Döküm Nasıl Yapılır
Döküm nasıl yapılır
Döküm nedir?
Eritilmiş demir ya da metalin belirli kalıplara eritilerek doldurulduktan sonra basınç uygulayıp katılaştırma yöntemiyle yapılan uygulamaya döküm denmektedir. Döküm işlemi işi yapan çalışan kişiler için ağır ve riskli bir iştir bu işte daha profesyonel kişilerin dökümü yapması gerekir aksi takdirde telafisiz mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir.
Döküm Çeşitleri
Döküm kalıbın durumuna göre iki şekilde yapılabilmektedir bozulabilen kalıba döküm yapıldığı gibi bozulamayan kalıba döküm işlemi de uygulanır.dökümler hassas dökümler,, Basınçlı dökümler,alçı döküm savurma döküm ve sürekli döküm gibi çeşitlendirilebilir.
Döküm Kalıbı
Döküm kalıpları elde edilecek malzemenin durumuna göre kalıplar değişmektedir. Hangi ürün elde edilmek isteniyorsa kalıpta o ürüne göre üretilmekte ve kalıp ürüne döküm sonrası kendi şeklini vermektedir.
Herhangi bir ürün elde etmenin belirli aşamaları vardır eğer dökümle metal bir ürün elde edilmek isteniyorsa metal eritilip hazırlanan kalıba dökülür döküm işlemi yapıldıktan sonra metalin katılaşması beklenir. Bir süre katılaşma beklendikten sonra eğer katılaşma yavaşsa soğuk uygulama yapılarak hızlandırılabilir. Katılaşma sağlandıktan sonra kalıptan çıkarılır eğer hava ile çıkarma işlemi yapılamıyorsa kalıp kırılarak elde edilen ürün alınır.
Döküm Sırasında Kullanılan Malzemeler
Döküm sırasında kullanılan malzemeler dökümü yapılacak ürünün çeşidine göre değişebilir metalden bir ürün yapılacaksa metal kalıplar ve metal demir gibi ürünler kullanılabildiği gibi eğer beton ürünlerin dökümü yapılacaksa ahşap kalıplarda tercih edilebilir.
Eğer bu yazımızı beğendiyseniz döküm kalıbı nasıl yapılır başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.