Öğrenme Tasarımında Erişilebilirlik – e-Öğrenim Endüstrisi

2023 İçin Erişilebilirlik Öğrenme Trendleri

Erişilebilirlik, diğerlerinin yanı sıra görme, konuşma, işitme, öğrenme, bilişsel yetenekler, hareket ve yaşlanma ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere farklı düzeylerde engelleri olan öğrencilerin önündeki engelleri kaldırarak geniş bir insan yelpazesi için çözümler oluşturmayı ifade eder. Günümüzün teknolojik gelişmeler dünyasında, modern iş gücü için öğrenmede erişilebilirliğe odaklanmak, bireysel ve kurumsal iş başarısı sağlayacaktır.

Öğrenmede erişilebilirlik artık yaygın olarak kabul edilen bir normdur ve şirketler, web için içerik veya ürünler oluştururken erişilebilirliği birleştirir. Şu anda, öğrenme tasarımında iki baskın erişilebilirlik eğilimi vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Önce teknoloji yaklaşımı

Teknolojinin gücünü insanın zeka ve muhakeme yeteneği ile birleştirerek etkin çözümler üretmek mümkündür. Konuşma tanıma, Braille alfabesi okuyucuları ve okuma uygulamaları gibi yardımcı teknolojilerin tümü erişilebilir çözümler geliştirmek için kullanılabilir. Otomasyon daha sonra otomatik olarak düzeltilebilen veya zor durumlarda daha fazla analiz ve çözüm için bir insan uzmana yönlendirilebilen erişilebilirlik hatalarını izlemek için kullanılabilir.

  • Nöroçeşitlilik ve erişilebilirlik

Genellikle otizm, disleksi, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve benzeri bilişsel ve öğrenme güçlüklerini ifade etmek için kullanılan nöroçeşitlilik, farklı öğrenme deneyimlerine sahip insanlara odaklanan çözümler geliştirmeye yardımcı olabilecek standartlara olan ihtiyacı artırmıştır. . Becerileri, içgörüleri ve yaratıcılıkları ile nöro-farklı insanların tam katılımını teşvik etmek amacıyla 2023’te nöro-çeşitliliğe erişilebilirlik standartlarının geliştirilmesine yönelik daha büyük bir ivme öngörüyoruz.

Öğrenmede Erişilebilirliği Geliştirmek İçin Kapsayıcı Tasarım İlkeleri

Tasarımcılar, öğrenimde erişilebilirlik oluştururken, çalışmalarını herkes için, özellikle de çeşitli düzeylerde engelleri olan insanlar için erişilebilir kılma hedefini hatırlamalıdır. Bu nedenle, tasarımcılar kapsayıcı tasarım ilkelerini kullanabilir ve içeriğin kalitesinden ödün vermeden herkes için karşılaştırılabilir bir öğrenme deneyimi sağlayabilir. Farklı kişiler tasarım arayüzünü benzersiz durumlarına göre kullanacağından (işteki, evdeki veya hareket halindeki insanlar gibi) durumsal zorlukları belirlemek için çaba gösterebilirler.

İnsanların öğrenme içeriğine erişme biçimlerinin farklı olduğu düşünüldüğünde, görevleri tamamlamak için farklı yollar sağlamak önemlidir. Bu, öğrenme tasarımında daha fazla erişilebilirliği teşvik ederek öğrenmeyi en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olacaktır. Kapsayıcı tasarım ilkeleri kullanılarak çözüm, Kullanıcı Deneyimini (UX) iyileştiren ve çözümün herkese genişletilebilirliğini iyileştiren özelliklerle zenginleştirilebilir.

Erişilebilir Öğrenme İçeriği Temelleri

Bir içerik yönetim sistemi (CMS) aracılığıyla içerik üretirken, içerik oluşturucuların kaynak koduna ve erişilebilirliği etkileyen diğer temel öğelere sınırlı erişimi olduğu not edilebilir.

Bu nedenle, erişilebilir içerik oluşturabilmek için içerik oluşturucuların daha önce açıklanan aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir:

  • Metin içeriği
  • Bağlantılar ve gezinme
  • Görüntüler
  • Renk ve kontrast
  • Belge yapısı
  • E-posta erişilebilirliği

Öğrenmede Geliştirilmiş Erişilebilirlik İçin Tasarım Teknikleri

Erişilebilirliği öğrenme tasarımına dahil etmek için tasarımcılar, Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergelerinde (WCAG) belirtilen yönergeleri izleyebilir. Öğrenmede erişilebilirlik için takip edilebilecek bazı tasarım hususları aşağıda açıklanmıştır:

  • Sayfa yapısı ve gezinme – İyi tanımlanmış bir sayfa yapısı ve web içeriğinde gezinme, kullanıcıların istenen içeriği kolayca bulmasına yardımcı olabilir ve diğer bölümlere veya sayfalara daha verimli bir şekilde göz atılmasına olanak tanır. Tasarımcılar, kolay erişim için site haritası veya site araması gibi alternatif gezinme yöntemlerinin yanı sıra tutarlı stil, adlandırma ve konumlandırma kullanmayı düşünmelidir.
  • İçerik ve odak sırası – Bir seferde yalnızca birkaç kelime görebilen kullanıcıların bölümün amacını anlamalarına yardımcı olmak için açıklayıcı başlıklar, bölüm başlıkları ve etiketler ekleyin. Kontroller arasındaki odak sırası, yardımcı teknoloji kullanan okuyucuların içeriği yüksek sesle okumasına yardımcı olmak için öngörülebilir bir sırada olmalıdır.
  • Görüntüleri kullanma – Tasarımcılar bilgilendirici, işlevsel ve karmaşık (grafikler ve diyagramlar gibi) görseller kullanabilir. Bir görüntü grubu kullanırken, bir bütün olarak görüntü grubu hakkında bilgi sağlamak için bir görüntü için alternatif metin kullanın.
  • Renk kullanma – Renklerin kullanımı, grafikler üzerindeki etiketler gibi renkten bağımsız ek tanımlama yöntemleriyle desteklenmelidir.
  • İkonografi ve tipografi – Engelleri ne olursa olsun her ziyaretçinin anlayabileceği simgeler ve yazı tipleri kullanın. Yazı tipi boyutunun en az 1,5 katı ve paragraflardan sonra yazı tipi boyutunun en az 2 katı boşluk olacak şekilde satır aralığını koruyun. Yazı boyutu 10 puntodan küçük olmamalıdır.
  • Görünür odak – Dikkat sınırlamaları olan kişilerin odağın yerini bulmasına yardımcı olmak için giriş öğelerinin görünür odak durumunu tanımlayın. Ayrıca, bilişsel engelli kişiler için sarsıcı olabilecek, bağlamdaki ani değişiklik olasılığını da ortadan kaldırır.
  • Form etiketleme ve hata mesajları – Tüm form kontrollerinin tanımlanmasına yardımcı olmak için etiketler sağlanmalıdır. Bir alanla ilgili bilgileri iletmek için yer tutucular kullanmak yerine etiketleri kullanın. Bir kullanıcı geçersiz bir değer veya biçim girdiğinde hata mesajları sağlanmalıdır.

Erişilebilirliği UX ve Design for Learning Programlarına Entegre Etme

Öğrenmede erişilebilirlik, tasarımın merkezinde yer aldığında daha etkilidir. Yerleşik erişilebilirlik, kullanıcıların kullandıkları cihazdan veya bulundukları konumdan bağımsız olarak öğrenme hedeflerine daha kolay ulaşmalarını sağlar. Öğrenme tasarımında erişilebilirlik, farklı kitlelerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olarak süreçlerin kapsayıcı olmasını sağlar. .

Tasarımcılar işe başlarken, tüm erişilebilirlik gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olacak bir erişilebilirlik zihniyetiyle başlamalıdır. Öğrenciler için kapsayıcı ve erişilebilir bir deneyim sunmaya yardımcı olmak için kullanıcı deneyimi tasarımları oluştururken aşağıdaki parametreleri dikkate almak yararlı olabilir:

  • Erişilebilirlik için tasarımlara açıklama ekleme – Erişilebilirlik ek açıklamaları veya erişilebilirlikle ilgili bilgileri ve davranışları ele alan tel çerçeveler üzerindeki açıkça tanımlanmış notlar (örneğin, etkileşimli öğeler hakkında bilgi sağlamak için yardımcı teknoloji kullanmak gibi), bilgilerin anlamlı bir şekilde iletilmesinde yararlı olabilir.
  • Erişilebilirlik gereksinimlerinin kapsamını belirleyin – Tasarımcılar, inceleme döngüsü için zamanında erişim sağlayabilmek için erişilebilirlik gereksinimlerinin kapsamını tam olarak belirlemelidir. Araştırma yapılırken, erişilebilirlik ve kapsayıcı tasarım konularının yanı sıra potansiyel kullanıcıların potansiyel engellerinin de dikkate alınması önerilir.
  • Engelli insanları dahil edin – Engelli kullanıcıları tasarım sürecine dahil etmek, işlevsellik hakkında paha biçilmez geri bildirim almanıza yardımcı olabilir ve bu da genel çözümü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu alıştırma, kullanım kolaylığını etkileyen herhangi bir zorluğun ele alınmasında özellikle yararlı olabilir. Teste dahil olan engelli kullanıcıların kendi ekipmanlarını kullanmalarına izin verilebilir, çünkü kullanıcılar kendi ekipmanlarını kullanmakta daha rahattır, bu da geri bildirimin kalitesini artırabilir.

Mobil Öğrenmede Erişilebilirlik Gereksinimleri

Gerçek anlamda öğrenmede erişilebilirlik, kullanıcıların çözüme erişmek için herhangi bir cihazı kullanmasını sağlar. Son zamanlarda akıllı telefonların artan kullanımı göz önüne alındığında, tasarımcıların çözümler tasarlarken mobil tabanlı öğrenme gereksinimlerini göz önünde bulundurmaları önerilir. Örneğin, bir görevi tamamlamak için gereken cihaza bağlı etkileşimlere güvenmek yerine, tasarımcılar gerekli bilgileri, kullanıcının sayfa deneyimini etkilemeden silebileceği şekilde sağlayabilir.

Benzer şekilde, belirli bir işlevi etkinleştirmek için cihaz hareketine ihtiyaç duyulursa, hareketle ilgili sorunları olan kullanıcılar için zorlayıcı olabilir. Böyle bir durumda tasarımcılar, cihazı hareket ettirmeye gerek kalmadan özelliği etkinleştirmek için alternatif bir yöntem sağlamalıdır.

Yerel Android uygulamalarının erişilebilir olmasını sağlamak için tasarımcıların izleyebileceği bazı temel teknikler ve hususlar aşağıda açıklanmıştır:

  • İçerik yapısı – Kullanıcıların gerekli bilgileri toplamasına yardımcı olmak için ilgili içerik parçaları bir araya getirilmelidir. Bölümleri ayırmak için başlıklar ve alt başlıklar kullanılmalıdır.
  • Metin büyütme – Kullanıcılara, gereksinimlerine göre yazı tipi boyutunu artırma olanağı sağlanmalıdır.
  • navigasyon – Gezinme kullanıcı dostu olmalıdır, bu da kullanıcıların istenen içeriğe hızlı bir şekilde atlamasını ve diğer bölümlere daha verimli bir şekilde göz atmasını sağlar. Site haritası veya site araması gibi alternatif gezinme yöntemleri dahil edilmelidir.
  • Görüntüler – Sağlanan bilgileri tamamlamak için ilgili resimler veya resim grupları kullanılabilir. Görsel içeriği algılamada güçlük çeken kişilere yardımcı olmak için ekran okuyucular tarafından okunabilen resimler için alternatif metin kullanın.
  • Formlar – Formları, kullanıcıların sağlamaları gereken girdileri anlamalarını kolaylaştıracak ve aynı zamanda hatalardan kaçınmalarına ve hata yapmaları durumunda düzeltmelerine yardımcı olacak şekilde tasarlayın.
  • Uyarılar ve bildirimler – Renk kullanımına ek olarak, sorunu ve çözüm için yapılması gerekenleri açıklayan bilgilendirici metinler kullanılarak kullanıcılar uyarılabilir.
  • Klavye erişimi – Pek çok kullanıcı, özellikle de motor engeli olanlar klavyelere güveniyor. Klavye kullanılarak etkinleştirilebilmeleri için klavye odağı sağlamak üzere öğeleri sekmelendirerek gezinmeyi kolaylaştırın.
  • Test yapmak – Tasarımların manuel olarak test edilmesi için ekran okuyucular gibi yardımcı teknolojileri kullanın. Ek olarak, engelli kişilerin testlere dahil edilmesi, çözümün etkinliğini ve aşılması gereken zorlukları anlamanıza yardımcı olabilir. Çözümün erişilebilirliğini değerlendirmek için çevrimiçi araçlar da kullanılabilir.

Multimedya Öğrenme İçeriği İçin Erişilebilirlikle İlgili Hususlar

Animasyonlar ve videolar gibi multimedya için öğrenme tasarımında erişilebilirlik, hem içerik hem de teknik açıdan düşünülebilir. İçeriğin saniyede üç defadan fazla yanıp sönmemesi, düşük kontrastlı flaşlar kullanılması ve çok fazla kırmızı kullanılmaması gibi en iyi uygulamaların ve belirtilen yönergelerin izlenmesi, tüm tasarım süreci boyunca multimedya temellerinin takip edilmesini sağlamaya yardımcı olabilir. takip etme:

  • Altyazılar ve transkriptler
  • Sesli açıklamalar
  • Hareket eden, yanıp sönen, yanıp sönen içerik

Erişilebilirlik, WİEK’e uygun olarak öğrenme tasarımının merkezinde yer aldığında, farklı bir kesimin öğrenme içeriğine erişmesine ve becerilerini geliştirmesine, böylece üretkenliklerini artırmasına olanak tanır. Umarım makale, öğrenme tasarımındaki erişilebilirlik hususlarının engellerin kaldırılmasında ve kapsayıcı bir öğrenme ortamının teşvik edilmesinde nasıl önemli bir adım olabileceğine dair gerekli içgörüleri sağlamıştır.

Devamını oku:

e-Kitap Sürümü: EI

EI

EI, Dijital Dönüşüm yolculuklarında müşterilerle ortak olan, duygusal açıdan zeki bir öğrenme deneyimi tasarım şirketidir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.