AMD ve Intel, Rusya’ya Endüstriyel İşlemci Sevkiyatlarını Durdurdu

RBC isimli bir Rus medyası, Intel ve AMD’nin, Rusya’nın Ukrayna operasyonu sebebiyle Rusya’ya endüstriyel hedefle kullanılan işlemcilerin tedariğini durdurduğunu ve Rus üreticileri kelamlı olarak bilgilendirdiğini tez etti.

Geçtiğimiz saatlerde ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Denetim Ofisi (OFAC), Rusya’ya ve önderlere çeşitli yaptırımlar duyurmuştu. Bunun içinde ticari mutabakatların askıya alınması da yer alıyor. Artık de RBC, bilişim teknolojileri pazarındaki güvendiği kaynaklarından aldığı bilgiye nazaran AMD ve Intel’in Rusya’ya endüstriyel işlemci vermeyeceğini duyurdu. Medya kuruluşu ayrıyeten Rus Geliştiriciler ve Elektronik Üreticileri Birliği (ARPE) temsilcilerinden aldığı bilgiyle bu iddiayı doğruladığını belirtti.

Bu savlar sonrasında Intel’ın Rusya temsilcisi RBC’ye karşılık verdi: “Şirket durumu yakından izliyor ve OFAC tarafından uygulanan yeni yaptırımlar ve BIS tarafından yayınlanan kurallar dahil olmak üzere geçerli yaptırımlara ve ihracat düzenlemelerine ahenk sağlıyor.”

Açıklamalardan ve savlardan da anlayabileceğiniz üzere Intel ve AMD’nin yaptırımları, yalnızca endüstriyel maksatla kullanılan alanlardaki işlemcileri kapsıyor. Yani şahsî bilgisayarlar, akıllı telefonlar, kameralar vb. eserlerde yer alan çipleri kapsamıyor.

Rusya’nın MCST Elbrus-8C sunucu işlemcisi ile birlikte büyüyen bir işlemci pazarı var. Fakat yeniden de testler Intel’in Xeon ‘Cascade Lake’ işlemcisine kıyasla “çok zayıf” olduğunu gösteriyor. Ayrıyeten bu işlemciler Rusya bünyesinde değil, TSMC üzere üreticiler tarafından üretiliyor. TSMC de açıklanan yaptırımlara uyacağı için, Rusya’nın kendi tasarladığı işlemcilere de erişimi olamayacak.

Bu sebeple şirketler bulut bilişim ve bilgi depolama için sunucularını geliştiremeyeceği ve değiştiremeyeceği için, uzun vadede Rusya iktisadı bu mevzuda kıymetli ölçüde ziyan görebilir.

Son olarak NVIDIA ve Microsoft tarafında da yaptırımlar yapılacağı hakkında söylentiler olduğunu fakat şimdi somut bir adım atılmadığını belirtelim.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.