Öğretme ve Öğrenmede Yeni Bir Vızıltı
Yapay Zeka Chatbotları Öğretme ve Öğrenmede Bir Trend Haline Geliyor
Görüntüler, kısa animasyonlar ve ses klipleri gibi çeşitli biçimlerde içerik oluşturmak için kullanılan yeni Yapay Zeka (AI) teknikleri son yıllarda çiçek açmıştır. Artık AI tabanlı bir metin içeriği oluşturucumuz olan OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modeli olan Chat GPT’ye sahibiz ve 2023’te sosyal medyada viral olacak bir AI moda sözcüğü olarak ön plana çıkıyoruz.
ChatGPT Nedir?
GPT kısaltması, kullanıcı ve makine arasındaki sohbetler yoluyla oluşturulan içerikle “üretken önceden eğitilmiş dönüştürücü” anlamına gelir ve böylece AI dil modeli adını oluşturur. OpenAI, ChatGPT’yi 2018’de geliştirdi ve mevcut model (GPT-3), sohbet botları, dil çevirisi, metin özetleme ve diyalog oluşturma gibi çeşitli uygulamalarda kullanılmak üzere insan benzeri metinleri başarıyla üretebilir.
Ayrıca ChatGPT, sağlanan metne dayalı olarak kullanıcı duyguları, hayal kırıklığı, üzüntü, mutluluk vb. duyguları gösteren kelimelerle ilgili çıkarımlar yapabilir. Tersine, duygular mecazi bir dil kullanılarak veya üstü kapalı bir şekilde ifade edilirse tespit edilmesi zordur. Yapay zeka ve doğal dil işlemenin (NLP) kullanımı, dilleri öğretme ve öğrenme biçimimizde devrim yaratma potansiyeliyle son yıllarda hızla arttı. İnsan benzeri metinler oluşturma ve bağlamı anlama yetenekleri, onları çok çeşitli uygulamalar için değerli bir araç haline getiriyor.
ChatGPT Öğretmek ve Öğrenmek İçin Nasıl Kullanılabilir?
1. İçerik Üretimi
ChatGPT; özetler, incelemeler ve makaleler gibi içerikler oluşturmak için kullanılabilir. Aynı zamanda öğrenciler için sanal asistan olarak kullanılmaya uygun olup, ödevler için içerik oluşturmalarına yardımcı olur; yalnızca bir istek veya konu anahtar sözcükleri yazarlar ve bir dakika içinde, çevrimiçi bilgi arama deneyimine benzer şekilde içerik kolayca oluşturulur. Bu, mevcut googling çağından yakın gelecekte GPT’ye dayalı bir çağa doğru büyük bir geçişi temsil ediyor.
2. Sanal Ders
ChatGPT, öğrencilere bire bir eğitim sağlayan ve sorularını gerçek zamanlı olarak yanıtlayan sanal bir öğretmen görevi görebilir. Chatbot duyarlıdır ve kişiselleştirilmiş bir metin istemi deneyimi olarak yalnızca tek bir kullanıcıya adanmıştır, bekleme süresi yoktur ve kesin geri bildirimle hızlı yanıt verir. Örneğin, bir matematik sorusu soran öğrenciler, sanal öğretmenden anında ve kapsamlı yanıtlar/çözümler alabilirler.
3. Dil Öğrenimi
ChatGPT, öğrencilerin yeni bir dil öğrenmelerine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Örneğin, çeviri sağlarken, araç yeni kelimelerin tanımlarını verebilir, cümleler oluşturabilir, pratik alıştırmalar sunabilir ve hatta öğrencilerle sohbet edebilir. Ayrıca öğrencilerin kompozisyonlarını dilbilgisi, kelime dağarcığı ve tutarlılık açısından kontrol edebilir.
Öğretme ve Öğrenmede Potansiyel Zorluklar
1. Bağımsız Düşünme
Teknolojiye çok fazla güvenirsek, öğrencilerin düşünme becerilerini riske atma potansiyeli vardır. Aracın hızlı metin oluşturma özelliği ve yalnızca chatbot’a sorular yazarak yanıtları bulma kolaylığı ile, kişinin kendi düşünme kapasitesi için potansiyel olarak zararlıdır. Aynı zamanda kişinin cevapları bağımsız olarak formüle etme yeteneğini de bastırabilir. Bu nedenle, öğrenciler cevap vermek için chatbot’a fazla bağımlı hale gelirse, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri zayıflayabilir. Bir sohbet robotundan “aktif” cevaplar almaları anlamında pasif öğreniciler haline gelebilirler.
Bunun ötesinde, öğrenciler sohbet botları tarafından sağlanan bilgileri eleştirel bir şekilde değerlendirme becerisine sahip olmayabilir ve bunun yerine potansiyel olarak yanlış bilgileri alıp kullanabilir. Öğrenciler öğrenme amaçları için araca çok bağımlıysa bu, eğitim ortamında zorluklar yaratacaktır.
2. Telif Hakkı ve İntihal
İnternetin her yerde bulunması, intihali öğrenme ortamlarında ciddi bir sorun haline getirmektedir. Bu sorunu çözmenin en iyi yolu, Turnitin, Grammarly, Quetext, vb. gibi algılama yazılımları kullanmaktır. ChatGPT metni, üzerinde eğitildiği verilerden “türetilmiş bir çalışma” olarak görülse de, telif hakkı yine de orijinal yazara aittir. Bu nedenle, telif hakkı ihlali riskinden kaçınmak için kullanıcıların her bir içeriği yayınlanmadan önce intihal tespit yazılımından geçirmesi önemlidir.
Öğrencilerin ChatGPT kullanılarak oluşturulmuş ödevler göndermesi etik olarak kabul edilir mi? Öğretmenler öğrenci bilgisini nasıl değerlendirmelidir? ChatGPT ile oluşturulan içerikle, yalnızca insan beyni kullanılarak oluşturulan içerik ayırt edilebilir mi? Bu sorular her eğitimci için düşünmeye değer.
3. Kötüye Kullanılan veya Yanlış İşlenen Veriler
ChatGPT’nin büyük miktarda veri oluşturmak için kullanılabileceğine şüphe yok. Bununla birlikte, bu teknolojinin kötüye kullanılması veya yanlış kullanılmasıyla ilgili etkiler, topluluğumuz ve bir bütün olarak toplum için bir dizi önemli sonuç doğurabilir. Buna sahte haberler, propaganda oluşturmak veya bir siyasi partinin kimliğine bürünmek için kullanılan metinler dahildir. Bu nedenle, kullanıcılar içeriğin tüm sorumluluğunu üstlenmeli ve uygulamayı akıllıca ve etik bir şekilde kullanmalıdır.
Çözüm
Veriler ve içerikle inşa edilmiş bir dünyada yaşıyoruz. AI sohbet robotlarının mevcudiyeti ile, klavyelerimizde sadece birkaç dokunuşla bunlardan tonlarca üretebiliriz. ChatGPT’nin makinelerle öğrenme ve etkileşim kurma biçimimizde devrim yaratma potansiyeline sahip güçlü ve çok yönlü bir dil modeli olduğu inkar edilemez. Çin atasözünün dediği gibi, “Su bir tekneyi taşıyabilir ama aynı zamanda onu devirebilir.” Bu ifade, her şeyin artıları ve eksileri olduğunu hatırlatır ve bu nedenle olası risklerin farkında olmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Bunu akılda tutarak, çıktının istenen kullanım durumlarıyla uyumlu olmasını sağlamak için bu aracı sorumlu ve etik bir şekilde kullanmak son derece önemlidir.