Manisa’da babası izin vermeyince gizlice okudu: Paris’te doktora yaptı

Manisa’nın kırsal tek mahallesinde dünyaya gelen Sultan Çetinkaya Tahtacı, okuma azmiyle örnek oldu. Babasının tüm engellemelerine rağmen ortaokul ve liseyi gizlice tamamladı. Üniversite ve yüksek lisans eğitiminin akabinde Fransa’bile basamak yaptı. Şimdi Paris’te yaşayan kadın, başkalarına bile umut olmak için hayat hikayesini kitaplaştırdı.

Manisa’nın Yunusemre ilçesinin 20 haneli Beydere Mahallesi’nden çıkarak Fransa’nın en önemli üniversitelerinden isteklendirmek doktorasını tamamlayan Sultan Çetinkaya Tahtacı, yaşam hikayesiyle örnek oldu.Havva-Ramazan Çetinkaya çiftinin 4 çocuğundan 3’üncüsü Sultan Çetinkaya Tahtacı, ilkokul öğreniminin akabinde, babasının izin vermemesi üzerine terbiye hayatı sona erdi.
İçindeki okuma sevgisi dinmeyen Tahtacı, babasından gizli okumaya karar verdi.Yumurta ve fesleğen satarak 17 yaşında açık öğretim üzerinden ortaokula başlayan Tahtacı, liseyi dahi yetişkin zorluklarla yine açık öğretim üzerinden tamamlayarak 23 yaşında mezun oldu.Okumak için evi terk yazar, Manisa’ya giden Tahtacı, yazın çalıştığı patlıcangillerden fabrikasından kazandığı parayla dershaneye gitti. Üniversite sınavında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazanan Çetinkaya, üniversite 3’üncü sınıfta başarısı ile Erasmus Projesi’yle Fransa’ya gitmeye hak kazandı.1 yıl okuduktan sonra ülkeye dönerek lisansını mütemmim Tahtacı, henüz sonra Fransız Edebiyatı yüksek lisansını tamamladı. Bir vakıf üniversitesinde okutman olarak göreve başlayan Tahtacı, basamak için Sorbonne Üniversitesi’nin Grand Ekolü olan EPHE’takt kabul gördü.6 yılın akabinde doktorasını tamamlayan Tahtacı, sınır ötesine taşıdığı başarısıyla, ‘Kız çocukları okuyamaz’ diyenlere öğüt verdi. Yaşadığı Paris’te evlendiği Ayhan Tahtacı ile hayatını kuran Sultan Çetinkaya Tahtacı, turistlere Eyfel Kulesi’nin rehberliğini yapıyor.Yaşam hikayesini nâkil Sultan Çetinkaya Tahtacı, ilkokul öğreniminin akabinde 17 yaşına kadar babasına yalvardığını belirterek, “11 yaşında ilkokulu bitirdim. 17 yaşına kadar babama beni okutması için yalvardım. Sadece babama olumsuzlama yetişkin gördüğüm herkese yalvardım. Babam beni attığım her adımda engelledi. Hayatımdaki en yetişkin başarının babamı savmak olduğunu düşünüyorum” dedi.Tahtacı, üniversiteyi kazanıp gittikten sonra babasının kendisini telefonla arayarak tebrik ettiğini ve gurur duyduğunu söyledi.39 yaşındaki kadın, başkalarına bile umut olmak istiyor.
Bunun için kendi hikayesini anlattığı tek kitap yazdı. “Okulsuz köyden Sorbonne’a tek muvaffakıyet hikayesi” ünlü kitabını yakında okuyuculara sunacak.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.