Oyun Tabanlı Öğrenmeyi Tasarlamak: Kritik Noktalar – e-Öğrenim Endüstrisi

Oyunlardan En İyi Sonuçlar Nasıl Alınır?

Günümüzde, çalışanlara oyun simülasyonları aracılığıyla öğretilen oyun tabanlı öğrenme var. Ancak bu kusursuz stratejiyi kullanırken bile bazı hatalar yapılabilir. Şirketler, eğittikleri kişilere göre oyunlar uygulamak zorundadır. Hedef kitlenin yaşı, oyunların karmaşıklık derecesini belirler.

Yazma Araçları Seçimi

Oyun tasarlamak zorlu bir iş çünkü bunlara tetikleyiciler dahil etmeniz gerekiyor. Tetikleyiciler, oyunlarda oyuncu belirli bir eylem gerçekleştirdiğinde etkinleştirilir. Örneğin, bir oyuncu gerekli sayıda soruyu doğru cevapladığında belirli bir slayda yönlendirilir. Bunun dışında oyunlar, oyuncuların ilişki kurabileceği vektör karakterlere sahip olmalıdır. Ayrıca oyunları başarıyla tamamlayanlara yine varlık kitaplıklarından alınmak üzere rozetler verilmesi gerekiyor. Ders yazma araçları genellikle bu amaç için kullanılabilecek varlık kitaplıklarına sahiptir. Bir şirket doğru geliştirme araçlarını kullanmazsa, bu rozetleri ve vektörleri oluşturmak için çok fazla zamana ihtiyaç duyacak ve grafik tasarımcıları kullanmak zorunda kalacaktır.

Oyun Tabanlı Öğrenmeyi Tasarlamak

Oyunların kullanılabilirliklerinin test edilmesi de önemlidir, çünkü eğer test edilmezlerse, oyuncular için zorlayıcı olabilirler. Test uzmanları, çalışanların oyunla başa çıkıp çıkamayacaklarını görmek zorundadır, çünkü oyunu anlayamaz ve seviyeleri geçemezlerse, bu bir zaman kaybıdır. Oyun mekaniği, oyuncuların okuryazarlık ve anlayış seviyelerine göre tasarlanmalıdır. Bir şirket, oyunun zorluk seviyesinden dolayı çalışanlarını eğitemediğinde, oyun tabanlı öğrenmeye yaptığı harcamalar boşunadır.

Bu nedenle, her oyunun basitten karmaşığa kadar seviyeleri olmalıdır. Öğrenciler daha basit seviyeleri geçebildiklerinde, bir sonraki seviyeye geçmelerine izin verilmelidir. Bir oyun başlangıçta çok karmaşıksa, öğrencilerin oyundan çekilmesine neden olabilir. Bu nedenle, bir şirketin oyun tabanlı öğrenmesinin geri bildirim aldıktan sonra revize edildiğini ve son versiyonun hedefe ulaştığını da görmesi gerekir. Geri bildirim alınmazsa, geliştirilen oyun tatmin edici olmayacaktır.

Oyun Tabanlı Öğrenme Tasarlanırken Akılda Tutulması Gereken Faktörler

1. Oyunlar Antrenman Hedefleriyle İlişkili Olmalıdır

Her oyun, oyuncuların oyunu oynadıktan sonra belirli bir düzeyde davranış sergilemelerini sağlamayı amaçlar. Diğer bir sorun ise oyunların tasarlandıkları amaca hizmet etmemesidir (yani, seyirciler öğrenme hedeflerinden hiçbirini yerine getiremeyebilirler). Bu nedenle, oyunun sıfırdan tasarlanması gerekebilir. Bu nedenle, oyunun hedefleri en baştan net olmalıdır, çünkü bazı oyunların en iyi satış sonucunu elde etmek için oyuncular arasındaki işbirliğini teşvik etmesi gerekirken, diğerlerinin onları birbirine düşürmesi gerekir. Bu nedenle, oyun mekaniği eğitim hedefleriyle eşleşmelidir ve bu hedefler, kalite güvence düzeyini karşılamak için işi belirli bir şekilde yapmakla veya uygunluk kurallarına uymakla ilgili olabilir. Çalışan, oyunu oynarken istenen davranışı sergiler veya göstermezse, oyun içinde ödüllendirin veya cezalandırın.

2. Doğru Teşviki Vermelidirler

Çalışanlara teşvik verildiğinde, karmaşık bilgileri bile hatırlamaları muhtemeldir. Bu nedenle şirket, oyunlara teşvikler dahil edip etmeyeceğini düşünmelidir. Kursiyerlerin bir şeyleri hatırlamaları için teşviklere ihtiyaçları vardır. Oyunlarda havuç ve sopa yaklaşımı kullanmakta fayda var. Belirli bir süre içinde soruları cevaplayamayan oyuncular eksi puanla cezalandırılmalıdır. Ancak, belirlenen süre içinde başarılı olur ve soruları doğru yanıtlarsa, devam etmelerine izin verin. Etkili oyun tabanlı öğrenme, oyuncuların psikolojisini anlamakla ilgilidir.

3. Akıllı Telefonlardan Erişilebilir Olmaları Gerekir

Şirketler de oyun tabanlı öğrenme girişimlerinde çalışanların bu oyunları cep telefonlarında oynayabilecekleri konusunda özen göstermelidir. Çalışanlar cep telefonlarında oynayamazsa, bir oyunun erişilebilirliği kısıtlanır. Yeni çalışanlar, özellikle Gen Z, akıllı telefonlarındaki içerikte gezinmeyi sevdiği için, oyuna dayalı öğrenmeyi işe alıştırma yalnızca dizüstü bilgisayarlarla sınırlandırılamaz. İş yerine uzun bir mesafe kateden çalışanlar, ofiste oyun oynamak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyabilir, ancak işyerine giderken cep telefonlarından oyunu izleyeceklerdir.

Bir şirket, oyun tabanlı öğrenmeden mümkün olan en iyi sonuçları almak için oyunlar tasarlarken bu faktörlere dikkat etmelidir.

e-Kitap Sürümü: Yaratıcı Teknolojiler

Yaratıcı Teknolojiler

Kurumsal müşterilere niş e-öğrenme çözümleri sunuyoruz. Şirketimiz aynı zamanda LMS yönetim hizmetleri de vermektedir. Harmanlanmış Öğrenme, Mobil Öğrenme ve Web Tabanlı Eğitim konularında uzmanız

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.