bir ortaya geliyor. Bu iki ünite, CPU ve GPU ortasında bellek tutarlılığı sağlayan 900 GBps’lik bir NVLink-C2C irtibatı üzerinden bağlantı kuracak; bunlar standart sistemlere nazaran 30 kat daha fazla bant genişliği geliştirmesi talep edilen LPDDR5X ECC bellek havuzuna birebir anda erişim sağlamakta.
NVIDIA Superchip ile 600 GB’a kadar bellek sunacağını açıkladı. LPDDR5X’in paket başına 64 GB olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda 512 GB’a kadar LPDDR5X bellek taşıyan modeller olabilir. Bu ortada Hopper GPU’nun tipik olarak 80 GB HBM3 kapasitesi var ve bu da bizi NVIDIA’nın 600 GB sayısına yaklaştırıyor.
NVIDIA Grace CPU Superchip
Bugünkü duyuru Grace Hopper CPU+GPU dizaynına dayanan lakin Hopper GPU yerine ikinci bir CPU paketi kullanan Grace CPU Superchip’i kapsıyor. İki 72 çekirdekli yonga birebir vakitte NVLink-C2C irtibatı aracılığıyla birbirine bağlanarak 144 çekirdeği bir ortaya getiriyor. Arm v9 Neoverse tabanlı çip, ek olarak AVX’e benzeri formda çalışan ve performansı artıran ARM’nin Ölçeklenebilir Vektör Uzantılarını (SVE) destekliyor.
Grace CPU Superchip, hem iki işlemci hem de yerleşik bellek için azamî 500W’lık güç tüketimine sahip. NVIDIA, ARM tabanlı Grace CPU’nun piyasaya çıktığında rakip CPU’lardan iki kat daha verimli olacağını argüman ediyor. Grace CPU Superchip bellek alt sistemi, CPU’lar için bir birinci olan ve başka çağdaş bilgi merkezi işlemcilerinin iki katından fazla olduğu vurgulanan 1 TB/s’ye kadar bant genişliği sağlıyor. 16 paket ile LPDDR5X için teorik azamî kapasite 1024 GB. Bununla birlikte Grace’in birinci LPDDR5 ECC uygulamasını kullandığı belirtiliyor.
İki Grace CPU yeni NVLink-C2C arayüzü üzerinden bağlantı kuruyor. Bu kalıptan kalıba ve yongadan yongaya orta ilişki, düşük gecikmeli bellek tutarlılığını destekleyerek bağlı aygıtların birebir bellek havuzlarında tıpkı anda çalışmasına imkan tanıyor. NVIDIA, arayüzü güç ve alan verimliliğine odaklanarak SERDES ve LINK tasarım teknolojilerini kullanarak hazırladı.
Teknoloji devi ayrıyeten Intel, AMD, ARM, TSMC ve Samsung üzere öbür sanayi öncüleri tarafından desteklenen yeni UCIe yonga orta temas standardını destekleyeceğini duyurdu. Bu standartlaştırılmış kalıptan kalıba orta irtibat, açık kaynaklı bir dizayna sahip yongalar ortasında bağlantı sağlamak, böylelikle maliyetleri düşürmek ve daha geniş bir doğrulanmış yonga ekosistemini desteklemek için tasarlandı. Sonunda UCIe standardı USB, PCIe ve NVMe üzere başka ilişki standartları kadar yaygın ve üniversal olmayı amaçlarken, chiplet irtibatları için inanılmaz güç ve performans ölçümleri sağlıyor. NVIDIA’nın bu yeni teşebbüsü desteklemesi, teorik olarak NVIDIA markalı CPU’lar görebildiğimiz manasına geliyor.
NVIDIA, artık hiper ölçekli bilgi süreç, bulut, data analitiği, HPC ve AI iş yüklerini kapsayan ve genel emelli sunucu pazarını aktif bir formda hedefleyen Grace CPU Superchip ile maksat pazarlarını genişletiyor. Grace CPU Superchip, şirketin tüm CUDA yığınını destekliyor ve NVIDIA RTX, NVIDIA AI, HPC ve Omniverse dahil olmak üzere tüm uygulamaları çalıştırabiliyor.