Özel Veya Platform Tabanlı e-Öğrenim Yazılımı: Önemli Farklılaştırıcılar

Özel veya Hazır E-Öğrenim Çözümleri?

2022’de küresel e-Öğrenim pazarının 235,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu ve 2030’a kadar 648,6 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. COVID-19 salgını ve bunun sonucunda tutarlı öğrenme sistemlerine olan talep, çevrimiçi eğitimin geleceğini önemli ölçüde etkiledi ve e-Öğrenmeyi teşvik etti. Pazar büyümesi. Bugün, e-Öğrenim platformları hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi: insanlar yaygın olarak dil öğrenme uygulamalarını kullanıyor, çocuklar evde okuyor ve profesyoneller iş yerinde eğitim alıyor. En popüler e-Öğrenim uygulamaları, Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS), eğitim portalları, öğrenme içeriği yönetim sistemleri (LCMS) ve sanal sınıflardır.

Eğitim yazılımı geliştirmek ve uygulamak, çalışanlarını etkili bir şekilde eğitmek ve mevcut ve potansiyel müşterilerini eğitmek isteyen çeşitli alanlardan eğitim kurumlarına ve işletmelere fayda sağlayabilir. Öyleyse, belirli eğitim ve iş gereksinimlerine göre uyarlanmış etkili bir e-Öğrenim sistemi nasıl oluşturulur? Özel ve platform tabanlı eğitim yazılımı geliştirmenin artılarını ve eksilerini araştırırken, iki popüler e-Öğrenim yazılımı geliştirme seçeneğinin arkasındaki bazı önemli farklılıkları öğrenin.

Özel Ve Platform Tabanlı Yazılım Açıklaması

Eğitim yazılımınızı oluşturmanın iki yolu vardır: özel bir e-Öğrenim yazılımı oluşturun veya platform tabanlı bir yazılım kullanın. Platform tabanlı eğitim yazılımı, sorunsuz bir şekilde entegre edilebilen ve ihtiyaçlarınıza belirli bir ölçüde uyarlanabilen, kullanıcı dostu bir arayüze ve önceden hazırlanmış modüllere sahip hazır bir uygulamadır. Bu arada, özel e-Öğrenim yazılımı geliştirme, uygulamanın sıfırdan oluşturulmasını, tüm özelliklerin ve özelleştirmenin iş ihtiyaçlarınıza ve belirli kullanıcı gruplarına göre uyarlanmasını gerektirir. Öyleyse, bilinçli bir karar vermek için hangi ana faktörler göz önünde bulundurulmalıdır?

Özel veya Platform Tabanlı e-Öğrenim Arasında Karar Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

1. Zaman ve Maliyet

Özel e-Öğrenim Yazılımı

Özel eğitim yazılımı geliştirme maliyetli ve zaman alıcıdır. Bir MVP oluşturmak düzinelerce ila yüzbinlerce dolar arasında değişir. Giderler, uygulamanın karmaşıklığına ve işlevsel gereksinimlerine, gerekli geliştirme araçlarına ve lisanslara ve belirlenmiş becerilere sahip özel geliştiricileri işe alma gerekliliğine bağlıdır. Geliştirme kapsamındaki potansiyel değişiklikler nedeniyle, bir projenin başlangıcından itibaren özel e-Öğrenim çözümü maliyetlerini tam olarak tahmin etmek genellikle zordur. Ön maliyetlerin yanı sıra, yazılım bakım ve desteğine yapılan harcamaları da göz önünde bulundurmalısınız. E-Öğrenim uygulamanızın kod tabanını desteklemek, sorunları gidermek ve gerekli güncellemeleri yapmak için kurum içi bir ekibe veya dışarıdan temin edilen bir sağlayıcıya ihtiyacınız olacaktır.

Zamanlama ile ilgili olarak, özel yazılım geliştirme süreci, kullanıma hazır bir çözümü uygulamaktan daha yavaştır. Örneğin, bir geliştirme planının ana hatlarını çizmek (proje planlama şablonlarını kullanabilirsiniz), bir ekip oluşturmak ve yazılımınızın MVP’sini oluşturmak birkaç ay alabilir.

Platform Tabanlı e-Öğrenim Yazılımı

Özel yapım çözümlerle karşılaştırıldığında, platform tabanlı eğitim yazılımını uygulamak daha az başlangıç ​​yatırımı gerektirir ve daha az belirlenmiş beceri gerektirdiğinden çok daha az zaman alır. Hazır platform sağlayıcıları, işinize özel ihtiyaçlarınızı karşılamak için özelleştirebileceğiniz önceden oluşturulmuş şablonlar, araçlar ve entegrasyonlarla herkese uyan tek çözüm sunar.

Genellikle, e-Öğrenim platformu sağlayıcılarının platform kullanımları, destekleri ve bakımları için önceden tanımlanmış maliyetleri vardır. Platform sağlayıcılarının destek hizmetlerinden ayrı olarak, bu tür e-Öğrenim platformları genellikle kendi kendine destek için sağlam bir bilgi tabanına ve sağlam bir kullanıcı topluluğuna sahiptir. Orada en popüler soruların yanıtlarını bulabilir ve kullanıcılar platform uygulamasına ilişkin en iyi uygulamaları paylaşabilir. Ancak, uzun vadede, aboneliğe dayalı, kullanıma hazır bir e-Öğrenim çözümünün toplam sahip olma maliyeti (TCO), ısmarlama bir sisteminkini geride bırakabilir.

2. Ölçeklenebilirlik ve Özelleştirmeler

Özel e-Öğrenim Yazılımı

Özel eğitim yazılımı uygulayarak, uygulamayı ölçeklendirebilir ve istediğiniz kadar farklı özelleştirme ekleyebilirsiniz. Çözümünüzü özel ihtiyaçlarınıza göre özelleştirerek ve ölçeklendirerek, bazı eski işlevleri ortadan kaldırabilir ve önceden oluşturulmuş çözümlerin sahip olmadığı benzersiz işlevler ve özellikler oluşturabilirsiniz. Ayrıca eğitim yazılımı tasarımınızı iş kültürünüze ve özelliklerinize uygun hale getirebilirsiniz.

Platform Tabanlı e-Öğrenim Yazılımı

Birçok e-Öğrenim platformu sağlayıcısı, çözümlerini bir SaaS seçeneği olarak sunar; bu, yazılımınızı yalnızca belirli bir sınırlı ölçüde özelleştirebileceğiniz anlamına gelir. Bazı işletmeler için sınırlı sayıda mevcut özelleştirme fazlasıyla yeterli olacaktır, ancak diğerleri için bir kuruluşun benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayacaktır. Ayrıca, platform tabanlı e-Öğrenim çözümleri sınırlı ölçeklenebilirliğe sahip olabilir ve bu da zaman içinde değişen talepleri ve gereksinimleri karşılayamayabilir. Yine de, e-Öğrenim platformu sağlayıcıları, çoğu müşterinin ihtiyaçlarına uyacak şekilde popüler işlevsellik ve optimum ölçeklenebilirlik sunduklarından emin olurlar.

3. Güvenlik ve Kontrol

Özel e-Öğrenim Yazılımı

Özel e-Öğrenim yazılımı geliştirmeyi tercih eden kuruluşlar, tasarım ve geliştirme aşamalarından uygulama ve kullanıma kadar çözüm üzerinde tam kontrole sahiptir. Özel eğitim yazılımı geliştirme, çözümün UX/UI tasarımı, işlevselliği ve içeriği üzerinde daha fazla kontrol sunar. İşletmeler, benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak ve şirketin markasıyla uyumlu hale getirmek için özel e-Öğrenim yazılımı tasarlayabilir. Ayrıca, gerekli koruma mekanizmalarını kaynak koduna entegre ederek, özel eğitim yazılımı geliştirme, bilgi güvenliği ve yazılımın siber saldırılara karşı koyma yeteneği üzerinde daha iyi kontrol sağlar. Bu, özellikle sağlık kuruluşları veya finans kurumları gibi kritik verileri depolayan şirketler için önemlidir.

Platform Tabanlı e-Öğrenim Yazılımı

Eğitim yazılımı platformları (Moodle veya Open edX gibi) başlangıçta birden fazla sektörden farklı türdeki işletmelerin ihtiyaçlarına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, onları e-Öğrenim çözümünüzü dağıtmak için yanlış bir seçim yapmasa da, bu tür platformların e-Öğrenim çözümlerinde yaygın olarak kullanılan standart temel işlevleri ve birleşik bir tasarımı sunduğunu unutmamalısınız. Ek olarak, birçok eğitim platformu, onları siber tehditlere karşı daha savunmasız hale getirebilecek açık kaynak kodu kullanır. Açık kaynaklı yazılımın artan şeffaflık ve topluluk desteği gibi sayısız avantajı olsa da, hassas verileri korumak ve yetkisiz erişimi önlemek için sağlam güvenlik önlemleri uygulamak çok önemlidir.

Sarma

Hem özel hem de platform tabanlı e-Öğrenim yazılımının kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Özel eğitim yazılımı geliştirme, kişiye özel işlevsellik, daha iyi kontrol ve sağlam güvenlik sağlarken, platform tabanlı e-Öğrenim uygulamaları daha düşük başlangıç ​​yatırımları ve daha kısa uygulama zaman çerçeveleri gerektirir. Bununla birlikte, iş ihtiyaçlarınızı net bir şekilde anlayarak ve yetenekli bir geliştirme ve uygulama ekibiyle, seçilen yazılım türünden bağımsız olarak başarılı olmanız kaçınılmazdır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.