Yarı İletken Dalındaki Büyüme Oranları Açıklandı: AMD Birinci Sırada

Yarı iletken sanayisiyle alakalı tertipli olarak bilgiler sunan araştırma şirketi IC Insights, mâli varsayımları göz önüne alarak daldaki 25 üreticiyi büyüme oranına nazaran sıraladığı Kasım ayı raporunu paylaştı. Geleceğe yönelik kimi yorumları da içeren bu rapor, AMD’nin EPYC CPU’ları ile bilgi merkezi işinde elde ettiği kazanımların yanı sıra hem GPU’larındaki hem de CPU’larındaki geniş eser yelpazesi sayesinde yıllık bazda yüzde 65’lik bir büyüme göreceğini gösteriyor. Çip devini listenin birinci sırasına konumlandıran bu oranın peşinden taşınabilir taraftaki işlemcileriyle bilinen Mediatek ve grafik donanımlarıyla ön plana çıkan NVIDIA geliyor. Listenin 25. sırasında yer alan Sony’nin ise yüzde -3’lük bir daralmayla yılı kapatacağı kestirim edilmekte. Çabucak üstünde ise AMD’nin ezeli rakibi Intel, büyüme bakımından yüzde -1 üzere bir oranla 25 şirket ortasından sondan ikinci durumda.

IC Insights’ın yayımladığı rapora genel olarak bir bakış attığımızda çip dalının yıllık yüzde 25’lik büyüme oranıyla 2021’i tamamlayacağı kestirim ediliyor. Bu olumlu kıymetin ortaya çıkmasında; eser kullanım alışkanlıklarının pandemi nedeniyle değişmesi, yarı iletken sevkiyatlarında yüzde 20’lik bir artış ve ortalama satış fiyatlarının yüzde üç yükselmesi üzere faktörlerin kıymetli bir tesiri var. Raporda ayrıyeten, 2010 yılındaki yüzde 34’lük büyümeden bu yana kesimde daha evvel bu türlü bir büyümenin yaşanmadığı bilhassa vurgulanmış.

Intel ve Sony, 2021’in Kaybedenleri Ortasında

Yarı İletken Şirketlerinin Büyüme Oranları (Kaynak: IC Insights)

Başta bahsettiğimiz üzere AMD, Mediatek, NVIDIA ve ek olarak Qualcomm ile SMIC üzere şirketlerin 2021 yılını olumlu formda bitireceği öngörülüyor. Lakin kelam konusu Intel ve Sony olduğunda birebir biçimde konuşamıyoruz. Rapor, bu iki teknoloji firmasının bu türlü bir patlama devrinde makûs performans göstermesini “şaşırtan” olarak nitelendirmiş. Dünyanın en büyük ikinci yarı iletken şirketi Intel’in 2021 yılı boyunca çeşitli zorluklar yaşadığı ve bu zorlukların başında tedarik zinciri sorununun olduğu aşikar. Tedarik zinciri sekteye uğradığından ötürü Intel işlemciye sahip dizüstü bilgisayarların satışlarında önemli bir azalmanın yaşanması mâli açıdan şirketi berbat etkiledi. Raporda, Intel’in diğer şirketler için çip üretim hizmeti sunduğu yeni iş ünitesi olan Intel Foundry Service‘in çalışmaya başladığı kastedilerek mavi grubun çeşitli atılımlar yaptığından ve gelecek yıllarda bu iş ünitesinin büyük bir gelir kapısı olabileceğinden bahsedilmiş.

Listede mâli açıdan makûs performans gösteren başka bir teknoloji şirketi ise Sony. Rapora nazaran, Sony de tedarik zinciri meselesinden muzdarip olduğu için yüzde 3’lük bir küçülme yaşayabilir. Şirket, çip kıtlığı nedeniyle gereğince PlayStation 5 üretemediğinden ötürü bu yılın beklenenden düşük gelirlerle sonuçlandığını biliyoruz. Hatta bu türlü bir aksilikle bir daha karşılaşmamak ve mevcut çip gereksinimindeki yükü hafifletmek için Sony’nin TSMC ile iştirak içerisinde üretim tesisi kurmak istediğini de haberimizde paylaşmıştık. Bu tesisin en erken 2024 yılında faaliyete geçeceğini hatırlatalım.

Listenin birinci dördünde bulunan başarılı yarı iletken devlerinin bu yılı çok düzgün kârlarla kapatacağı sır değil. AMD’nin çabucak altından gelen Mediatek, NVIDIA ve Qualcomm’un 2021 boyunca yüzde 50’nin üzerinde yarara ulaşacağı iddia ediliyor ve bu nitekim etkileyici. Niyetlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.