Döküm Tasarımı

Döküm Tasarımı

Bir makine parçasının üretimi için genellikle birden fazla üretim yöntemi arasından seçim yapılması söz konusudur. Bunlar arasında döküm yöntemi en ekonomik olanların basında gelir. Döküm teknolojisinin giderek geliştirilmesi ve her geçen gün daha yüksek kaliteli ürünlerin elde edilebilmesi sayesinde yöntemin tercihi yaygınlaşmaktadır.

Döküm parça ilk olarak tasarımcının çizim masasında baslar, kontrol edilir ve tasarım üzerinde gerekli değişiklikler yapılarak geliştirilir. Bundan sonraki asama üretim aşamasıdır. Üretim aşaması; parçaya ait model ve maça sandıklarının yapımı, kalıplama, döküm, katılaşma, temizleme, isleme, ısıl işlem gibi aşamalardan meydana gelmektedir.

Tasarımcı, gereksinimleri karşılayacak kalitedeki parçayı en ucuz yolla oluşturmayı amaçlar. Öyleyse tasarımcının parçanın tasarlanmasından üretimine kadar olan bütün üretim kademelerini çok iyi bilmesinin yanı sıra, parçanın kullanılacağı yerdeki fonksiyonunu da bilmesi gereklidir. Tasarımcıların sıklıkla gözünden kaçan bir nokta üretilecek her parça için üretim yöntemlerinin farklılık göstermesidir. Bir tasarımcı, parçanın en ekonomik ve en iyi kalitede üretimini sağlayan yöntemi bulmalıdır.

Bir parçanın döküm yöntemiyle üretimi kararlaştırıldıktan sonra, parçanın geometrik seklinin, malzemesinin ve taşıyacağı yükün, hangi döküm yöntemine uygun olduğunun belirlenmesi gerekir. Her parça her döküm yöntemiyle imal edilemez. Çok karışık bir sekle sahip parça ile basit bir sekle sahip parçanın aynı döküm yöntemiyle imal edilmesi hem imalat tekniği açısından ve hem de ekonomiklik açısından uygun olmayabilir.

Bir parçanın belirli bir döküm yöntemine uygun olup olmadığına karar verilebilmesi için parçanın aşağıdaki kriterlere göre incelenmesi gerekir.

1- Taşıyacağı yük ve maruz kalacağı zorlamalar
2- Malzeme cinsi
3- Enerji sarfiyatı
4- Üretim süresi
5- Üretim maliyeti

Eğer bu yazımızı beğendiyseniz, bir sonraki yazımız olan Döküm Kalıbı Nasıl Yapılır başlıklı yazımızı da incelemenizi öneriyoruz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.