Öğrenmeyi Kalıcı Hale Getiren Hayat Boyu Öğrenme Stratejileri

Öğrenme Bilimleri

Bilişsel psikologlar, yaşam boyu öğrenme için uygulanabilecek altı anahtar strateji belirlediler. Buna DICERS modeli denir. Bu altı strateji esnektir ve birçok farklı durumda uygulanabilir.

Yaşam Boyu Öğrenme İçin 6 Strateji

1. Çift Kodlama

İkili kodlama, bilginin sözlü ve görsel sunumlarını (diyagramlı sözcükler) birleştirir. Bunları birleştirdiğimizde anlamak daha kolay oluyor. Önemli not: Bu, artık birçok bilimin çürüttüğü öğrenme stilleriyle aynı şey değildir. Öğrencilerin doğal olarak tercihleri ​​vardır, ancak bunları eşleştirmek yardımcı olmaz. İnsanlar, fikirlere bakmanın birden fazla yolu olduğunda en iyi şekilde öğrenirler.

2. Araya girme

Interleaving, farklı konular arasında geçiş yapma eylemidir. Öğrencilerin farklı konular arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları anlamalarına yardımcı olur. Kolaylaştırıcılar, iki gün önce işlenen bir konudan bir soru atarak bunu kolaylıkla yapabilirler! Önemli not: Bu, uygulama sırasında daha fazla hataya yol açar, ancak sonunda öğrenciler bilgiyi çok daha uzun süre akılda tutar.

3. Somut Örnekler

Somut örneklerin hatırlanması teorik bilgilere göre daha kolaydır ve dolayısıyla öğrenmeyi destekler. Öğrenciler, aynı kavramın örnekleri verildiğinde, özellikle örnekler farklı yüzey detaylarına sahip olduğunda, örneğin temsil etmesi amaçlanan gerçek fikri öğrenirler. Kulağa sert gelebilir, ancak acemiler yalnızca yüzeydeki ayrıntıları hatırlama eğilimindedir. Öğrencilerin temeldeki soyut fikri anlamaları için açık örnekler verin. Örneğin, insanlara sosyal değeri nasıl artıracaklarını sormayın, bunu nasıl yaptığımıza dair örnekler verin.

4. Detaylandırma

Belirli bir konu hakkında “nasıl” ve “neden” sorularını sormak ve ardından çözüm aramak, detaylandırma sürecindeki iki adımdır.

5. Alma

Geri getirme uygulaması, bellekten bilgi geri çağırmayı içerir. Öğrenme, bilgi kurtarma sürecinde gerçekleşir. Bilgi kurtarma süreci, öğrenmenin gerçekleştiği yerdir. Bu, öğrenciler deneme sınavlarına girdiklerinde ortaya çıkar, ancak bunu yapmanın başka yolları da vardır. Örneğin, çocuklar bağımsız olarak beyin dökümü yapabilir ve hatırlayabildikleri her şeyi boş bir kağıda not edebilir, hatta fikirler çizebilir. Sıklıkla düşük/risksiz kısa sınavlar kullanmayı deneyin ve öğrencilerden konular hakkında hatırlayabildiklerini not almalarını isteyin. Öğrencileri uyarmamaya çalışın: bağımsız hatırlamanın bilişsel zorluğu, öğrenmenin gerçekleştiği yerdir!

6. Boşluk

Öğrenme, zamana yayılarak geliştirilir. Örneğin, bireyler 3 gün boyunca bir kerede 90 dakika çalışmak yerine 30 dakika çalışırlarsa daha fazla bilgi edinecek ve hatırlayacaklardır. Kolaylaştırıcılar aynı kavramları tekrar etmekten kaçınmak için tartışılan konuları genişletmeyi seçebilirler.

Yaşam Boyu Öğrenme Stratejileri Öğrenmenin Kalıcı Olmasını Sağlayın

Ama zor geliyor…? Evet, ama öğrenme sihri böyle olur… araştırmalar sürekli olarak zorluğun iyi bir şey olduğunu gösteriyor; Kolay hissettiren stratejiler kalıcı ve kalıcı öğrenmeyi desteklemez. Araştırmalar bize uzun vadede (hatta üç gün sonra) bu stratejilerin inanılmaz derecede etkili olduğunu gösteriyor. Öte yandan, basit görünen yöntemler (birkaç saat sonra bile!) hızla unutulan “öğrenmeyi” teşvik eder. O sırada öğrendiğimize inandığımız şeyleri yargılasak da, önemli olan gelecekte neleri koruyup uygulayabileceğimizdir. Stratejilerle çalışmak zor gelmeli, ancak doğal olarak öğrencilerin bunları uygulayamayacakları kadar da zor olmamalıdır. Kolaylaştırıcılar olarak, esnek olmamız ve rotayı hedefimize -etkileyici öğrenme, harika bir öğrenme deneyimi ve optimum refah ve etkinlik sağlayan değişen davranışlar- bağlı kalmak için ayarlamamız gerekiyor.

Çözüm

Farklı öğrenme türlerini anlamak, hedef kitlemizin öğrenmesini ve performansını desteklemek ve yetkinliklerini daha iyi geliştirmek için öğrenme deneyimlerini daha iyi tasarlamamıza, kolaylaştırmamıza ve kişiselleştirmemize yardımcı olabilir. Mekanik öğrenmenin daha fazla öğrenmenin temeli olduğunu anlarken ve eğitim profesyonellerinin çoğunlukla özümseyerek öğrenmeye odaklandığını kabul ederken, uyumlu ve dönüştürücü öğrenmeyi de anlamalı ve dahil etmeliyiz.

Öğrenme nedir ve nasıl gerçekleşir? Yaşam boyu öğrenme profesörü Knud Illeris, öğrenmeyi “canlı organizmalarda kalıcı kapasite değişikliğine yol açan ve yalnızca biyolojik olgunlaşma veya yaşlanmaya bağlı olmayan herhangi bir süreç” olarak tanımlar (Illeris 2007, s. 3). Bu, psikolojik, biyolojik ve sosyal koşullar dahil olmak üzere öğrenme sürecini etkileyen ve ondan etkilenen koşulları kapsayan geniş bir tanımdır.

Referanslar:

  • İlleris, Knud, ed. 2009. Çağdaş Öğrenme Teorileri. New York: Routledge.

Ek kaynaklar:

  • Kitabın
    • Epstein, David. 2019. Kapsam: Genel Uzmanlar Uzmanlaşmış Bir Dünyada Neden Zafer Kazanıyor?. New York: Riverhead Kitapları. [Note that this is wider than learning psychology but an excellent and accessible read]
  • podcast’ler

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.