Tayvan Hükümeti’nden Çip Üretimini Finanse Eden AB’ye Takviye

Bir müddettir Avrupa’nın yarı iletkenlere değer verdiğini ve yatırımlarını artırdığından bahsediyoruz. Avrupa Kurulu bu hafta, blok ve lokal idarenin lokal çip üretimini canlandırmak için 2030 yılına kadar yarı iletken sanayisine 40 milyar Euro’nun üzerinde kaynak sağlayacağı ‘Chips for Europe’ teşebbüsüne yeşil ışık yaktı.

Avrupa Birliği’nin Tayvan merkezli TSMC’ye bir fabrika inşa etmesi için dayanak olduğu söyleniyor. Tayvan hükümeti ise bu hareketi birinci alkışlayanlar ortasında yer aldı. Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir bildiride, “Pandemi sonrası periyotta Tayvan ve Avrupa Birliği, yarı iletkenler, endüstriyel düzgünleşme ve demokratik direncin güçlendirilmesi üzere global tedarik zincirlerinin tekrar yapılandırılmasında işbirliği için muazzam bir alana sahip” halinde kelamlara yer verildi.

Aslında Intel’in Avrupa sonlarında milyarlarca dolar yatırım yapacağını yazmıştık. Görünüşe bakılırsa yetkililer, önder yarı iletken üreticisi TSMC’yi de teşvik etmek istiyor. Bu doğrultuda şirketin birinci fabrikasını Almanya’da kuracağından bahsediliyordu.

Avrupa’da halihazırda çip üreten birkaç şirket var. GlobalFoundries, Fab 1’i Almanya’nın Dresden yakınlarında işletiyor ve burada özel teknolojiler kullanan arabalar için yongalar üretiliyor. Bunun yanında Intel’in Intel 7 ve Intel 4 fabrikasyon süreçlerini kullanarak gelişmiş çipler üretmeyi planladığı İrlanda’da bir fabrikası var. Ayrıca Infineon ve ST Microelectronics üzere şirketler Almanya, Fransa ve İtalya’da çip üretiyor.

Bununla birlikte Intel ve GlobalFoundries en gelişmiş fabrikalara sahip. Avrupa Birliği, faaliyetlerin artan çip talebini karşılamak için kâfi olmadığını ve ek yarı iletken üretim tesislerine muhtaçlık duyulduğunu düşünüyor.

Hangi şirketlerin destekleneceği ve hangilerinin finanse edileceğine dair resmi bir karar şimdi alınmadı. Hasebiyle ‘Chips for Europe’ projesi şu anda gerçek bir projeden çok gelecek için planlanan bir taslaktan ibaret diyebiliriz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.