Qualcomm, 3nm Çip Üretimi için TSMC ile Anlaşmış Olabilir
Yarı iletken kahrının eşiğindeki şirketler mevcut durumda üretimi artırmanın yollarını aramaya devam ediyor. Bahsettiğimiz yollardan en çok kullanılanı ise üretim iştirakinde birtakım değişikliklere gitme olarak kendini gösteriyor. Bunun örneğini AMD’nin kimi gereksinimleri karşılamadığı için TSMC’den Samsung Foundry’a geçmesinde görüyoruz. Dünyanın en büyük taşınabilir yonga üreticilerinden olan Qualcomm ise AMD’nin tam aksisi bir atılım yaparak yonga üretimi konusunda Samsung’dan TSMC’ye yönelmiş olabilir. Çünkü, Tayvan’ın büyük teknoloji gazetesi Digitmes, Qualcomm’un yeni jenerasyon 3nm işlemcilerin üretimini, verimlilik sıkıntıları nedeniyle Samsung dökümhaneler yerine TSMC’ye verdiğini söylüyor.
The Elec tarafından yayımlanan bilgiye nazaran Qualcomm, üretimi yaklaşmakta olan 3nm işlemciler için siparişlerini TSMC’ye çoktan verdi. Bu yeni kuşak donanımlara sahip akıllı aygıtların gelecek yıla kadar piyasada olmayacağını biliyoruz. Öteki taraftan siparişlerin şimdi Qualcomm tarafından resmi olarak onaylanmadığını belirtelim. Bahsin asıl ilgi alımlı tarafı; şirketin, Samsung’tan çıkan işlemcilerdeki düşük verimlilikten ötürü üretici tercihini TSMC’den yana kullanması. Bilindiği üzere son yayımlanan raporlarda, Samsung Foundry’dan çıkan Snapdragon 8 Gen 1 işlemcilerin geçen nesildekilere kıyasla sadece yüzde 35′ daha verimli olduğu belirtilmişti. Ayrıyeten Samsung’un kendi çipi Exynos 2200’ün performansında da önemli sorunların yer alması gündemden düşmüyor. Bu durum, Samsung Foundry’ın üretim formunda kronik sorunların bulunduğunu akıllara getiriyor.
Qualcomm’un, dizaynını üstlendiği çiplerin olağandışı derecede düşük performansa sahip olmasını kabul etmediğinden tedarikçisini değiştirmesi elbette mantıklı bir hareket lakin taşınabilir yonga devi, Samsung ile olan alakasını de büsbütün bitirmiş değil. Çünkü Qualcomm, Samsung’dan kablosuz bağlantıda kullanılan RF (Radyo Frekans) modülü sipariş etmiş durumda.
Snapdragon imzalı yeni yongadaki yüzde 35’lik randıman aslında çok düşük sayılmaz zira her yeni nesile geçişte çiplerden yaklaşık en az yüzde 20’lik bir performans artışı beklenir. Anlaşılan Qualcomm tarafında hayal kırıklığı yaratan bu oran, Samsung’un dökümhanelerdeki problemlerin farkına varmasına da yardımcı olmuşa benziyor ki Samsung Foundry, idare tarafından bir kontrol sürecinden geçiyor.
Qualcomm’un akıllı telefon kesimindeki en büyük rakibi olan MediaTek ise yeni kuşak 3nm yonga portföyünü genişletmek hedefiyle TSMC ile çok evvelce kontrat imzalamıştı. Dimensity 9000 olarak isimlendirilen en yeni yonga serisi, TSMC’nin 4nm süreç teknolojisi kullanılarak üretildi ve 3nm sürecinde de paydaşlık devam edecek. Bu noktada Qualcomm, elindeki var olan çiplerle rekabet edebilmek için büsbütün Samsung üretimindeki 4nm Snapdragon 8 Gen 1 siparişlerini de TSMC’ye kaydırmış durumda. TSMC’nin Qualcomm’un tüm taleplerini rahatlıkla karşılayabileceği düşünülüyor. Niyetlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.