Yeni Çalışanları İşe Almak İçin Bir Kontrol Listesi Nasıl Oluşturulur
Yeni Çalışanları İşe Almak İçin Bir Kontrol Listesi Nasıl Oluşturulur
Bu, şirketiniz için büyük bir gün. Muhtemel adayları belirlemek, taramak ve mülakat yapmakla geçen uzun bir süreçten sonra nihayet bir veya daha fazla yeni ekip üyesini ofise davet etmeye hazırsınız. Onlara verdiğiniz ilk izlenim, şirketinizle profesyonel yolculuklarını ciddi şekilde etkileyebileceği için hayati önem taşır. Olumlu bir işe alıştırma deneyimi, yeni işe alınanların ilk baştaki gerginliğin üstesinden gelmesine ve hızla üretken hale gelmesine yardımcı olur. Aksine, işe alımda başarısız olmak muhtemelen sizi daha sonra değil, başka bir işe alım sürecine götürecektir. İlk seferde sorunsuz ve başarılı bir deneyim sağlamak için, atmanız gereken adımları bir katılım kontrol listesiyle düzenleyin.
İşe Alım Kontrol Listesine Neler Dahil Edilmeli?
Bir çalışan işe alım kontrol listesi, ekinizin rolüne ve organizasyonel ihtiyaçlarınıza göre birden çok biçimde olabilir. Ancak, aşağıdaki adımlar her zaman işe alım sürecinin bir parçası olmalıdır:
- İşe alım süreci
- karşılama seti
- çalışma alanını ayarlama
- Takım tanıtımları
- Yeni rolün sorumluluklarını dağıtmak
- Hedeflerin belirlenmesi
- Role bağlı çalışan eğitimi
- Şirket kültürüne giriş
- Sık check-in
- İlerlemeyi izleme
- Geri bildirim alışverişi
Her İhtiyacı Karşılayacak 8 İlk Katılım Kontrol Listesi
Şimdi pozisyonlarına, çalışma koşullarına veya işe alım aşamalarına göre kullanabileceğiniz çeşitli yeni işe alım kontrol listelerini biraz daha derinlemesine inceleyelim.
1. Katılım Öncesi Kontrol Listesi
Bu çalışan işe alım kontrol listesi şablonu, iş teklifinin yapıldığı gün ile yeni işe aldığınız kişinin ofiste ilk günü arasındaki süreyi kapsadığı için işletmeler arasında genellikle göz ardı edilir. Ancak araştırmalar, çalışanlarıyla fiili işe başlama tarihlerinden önce bir ilişki kurmaya çalışan şirketlerin çalışanlarını elde tutma oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Ön katılım genellikle bir karşılama e-postası ile başlar. Yeni çalışanınıza gönderdiğiniz mesaj, onları ilk günlerinde heyecanlandırmak için sıcak ve davetkar olmalıdır. Belirli başlangıç tarihi, giriş saati, ofis adresi veya sunmaları gereken evraklar gibi önemli bilgileri eklediğinizden emin olun. Ayrıca, ne bekleyeceklerini bilmeleri için davranış kuralları ve ofis ortamı el kitapları gibi şirket politikalarına ilişkin kısa bir genel bakışa erişmelerini sağlayabilirsiniz. Son olarak, mevcut ekibinize yeni gelen hakkında bilgi vererek bazı iç hazırlıklar yapmayı unutmayın. İlk günlerde buzları kıracak birkaç ilginç gerçeği paylaşın ve onları yeni işe alınan meslektaşlarını rahat hissettirmeye teşvik edin.
2. İlk Gün Kontrol Listesi
Nihayet ilk gün geldi ve resmi katılım süreci başlayabilir. Çeşitli ofis alanlarını tanımaları ve yeni meslektaşlarıyla tanışmaları için bir ofis turu kesinlikle başlamanız gereken yerdir. Uzaktan çalışıyorsanız, farklı departmanlarda sanal bir tur, işe aldığınız kişiyi iş arkadaşlarınıza, yöneticilere ve onların yakın ekibine tanıtacaktır. Bir çalışanın hoş karşılandığını hissetmesini sağlamanın bir diğer önemli adımı da iş istasyonunu gelmeden önce hazır bulundurmaktır. Gerekli tüm malzemeleri sağlayın ve ekipmanlarını kurmalarına yardımcı olun. Onlara günlük kullanacakları araçları gösterin ve bir an önce alışabilmeleri için sonraki günler için eğitim oturumları ayarlayın.
Büyük bir bölümünü kaplasa da ilk gün sadece sosyalleşmekten ibaret değildir. Çalışanların ayrıca kalan evrakları doldurmaları ve sorumluluklarıyla tanışmaları gerekir. Beklentilerinizi, bireysel ve takım hedeflerini ve yakın gelecek için bir eğitim planını tartışmak için biraz zaman ayırın. Son olarak, birkaç sıcak ve teşvik edici söz paylaşabilmeleri için onları rapor verecekleri CEO veya yöneticiyle tanıştırın.
3. İlk Hafta Kontrol Listesi
İşe alımlarının ilk haftasında, yeni işe alınanlar sorumluluklarını yerine getiriyor ve şirket kültürü ve işleyiş şekli hakkında daha fazla şey öğreniyor. Bu nedenle, ilk hafta boyunca belirlediğiniz hedefler ve görevler, öğrenmelerini istediğiniz değerleri pekiştirecek şekilde tasarlanmalıdır. Örneğin, onları ekip çalışmasının önemini veya şirketinizde tercih edilen iletişim yollarını keşfetmeye teşvik etmek için sosyal etkinlikler veya ortak çalışma düzenleyebilirsiniz. Bununla birlikte, genel olarak, ilk hafta rol tabanlı beceriler, özel araçlar, uyum, ofis görgü kuralları ve daha fazlası üzerine eğitime ayrılmıştır. Bir eğitim planı geliştirin, faydalı kaynaklara erişim sağlayın ve işe alım deneyimini optimize etmek için geri bildirim toplayabilmeniz için günlük olarak kontrol etmeyi unutmayın.
4. İlk Ay(lar) Kontrol Listesi
Çalışan araçlar, görevler ve prosedürler konusunda yeterince güven kazanır kazanmaz, daha hedef odaklı bir plana bakma zamanı. İzlenecek harika bir işe alım şablonu, her zaman dilimi için özel SMART hedefleri geliştirerek istihdamın ilk 90 gününde yüksek üretkenlik seviyelerine ulaşan 30-60-90 planıdır.
Spesifik olarak, ilk 30 gün, ilk katılım için ilk hafta kontrol listesi şablonunda açıklananlar gibi temel bilgilere odaklanır. 30-60. günler, yeni çalışanı şirketin kapsayıcı hedeflerine daha da fazla dahil eder. Bu noktada çalışanlar, örgütsel hedeflerle ilgili görevleri üstlenirler ve meslektaşları ve amirler ile düzenli toplantılar yaparlar. 90. günde, çalışan bağımsız çalışacak, işinin sorumluluğunu üstlenecek ve hedeflere ulaşacak kadar kendine güvenen ve bilgili olur. İlerlemeyi izlemek ve herhangi bir ayarlama yapılmasına gerek olmadığından emin olmak için her aşamada geri bildirim topladığınızdan emin olun.
5. Yöneticiler İçin Kontrol Listesi Şablonu
Diğer birçok görevle uğraşmasına rağmen, yöneticiler yeni çalışanları işe alma sürecine dahil edilmelidir. Aslında, bunu koordine etmeli ve başarısını garanti etmelidirler. Bu nedenle, herhangi bir adımı atlamadıklarından emin olmak için kendilerine ait bir kontrol listesi şablonunu takip etmeleri akıllıca olacaktır. Buna dahil edilebilecek bazı maddeler, yeni çalışanı hangi araçlar konusunda eğitmeleri gerektiğini belirlemek, onlar için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemek ve her dönüm noktasında ne gibi sonuçlar beklediklerini netleştirmek olabilir. Çalışanın gelişini tüm şirkete duyurarak zemin hazırlamak da yöneticinin kontrol listesinin bir parçası olmalıdır. Duyuru birden çok kanalda olmalı ve yeni işe alınan kişinin rolü ve şirketin misyonuna nasıl katkıda bulunacağı hakkında temel bilgileri içermelidir.
6. Satış Ekipleri İçin Kontrol Listesi Şablonu
Temel amaç çalışma ortamına ve kültürüne alışmak olduğu için işe alıştırmanın ilk aşamaları tüm çalışanlar için ortaktır. Bununla birlikte, bir haftalık işaretten sonra, çalışanınızın rolüne (örneğin, satış görevlisi) bağlı olarak kontrol listelerinizi işe alım için özelleştirmeye başlamanız gerekir. Satış ekipleri benzersiz bir kültüre sahiptir ve farklı bir eğitim planı izlemelidir. Bu nedenle, satış ekibine en son eklediğiniz kişi bir güven düzeyine ulaştıktan sonra, onları ürün bilgisi, potansiyel müşteri çekme ve dönüştürme, müzakere becerileri vb. , yanı sıra şirketinizin gereksinimleri.
7. Uzaktan Çalışanlar İçin Kontrol Listesi Şablonu
Çalışanların bir bilgisayar ekranı aracılığıyla karşılama deneyimi yaşaması gerektiğinden, uzaktan çalışan işe alımı zor olabilir. Bununla birlikte, işe alım kontrol listenizdeki öğeler aynı kalır. Sadece teslimat şekli değişir. Örneğin, meslektaşlarıyla tanışmak için ofiste dolaşmak yerine birkaç video konferansa giriyorlar. Her durumda, uzak bir çalışanı işe alırken hatırlanması gereken en önemli şey, sürekli destek sağlamaktır. Onlara gerekli ekipmanı, kaynaklara erişimi (iletişim yönergeleri ve çalışan el kitabı gibi) ve onlara farklı konularda yardımcı olabilecek kişilerin adlarını verin. Ayrıca, yeni işe aldığınız kişinin kendisini yalnız hissetmemesi için düzenli toplantılar planlayın.
8. Öğrenme Kültürlerini Desteklemek İçin Kontrol Listesi Şablonu
Şirket kültürünüze yeni başlayan birini tanıtmanız, onların hızlı bir şekilde özümsenmesi ve üretkenlik düzeyleri açısından son derece önemlidir. Bu nedenle, katılım kontrol listeniz, katılım öncesi ile başlayan kültürle ilgili bir bölüm içermelidir. Bu noktada, mülakatlar sırasında ve karşılama e-postasında değerlerinizi gösterebilirsiniz. İlk hafta, gerçek tanıtımın gerçekleştiği zamandır. Yeni çalışanlar iş arkadaşlarıyla tanışır, ortak faaliyetlere katılır ve tabii ki misyonunuzu, vizyonunuzu, hedeflerinizi ve temel değerlerinizi içeren şirket el kitabınızı okur. Kültürünüzün arkasındaki mantığı ve buraya nasıl geldiğinizi açıklayabilmeniz için tüm bunları onlarla tartıştığınızdan emin olun. Ancak, kültürün öğretilemeyeceğini unutmayın. Yapabileceğiniz tek şey, çalışanınızın bunu ilk elden görmesi ve umarız benimsemesi için kaynakları sağlamak ve fırsatlar yaratmaktır.
Çözüm
Onboarding, başarılı ve başarısız bir işe alım arasındaki farkı gerçekten yaratabilir. Bunu kültürünüzün bir parçası haline getirerek işe yeni başlayan çalışanlarınızın kendilerini rahat hissetmelerini ve daha hızlı bir şekilde ekibin değerli ve üretken üyeleri haline gelmelerini sağlarsınız. Ayrıca başarılı bir onboarding süreci, çalışanların bir şirkette daha uzun süre kalmalarını ve maksimum potansiyellerine ulaşmalarını sağlar. Bu makalede paylaştığımız katılım için kontrol listesi şablonlarını takip edin ve çalışanlarınızı karşılama şeklinizi değiştirin.
Programınız için doğru dış kaynak iş ortağını bulmak üzere, işe alım için en iyi içerik sağlayıcıları karşılaştırın. En yeni ekip üyeleriniz için kurumsal eğitim söz konusu olduğunda, listemizde en iyinin en iyisi yer alır.
Ana üs
İşi kolaylaştırın. Küçük bir işletmeyi yönetmek hiç bu kadar zor olmamıştı. Homebase, zamanı izlemek ve ekibinizi yönetmek için ücretsiz araçlarla yardımcı olur.